Pretraga

Mlada žena iz BiH postala najmlađa švedska ministrica

A- A+

Aida Hadžialić (27) iz Bosne i Hercegovine postala je najmlađa ministrica u novoj vladi Švedske.

foto: Facebook

Najmlađa ministrica u novoj švedskoj vladi, koju je u petak predstavio premijer Stefan Lofven, jest 27-godišnja Aida Hadžialić porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Vodit će Ministarstvo obrazovanja.

Izdvojeni članak

Najmlađi gradonačelnik tek stigao na funkciju, a već si smanjio plaću za 3 tisuće kuna

Već sa 16 godina se uključila u politiku

Hadžialić je imala tek pet godina kada je njena obitelj pobjegla iz razom zahvaćene BiH.

– Preko noći smo morali ostaviti sve iza sebe – kuću, članove rodbine i prijatelje. Nekako smo jedva prikupili novčana sredstva potrebna za putovanje u Švedsku, piše mlada ministrica na svojem blogu.

Nedugo nakon dolaska u Švedsku članovi njezine obitelji dobili su smještaj te posao, a ona se krenula školovati, piše Klix.ba.

Već sa šesnaest godina uključila se u politiku, nakon što je ubijena švedska političarka Anne Lindh. Pridružila se tada Švedskoj socijaldemokratskoj uniji (SSU).

Izdvojeni članak

Intervju: Najmlađi načelnik u Hrvatskoj odrekao se svoje plaće

Izazova se ne boji

Studirala je pravo, a nakon što je 2010. godine diplomirala, postala je gradonačelnica Halmstadta. U povijesti Švedske ona je najmlađa ministrica, a prošle je godine uvrštena na desetom mjestu popisa najvećih talenata te zemlje.

Na ovogodišnjim izborima nije uspjela ući u švedski parlament, ali joj je potom švedski premijer Stefan Löfven ponudio mjesto ministrice. Premijerov poziv došao joj je s prikrivenog broja, dok je ručala sa dečkom. Novih ozbiljnih obaveza mlada ministrica se ne boji.