Pretraga

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs tek je sedmi na HDZ-ovoj listi za Hrvatski sabor

A- A+

Aktualni ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs na sedmom je mjestu HDZ-ove liste za Hrvatski sabor u šestoj izbornoj jedinici. Ona obuhvaća zapadni dio Zagreba i dijelove Zagrebačke županije. Na parlamentarnim izborima u 2020. godini Fuchs nije bio na listi za Sabor, a tvrdio je i da neće biti ministar obrazovanja.

radovan fuchs

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs sedmi je na listi za Hrvatski sabor | foto: HDZ, srednja.hr

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs bit će sedmi na HDZ-ovoj listi za Hrvatski sabor u šestoj izbornoj jedinici. Nositelj HDZ-a u toj izbornoj jedinici bit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je na Facebooku objavio cijeli popis izborne liste.

Fuchs, iako je sedmi na listi, uz preferencijalne glasove može u Sabor

Fuchs na posljednjim parlamentarnim izborima u 2020. godini uopće nije bio na izbornim listama za Hrvatski sabor. Tada je pak kao HDZ-ovac prije izbora za HRT rekao da se ne vidi kao ministar obrazovanja u idućoj Vladi jer je svoju dionicu istrčao. Na kraju je ipak prihvatio poziv Andreja Plenkovića te postao ministar obrazovanja drugi put, nakon što je istu dužnost obavljao u mandatu Jadranke Kosor.

Fuchs će se tako za Hrvatski sabor sada boriti u šestoj izbornoj jedinici koja je prekrojena izmjenama Zakona o izbornim jedinicama. Sada obuhvaća zapadni dio Zagreba i dijelove Zagrebačke županije. Iako je šesta izborna jedinica sada prekrojena, u toj izbornoj jedinici HDZ je 2020. godine na parlamentarnim izborima dobio šest mandata. Fuchs, iako je na sedmom mjestu, u Hrvatski sabor može ući i uz pomoć preferencijalnih glasova. Naime, građani na izborima mogu zaokružiti listu, ali i jednog određenog kandidata s liste. Ako kandidat dobije najmanje deset posto ukupnih glasova koje je dobila lista, može ući u Sabor uz one koji su na vrhu liste.

Što obuhvaća šesta izborna jedinica?

Zagreb: gradske četvrti Brezovica, Novi Zagreb – zapad, Podsused – Vrapče, Stenjevec, Trešnjevka – jug, Trešnjevka – sjever
Zagrebačka županija: Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedelja, Zaprešić, Brdovec, Klinča Sela, Krašić, Stupnik, Žumberak

Fuchs je tijekom karijere bio ministar, pomoćnik ministra, državni tajnik, Plenkovićev savjetnik za obrazovanje

Kandidati na izborima, pa tako i Fuchs, čak i ako osvoje dovoljno glasova za Sabor, svoj mandat mogu dati zamjeni ili nekome drugome s liste. Velike stranke ponekad na liste stavljaju imena koja bi mogla privući glasače, da bi na kraju u Sabor umjesto njih ušle njihove zamjene jer oni obavljaju neku drugu funkciju. Tako je primjerice Plenković 2020., kao što je i sada, bio na izbornoj listi za Sabor, a nakon što je postao predsjednik Vlade svoje mjesto u Saboru prepustio je Ljubici Lukačić.

Izdvojeni članak
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Radovan Fuchs postao je ministar obrazovanja prije tri godine: Evo što je uspio napraviti

Radovan Fuchs, podsjetimo, ministar obrazovanja bio je u Vladi Kosor te je ministar sada u Vladi Plenkovića. Tijekom karijere bio je pomoćnik ministra, državni tajnik, Plenkovićev posebni savjetnik za obrazovanje, koordinator Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu obrazovne reforme. Prije dolaska na ministarsko mjesto 2020. rad svoje prethodnice Blaženke Divjak ocijenio je slabašnom dvojkom. Fuchs je diplomirao na studiju veterine u Zagrebu 1979. godine, potom je 1984. magistrirao iz područja biomedicine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je 1988. godine na Sveučilištu u Uppsali u Švedskoj iz područja toksikologije i farmakologije.