Pretraga

Mladi filmaši na karlovačkom festivalu osvojili putovanje u Ameriku

A- A+

Organizatori 21. Filmske revije mladeži i 9. Four River Film Festivala u Karlovcu su ugostili preko stotinu mladih autora koji su svoje filmove pokazali brojnoj publici. Na kraju festivala proglašeni su i pobjednici u ukupno deset kategorija, a putovanjem u SAD nagrađeni su Rudolf Ravbar, Matija Benić i Luka Pisačić.

foto: foto: www.facebook.com/ FourRiver FilmFest

Na Filmskoj reviji mladežiFour River Film Festivalu mladi Luka Pisačić oduševio je ekipu iz talent kampa Prodigy pa će šest dana provesti u Seattleu, gdje će imati priliku stvarati s talentima iz cijelog svijeta. 

Srednjoškolac Matija Benić s filmom ‘Antikorupcijski atom’ putuje u New York, gdje će sudjelovati na Plural+ Film Festivalu, a učenik Gimnazije Karlovac Rudolf Ravbar dobio je nagradu Relativity Schoola za scenarij znanstveno fantastičnog filma Fobija.

Svoju ideju Rudolf će imati priliku snimati u profesionalnim studijima Los Angelesa.

Izdvojeni članak

Igrani film zagrebačkih srednjoškolaca prikazat će se na jednom od najjačih hrvatskih festivala

Gimnazijalac će svoj film razvijati u Hollywoodu

– Dekan Relativity Schoola kod proglašenja je objasnio kriterije prema kojem su odabrali moju ideju. Rekao je kako sam imao najbolji govor te da mi je projekt produkcijski najbolje razrađen. Film Fobija je znanstveno fantastični film. Govori o savršenom svijetu gdje su jedini problem fobije, koje se liječe na neobičan način. Kraj filma će svaki gledatelj doživjeti na svoj način, otkrio nam je mladi Ravbar, koji se filmom bavi tri godine.

Nagradom na ovom natječaju Rudolf si je osigurao sredstva za putovanje, smještaj, vizu i kamp, a na putovanje života ići će krajem studenog.

– Očekujem puno novog znanja, jer se radi o fakultetu srodnom našoj akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Osim toga, snimati ću na lokacijama u Hollywoodskim studijima gdje ću imati priliku upoznati tehniku s kojom ne raspolažemo u našem Kinoklubu Karlovac, rekao nam je Rudolf.

Srednjoškolac Matija Benić nagrađen je sedmodnevnim putovanjem u New York. Učenik Prve gimnazije Varaždin s kolegama je kreirao najbolji antikorupcijski film, u kojem su slikovito prikazali kako mladi gledaju na taj važan društveni problem.

Izdvojeni članak

Film zagrebačke studentice nominiran za ‘studentskog Oscara’

U filmu o korupciji provjerili što učenici misle o varanju

Njihov film ‘Antikorupcijski atom’ vrsta je ‘anonimne filmske ankete’. Cijela radnja se odvija u jednom kadru, koji iz ptičje perspektive prikazuje što učenici misle o prepisivanju zadaće, varanju na testovima, državnoj maturi.

– Dobili smo zanimljive rezultate i uvid u to koliko su zapravo srednjoškolci spremni varati. Mislim da naš film na stilski vrlo jednostavan način istražuje vrlo aktualnu i kompleksnu temu korupcije i varanja među mladima što ga je vrlo vjerojatno dovelo do pobjede, rekao nam je Matija, koji se filmom bavi već šest godina.

Kroz srednju školu je s ekipom iz cijelog Varaždina napravio petnaestak filmova, koji su se prikazivali na raznim festivalima. Ti se filmovi ne mogu naći na internetu, jer Matija nije bio dovoljno zadovoljan. Posljednji uradci zadovoljili su njegove stroge kriterije, ali na objavu čeka da prođu festivali na kojima će ih predstaviti publici.

– Snimanje filmova mi je glavna stvar u životu, ali uz to sviram tamburicu i gitaru. U budućnosti bih se volio nastaviti baviti filmom, obožavam to i trenutno je jedino zanimanje koje me ispunjava. Ne mogu reći kakve bih filmove volio snimati, zanima me sve, volim istraživati i eksperimentirati, tako da, ako uspijem, biti će tu svega, najavio je mladi Varaždinac.