Pretraga

Mlada žena iz BiH postala najmlađa švedska ministrica

A- A+

Aida Hadžialić (27) iz Bosne i Hercegovine postala je najmlađa ministrica u novoj vladi Švedske.

foto: Facebook

Najmlađa ministrica u novoj švedskoj vladi, koju je u petak predstavio premijer Stefan Lofven, jest 27-godišnja Aida Hadžialić porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Vodit će Ministarstvo obrazovanja.

Izdvojeni članak

Najmlađi gradonačelnik tek stigao na funkciju, a već si smanjio plaću za 3 tisuće kuna

Već sa 16 godina se uključila u politiku

Hadžialić je imala tek pet godina kada je njena obitelj pobjegla iz razom zahvaćene BiH.

– Preko noći smo morali ostaviti sve iza sebe – kuću, članove rodbine i prijatelje. Nekako smo jedva prikupili novčana sredstva potrebna za putovanje u Švedsku, piše mlada ministrica na svojem blogu.

Nedugo nakon dolaska u Švedsku članovi njezine obitelji dobili su smještaj te posao, a ona se krenula školovati, piše Klix.ba.

Već sa šesnaest godina uključila se u politiku, nakon što je ubijena švedska političarka Anne Lindh. Pridružila se tada Švedskoj socijaldemokratskoj uniji (SSU).

Izdvojeni članak

Intervju: Najmlađi načelnik u Hrvatskoj odrekao se svoje plaće

Izazova se ne boji

Studirala je pravo, a nakon što je 2010. godine diplomirala, postala je gradonačelnica Halmstadta. U povijesti Švedske ona je najmlađa ministrica, a prošle je godine uvrštena na desetom mjestu popisa najvećih talenata te zemlje.

Na ovogodišnjim izborima nije uspjela ući u švedski parlament, ali joj je potom švedski premijer Stefan Löfven ponudio mjesto ministrice. Premijerov poziv došao joj je s prikrivenog broja, dok je ručala sa dečkom. Novih ozbiljnih obaveza mlada ministrica se ne boji.

Mlada žena iz BiH postala najmlađa švedska ministrica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap