Pretraga

Igrani film zagrebačkih srednjoškolaca prikazat će se na jednom od najjačih hrvatskih festivala

A- A+

Igrani film Marka Bičanića i Karla Voriha ušao je među 18 kratkometražnih hrvatskih filmova koji će se ovo ljeto prikazivati na 63. Pulskom filmskom festivalu. ‘Hana, Hano, Hanice’ do sada je već prikazan na festivalima Kratki na brzinu te slovenskom Kino Otok, a u srpnju će se u konkurenciji Kratka Pula još jednom predstaviti hrvatskoj publici.

foto: screenshot| www.vimeo.com

Karlo Vorih i Marko Bičanić filmom su se počeli baviti prije tri godine. Kroz brojna snimanja i asistiranja na različitim projektima skupili su iskustva pa su krenuli raditi i na vlastitim idejama.

Njihova priča o troje tinejdžera koji u sitne jutarnje sate ulicama Zagreba traže zabavu zainteresirala je i organizatore Pulskog filmskog festivala pa je od 47 prijavljenih uvršten u konkurenciju 18. kratkometražnih hrvatskih filmova.

Izdvojeni članak

Srednjoškolac osvojio brojne nagrade, a film iz osnovne prikazan mu je i na festivalu u Dubrovniku

Redateljsku karijeru započeli prije tri godine

– Kroz film Hana i njezino društvo cijelo vrijeme ‘ne rade ništa’ pokušavajući naći nešto za raditi. Njihovo se prijateljstvo temelji na površnim razgovorima, opijanju i seksualnom flertanju. Priča pokazuje da u ljudskim odnosima stvari nisu uvijek kakve se čine i mislim da je to činjenica koju je vrlo važno imati na umu, rekao nam je Karlo Vorih, učenik trećeg razreda Grafičke škole u Zagrebu.

On i Marko su prije tri godine započeli svoju redateljsku karijeru u Blank_filmskom inkubatoru. Marko Bičanić već je prve godine počeo dobivati nagrade za svoj debitantski film, dok je njihov prvi zajednički uradak ‘Šta sad’ osvojio prvu nagradu žirija na prošlogodišnjem Dubrovnik film festivalu (DUFF).

– Nikad se nismo ozbiljno dogovarali oko podijele ili je ikad dolazilo do većih nesuglasica. Zajedno smo pisali i režirali, a također i montirali. Dovoljno smo različiti, a opet dovoljno slični da svatko od nas može doprinijeti nečim originalnim i svojim. Cijeli proces stvaranja filma od same ideje do montaže je tekao glatko, objasnio nam je Karlo kako funkcionira suradnja s Markom, učenikom drugog razreda zagrebačkog MIOC-a.

Priču o odrastanju snimali u hladnim zimskim noćima

S obzirom na to kako se cijela radnja odvija u hladnoj zimskoj noći, najveći problem pri snimanju su im bili ozebli prsti. Ova priča o odrastanju snimala se isključivo u sitne sate. Iako su inspiraciju za film pronašli u nekim dijelovima svojih života, on nije temeljen na istinitim događajima. U kategoriji Kratka Pula za nagradu najboljeg kratkometražnog filma konkurirat će, između ostalog, i filmu Belladonna, s kojim je Dubravka Turić prošle godine osvojila Zlatnog lava na festivalu u Veneciji.

– Pula je jaki festival, ako ne i jedan od najjačih festivala u Hrvatskoj i još k tome smo jedini srednjoškolci na Puli. Sam prolaz nas je također iznenadio, upravo zbog naših godina. Sve nam to puno znači, cijeloj ekipi koja je radila na filmu, ističe Karlo.

Jedan i drugi iza sebe već imaju po tri autorska rada, ali trenutno se baš s filmom ‘Hana, Hano, Hanice’ najviše ponose, a jako su zadovoljni i kako publika reagira na njihov slikopis tinejdžerskog izlaska.

Ispod pogledajte trailer, a cijeli film na ljeto u Puli ili pak u rujnu na 20. filmskoj reviji mladeži u Karlovcu:

Hana, Hana, Honey / Hana, Hano, Hanice TRAILER from Karlo Vorih on Vimeo.