Pretraga

Vojni rok će biti samo mrtvo slovo na papiru? Milanović otkrio što misli o njegovu povratku

A- A+

U nedjelju je predsjednik Zoran Milanović protiv vojnog roka iznio niz argumenata te se protivi obvezi njegovog služenja, Kako je naveo, nije mu jasno odakle zaključak da bi se ovim povećao broj vojnika, budući da u Hrvatskoj postoji prigovor savjesti. Pri tome, nitko ne može procjenjivati je li taj prigovor opravdan ili neopravdan. Smatra jako lošim da se ovo pitanje priprema u predizborno vrijeme i ističe da Hrvatskoj treba profesionalna vojska.

Zoran Milanović. Screenshot: N1

Nakon što je ministar obrane Ivan Anušić u petak najavio da su osmišljena tri scenarija za povratak obveznog vojnog roka u Hrvatskoj, bila je to jedna od ključnih tema za predsjednika republike Zorana Milanovića. Vrhovni zapovjednik hrvatskih oružanih snaga gostovao je u emisiji ‘Točka na tjedan‘ na N1 televiziji.

Poručivši da smatra da bi rat u Ukrajini trebalo što prije prekinuti i započeti mirovne razgovore, Milanović je otkrio da je Anušić u petak došao razgovarati s njime po nalogu premijera. No, Milanović ideju o uvođenju obveznog vojnog roka smatra potpuno promašenom.

Izdvojeni članak
ivan anušić

Ministar obrane najavio vojni rok, spominje tri mjeseca i 17.000 mladih koji će ga proći u generaciji

‘Trebaju nam profesionalci’

– Nama prije svega treba profesionalna vojska. Ovo predizborno vrijeme je najopakije i najlošije vrijeme za tu vrstu razgovora (obveznog vojnog roka, op.a). Tu nisu namjere dobre. Vojni rok će biti mrtvo slovo na papiru ako se prije toga ne konzultiraš s Vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga. Odluke o ustroju i mobilizacijskom sastavu potpisujem ja. Početak za to je sazivanje vijeća za obranu, ministar je došao pristojno i civilizirano, ali to je kao da mu je premijer naložio da donese Zakon o vječnom životu, ocijenio je Milanović, prenosi n1info.hr.

Podsjetio je i da Hrvatska nikada nije ukinula dragovoljno vojno osposobljavanje. No, istaknuo je da jako malo služi dragovoljno i da mu nije jasno kako je došlo do zaključka da će se obveznim vojnim rokom povećati broj vojnika. Trebao bi se, naveo je,  eventualno promijeniti Ustav u kojem postoji prigovor savjesti, što ne smatra realnim. Istaknuo je i da ne postoji komisija koja može mjeriti opravdanost prigovora savjesti. Sve u svemu, misli da će se oko ovoga ljudi samo posvađati.

Milanović o svojoj generaciji: ‘Vojni rok nije imao formativno ili pozitivno djelovanje’

– Ne ulazim u te priče da bi bilo dobro odgojno da se mlade muškarce makne od matere, jer to nije moj posao, to su gluposti. Nije moguće. Imamo Ustav i mogućnost prigovora savjesti. Ne mislim da je u mojoj generaciji služenje vojnog roka imalo formativno ili bilo kakvo pozitivno djelovanje, ocijenio je predsjednik Milanović, prenosi n1info.hr.

Milanović je ponovio da se zalaže za profesionalnu vojsku i da je veći problem što Hrvatska nema vlastitu proizvodnju oružja. Poručio mu je i da mu je drago što Hrvatska uskoro dobiva 12 novih Rafala.

Izdvojeni članak
vojska

Ako će školska vojna obuka postati obvezan predmet, teško da će biti učinkovita

Anušić: ‘Vojna izobrazba nema alternative’

Podsjetimo, ministar obrane Anušić je u petak poručio da bi obvezno služenje vojnog roka moglo krenuti od iduće godine i obuhvatiti 17 tisuća mladića. Za djevojke bi bio opcionalan, a ovog bi se tjedna trebali javnosti predstaviti i tri scenarija kako bi se vojni rok mogao provesti. Anušić je istaknuo i da osobno smatra da je tri mjeseca dovoljno za usvajanje vojnih i drugih vještina u osnovnoj obuci. Anušić je istaknuo i da je svjestan mogućnosti priziva savjesti te stoga smatra da se mlade treba motivirati da se na njega ne pozivaju.

Izdvojeni članak
vojni kadeti koji drže puške u pozdaini i pavkle kalinić naprijed crno.bijele boje

Ideje o vojnoj obuci se samo nižu: ‘Treba skratiti 4. srednje i pomaknuti fakulteta’

– Nije njegova svrha samo odlazak u rat, nego da se resocijalizira na specifičan i drugačiji način, da se navike koje su loše možda promijeni i prihvati neke druge. Od spavanja na vrijeme, neimanje laptopa uz sebe, puštanja loših navika i prihvaćanja dobrih navika. Ne bih rekao da će ih to odgojiti, ali ta iskustva i pristup će im svakako pomoći za život pred njima. Vojna izobrazba nema alternative, ili je imamo ili je nemamo, civilna zaštita to ne može zamijeniti. U slučaju vojne ugroze, svi muškarci od 18 do određenih godina su vojni obveznici, mogu biti mobilizirani, imali vojnu izobrazbu ili ne. S njom će biti svakako lakše, komentirao je Anušić u petak.

Ozbiljniji  razgovori o povratku obveznog vojnog roka, krenuli su u siječnju kada je Mario Radić iz Domovinskog pokreta zatražio od Ministara obrane i obrazovanja uvođenje kratke školske vojne obuke. ovo smo pitanje otvorili i u našoj anketi na kojoj smo dobili odgovore od  2.122 osoba. Najviše odgovora,  bilo je protiv uvođenja vojne obuke u škole jer postoji dobrovoljni vojni rok. Konkretno, za ovu se opciju u našoj anketi odlučilo 975 osoba, odnosno 45,95 posto ispitanih. Također smo prošetali i zagrebačkim ulicama i dobili više odgovora koje možete pogledati u videu ispod.