Pretraga

Ministarstvo objavilo svoj plan za promjene u obrazovanju do 2027.: Evo kako se uključiti u raspravu

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je e-Savjetovanje o Nacrtu Nacionalnog plana razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027. godine i Nacrtu Akcijskog plana za njegovu provedbu za razdoblje od 2022. do 2024. godine. Pozvali su javnost da se uključi u javnu raspravu, koja će biti otvorena do 19. studenoga 2022. godine.

radovan fuchs

Foto: srednja.hr | Unsplash

Ovih dana otvoreno je javno savjetovanje oko Nacrta Nacionalnog plana razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027. godine. Riječ je o dokumentu koji definira provedbu strateškog cilja i prioritetnih područja javnih politika za sektor odgoja i obrazovanja iz Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

‘Modernizacija sustava na svim razinama’

– Nacionalni plan je srednjoročni akt strateškoga planiranja koji je povezan s ispunjavanjem uvjeta koji omogućavaju provedbu fondova Europske unije u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je tijelo nadležno za proces izrade Nacionalnog i Akcijskog plana te prati njegovu provedbu, a u izradi je sudjelovao širok krug dionika u sklopu Radne skupine uspostavljene 8. travnja 2021. godine. Primjenjujući načelo partnerstva konzultirani su predstavnici tijela državne uprave i drugih državnih tijela, stručnih službi Vlade Republike Hrvatske te javnih ustanova, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, udruženja poslodavaca, obrtničkih i gospodarskih udruženja, sindikata, organizacija civilnog društva te akademske i znanstvene zajednice koji su predložili predstavnike u svojstvu člana te zamjene člana Radne skupine, stoji u priopćenju Ministarstva obrazovanja.

Navode i da planirani ‘nastavak reforme obrazovnog sustava obuhvaća modernizaciju sustava na svim razinama odgoja i obrazovanje’ te uključuje:

  • osiguravanje pristupa RPOO-u i poboljšavanje odgojno-obrazovnih ishoda učenika u OŠ i SŠ,
  • osiguravanje više razine zapošljivosti osoba s kvalifikacijama u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju i povećanje udjela odraslih polaznika u obrazovanju odraslih,
  • povećanje dostupnosti i završnosti visokog obrazovanja,
  • unaprjeđenje odgoja i obrazovanja djece/učenika s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, pripadnika nacionalnih manjina i pripadnika hrvatskoga naroda izvan Republike Hrvatske,
  • primjenu digitalnih tehnologija u obrazovnom sustavu.

– Promjene planirane u odgojno-obrazovnom sustavu uključivat će modernizaciju sustava na svim razinama odgoja i obrazovanja, reformu ranog i predškolskog te općeg i strukovnog odgoja i obrazovanja te ciljeve usmjerene na cjeloživotno učenje te učinkovito i relevantno visoko obrazovanje, a kako bi uspostavili uvjete koji će omogućiti stjecanje znanja, vještina i kompetencija potrebnih za pristup i ostanak na tržištu rada i podržati tranziciju prema zelenoj i digitalnoj ekonomiji. U sklopu planiranih intervencija je i provedba ciljanih mjera koje će osigurati odgovarajuće uvjete obrazovanja za sve učenike, posebice za učenike s teškoćama, darovite učenike, pripadnike nacionalnih manjina i pripadnike Hrvata koji žive izvan RH, stoji u uvodnom dijelu Nacrta koji je postavljen na javno savjetovanje.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Fuchs imenovao skupinu koja će definirati strategiju obrazovanja: Pogledajte tko je sve u njoj

Javno savjetovanje otvoreno do 19. studenog

U početnom djelu Nacrta Nacionalnog plana razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027. nalaze se analize potreba i izazova u područjima ranog predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovnog i srednjeg školstva, strukovnog obrazovanja, visokog obrazovanja, zatim u području obrazovanja učenika i djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama te analiza u području primjene digitalnih tehnologija u obrazovnom sustavu. Potom u ovom dokumentu slijede ciljevi za svaku od spomenutih potreba te mjere kojima ih Ministarstvo planira ostvariti, a oko kojih svi građani mogu dati svoje primjedbe, prijedloge i komentare.

Oba dokumenta možete detaljno proučiti ispod članka ili u sustavu e-Savjetovanja. U javno savjetovanje o Nacrtu Nacionalnog plana razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027. godine možete se uključiti ovdje, a u ono o Nacrtu Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027. godine, za razdoblje od 2022. do 2024. godine na ovoj poveznici. Primjedbe, komentare i prijedloge možete staviti do 19. studenog.


KAKO SE UKLJUČITI U JAVNO SAVJETOVANJE?

Da biste se uključili u javno savjetovanje morate se prijaviti ili registrirati u sustav e-Savjetovanja. To možete kao korisnik sustava e-Građani ili direktnom prijavom u sustav nakon čega ćete dobiti mogućnost komentiranja svih zakona, pravilnika i drugih propisa koji se trenutno nalaze u javnom savjetovanju. Komentare mogu ostavljati i fizičke osobe, a neke od njih, poput rektora, dekana i ravnatelja, to će, kao i prijašnjih godina, činiti u ime institucija. Detaljne upute kako se prijaviti, korak po korak, za one kojima je to potrebno, možete pronaći ovdje.


U nastavku se nalaze Nacrt Nacionalnog plana razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027. godine i Nacrtu Akcijskog plana za njegovu provedbu. Ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab