Pretraga

Ministar Fuchs prelomio, i u školama će se moći gledati Svjetsko prvenstvo: Evo pod kojim uvjetom

A- A+

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs kaže da će se utakmice Svjetskog prvenstva, kada bude igrala Hrvatska, moći gledati i u školama, pod uvjetom da tako odluči većina i da se gradivo nadoknadi. Njegova prethodnica Blaženka Divjak oštro je kritizirala njegovu izjavu.

ministar radovan fuchs, nogomet u pozadini

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs kaže da će se nogomet moći gledati i u školi dok traje Svjetsko prvenstvo
Ilustracija: Unsplash | srednja.hr

Nogomet je, kažu, najvažnija sporedna stvar na svijetu, a kad je u pitanju Svjetsko prvenstvo, i oni koji ne gledaju – gledaju. Nakon uspjeha koji su ostvarili na posljednjem svjetskom prvenstvu 2018. velika su očekivanja od naših Vatrenih.

Narednih će tjedana obveze, po starom običaju, biti stavljene na drugo mjesto, odmah nakon utakmica. Tako će na dane biti u Hrvatskom saboru, koji će imati stanke radnim danima dok igra Hrvatska, a isto će biti moguće, vjerovali ili ne, i u školama.

Izdvojeni članak
rječnik

Održava li se Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru ili Kataru? Evo što kažu jezičari

Gradivo se mora nadoknaditi

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs za RTL Danas je rekao da će u školama učenici također moći gledati utakmice kada igra Hrvatska, ako se većina u školi dogovori. Sati koji će eventualno biti propušteni morat će se, pojasnio je ministar, nadoknaditi.

Napomenimo, prva utakmica koja pada na radni dan je u srijedu 23. studenog u 11 sati kada Hrvatska igra protiv Maroka. Sljedeća utakmica koja pada na radni dan je u četvrtak 1. prosinca u 16 sati kada će se sučeliti Hrvatska i Belgija.

Bivša ministrica šokirana

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, koja nerijetko kritizira poteze svog nasljednika, ni ovim, posljednjim nije oduševljena. Baš naprotiv, ‘čita i ne vjeruje’, istaknula je na društvenim mrežama te se nada da je izjava izvađena iz konteksta.

– Na stranu činjenica da to ministar ne može samo tako odlučiti, osobito bez suglasnosti roditelja i plana nadoknade sati nastave. Naime, nije jasno koji odgojni i obrazovni ishodi se ostvaruju gledanjem utakmica, a niti je li uopće ijedna škola dostavila takav nerazumni zahtjev nadležnom ministarstvu, istaknula je Divjak.

Svjetsko prvenstvo u Katru, dodaje, prate brojne kontroverze još od trenutka kada su dobili domaćinstvo, preko ‘surovog odgnosa’ prema radnicima koji su izgrađivali stadion.

‘Poginule su tisuće potplaćenih radnika’

Bivša ministrica Divjak, sada profesorica varaždinskog FOI-ja, u svojoj objavi dijeli sasvim suprotan stav o bojkotu Svjetskog nogometnog prvenstva.

– Poginule su i povrijeđene na tisuće potplaćenih stranih radnika te bismo trebali razmisliti o bojkotu Svjetskog prvenstva u Kataru i njegovih sponzora, a ne o preporuci gledanja. O tome bismo trebali govoriti učenicima jer je to moralna i etička dilema, koja može naći svoje mjesto u kurikulumu npr. Međupredmetne teme Građanskog odgoja i obrazovanja, očitala je bukvicu Divjak svojem nasljedniku, kazala je Divjak.

Njenu objavu i komentare korisnika možete vidjeti ispod.