Pretraga

Učenici konačno dobili novi početak: Pogledajte novo ruho najteže stradale škole u potresu na Baniji

A- A+

Tri godine od razornog potresa, I. Osnovna škola u Petrinji je konačno obnovljena. Svih 349 učenika i njihovi učitelji i nastavnici više ne moraju gostovati po drugim školama u gradu i okolici te su drugo polugodište aktualne školske godine započeli u novoj zgradi. Veličine od 5.500 četvornih metara, nova zgrada za učenike ima 20 suvremeno opremljenih učionica. Nova ustanova izgrađena je uz donaciju mađarske vlade.

Novo polugodište u tekućoj školskoj godini razveselilo je Petrinju, odnosno tamošnju I. osnovnu školu koja je u ulici Mije Srnaka početkom ovog tjedna ponovno otvorila svoja vrata učenicima i učiteljima. Škola je bila zatvorena malo više od tri godine zbog razornog potresa koji je pogodio Petrinju i sisačku okolicu 29. prosinca 2020. godine. Iz škole su poručili da je njihovih 349 učenika napokon sjelo u klupe novoizgrađene škole, poslije tri godine koje su proveli ‘u gostima’ drugih škola u gradu i okolici, a nova zgrada učenicima mi omogućuje i pohađanje nastave isključivo u jutarnjoj smjeni.

Multifunkcionalna zgrada

U ponedjeljak je učenike i nastavnike pozdravio i ravnatelj škole, Robert Groza, koji u društvu sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka i gradonačelnice Petrinje Magdalene Komes nije krio svoje zadovoljstvo novom zgradom. Osim što je u novoj školi poželio puno sreće i uspjeha, u obraćanju nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima, također im se zahvalio na strpljenju. Župan Celjak je ustvrdio da je riječ o radosnom danu za sve koji idu u I. osnovnu školu u Petrinji i za sve koji su sudjelovali u projektu obnove.

– Bilo je određenih izazova, ali zajedničkom suradnjom i voljom svih dionika, radovi su privedeni kraju. Na području Petrinje do sada je obnovljeno šest škola, a tri su novoizgrađene. Kroz tri mjeseca očekuje se i završetak radova na novoj Srednjoj školi Petrinja. Obnavljaju se i dosadašnji objekti u Gundulićevoj. Tako će u nekadašnjoj zgradi I. osnovne škole Petrinja biti smještena knjižnica i glazbena škola, a u zgradi Srednje škole učenički dom i gimnazija, poručio je Celjak najavljujući daljnje radove na obrazovnim institucijama.

Izdvojeni članak
Izgradnja škole u Petrinji

Od potresa je prošlo tri godine, a sve škole u Petrinji nisu gotove, ministar: ‘Zadovoljan sam brzinom obnove’

Suvremene učionice, velika dvorana

Gradnja nove škole je krenula 2022. godine, a staro izdanje I. osnovne škole bila je najteže oštećena škola u petrinjskom potresu. Stoga su pri otvaranju nove zgrade, iz Grada Petrinje ustvrdili da je upravo ova škola postala ‘simbol obnove i opstojnosti života u Petrinji, nakon razornog potresa krajem 2020. godine’. Nova zgrada ima 20 suvremeno opremljenih učionica, te se prostire na 5.500 četvornih metara. Nakon radova, učenicima je sada dostupna i sportska dvorana dimenzija od 1.500 četvornih metara i odgojno-sportski sadržaji na otvorenom.

Nova zgrada I. osnovne škole Petrinja ustvari je donacija Republike Mađarske, a sam projekt koji je dovršen suradnjom Vlade Hrvatske i Mađarske je težak preko 22 milijuna eura. Dok je Sisačko-moslavačka županija osigurala lokaciju za novu školu u Srnakovoj, kao i opremu za školu, stručni nadzor i voditelja građenja, projekt ovog osvježenja za petrinjsko obrazovanje je vodila Mađarska ekumenska humanitarna organizacija.

Na otvorenju nove škole, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes se u svome obraćanju zahvalila svima koji su privremeno primili učenike i djelatnike iz razorene škole. Iako je ustvrdila kako to nikome nije bilo lako, dodala je, to je također ‘jedno iskustvo više’.

– Sada su napokon naša djeca i osoblje u svojoj novoj školi, u jednoj multifunkcionalnoj zgradi i sigurna sam da će ovdje uživati i da će je čuvati za buduće generacije. Htjela bih samo naglasiti, pogotovo zbog onih koji nisu vjerovali u početak nastave u drugom polugodištu u novoj školi, kako je ovaj projekt priveden kraju, zahvaljujući najprije Mađarima, a onda i kvalitetnoj i dobroj suradnji mađarske i hrvatske Vlade, Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje koji je također dao svoj obol. Uvijek ćemo biti na strani onih koji rade za dobrobit građana Petrinje, zaključila je gradonačelnica.

Izdvojeni članak
Svečano otvorena novoizgrađena zgrada Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gora

Skoro tri godine od potresa otvorena jedna od teže stradalih škola: ‘I u Austriji rijetko viđaju ovakve’

Prošle godine obnovljeno šest škola, dvije novoizgrađene

Kako smo ranije pisali, obnova Petrinje nakon potresa je izazvala veliko nezadovoljstvo u javnosti jer u prvih godinu dana  od razorne katastrofe u kojoj je grad razrušen, a poginulo više osoba, praktički nije bio vidljiv nikakav napredak. Potom su sitni pomaci krenuli, ali prošle se godine Županija  pohvalila napretkom u radovima tijekom posjete ministra graditeljstva i prostornog uređenja Branka Bačića 13. rujna. Dok su u to vrijeme radovi na I. osnovnoj školi još uvijek bili u tijeku, iz Županije su se tada pohvalili sa šest obnovljenih i dvije izgrađene škole na području Petrinje.

Konkretno: do rujna, kada je bio prvi mjesec aktualne školske godine, obnovljene su bile osnovne škole Mate Lovraka Petrinja, Dragutina Tadijanovića Petrinja, Jabukovac, područje škole Češko Selo, Hrastovica, Mošćenica, dok su novoizgrađene bile OŠ Ivan Goran Kovačić u Gori i područna škola u Nebojanu.  Župan Celjak se tom prilikom pohvalio i porastom broja novih učenika.

– Na području grada Petrinje ove školske godine u odnosu na prethodnu imamo čak 45 posto više upisanih prvašića dok na području županije imamo čak 116 učenika više upisanih u prvi razred osnovnih škola, a u prve razrede srednje škole imamo upisanih 52 učenika više nego prošle godine, naveo je Celjak.