Pretraga

Mladi harmonikaši posljednjih se godina lako zapošljavaju i u Hrvatskoj

A- A+

U vrijeme kada većina mladih u Hrvatskoj nakon završetka fakulteta završava na burzi, novopečeni profesori harmonike posljednjih nekoliko godina brzo dolaze do svog prvog zaposlenja. Neki su još od srednje škole maštali da će jednog dana raditi u učilištima gdje su i sami počeli svirati, što im se i ostvarilo.

www.facebook.com

Zbog smjene generacije, harmonikaši u Hrvatskoj posljednjih godina lako pronalaze svoj prvi posao. Igor Jugec diplomirao je prije godinu dana, a posao u Glazbenoj školi Pregrada čekao ga je i nekoliko mjeseci prije polaganja završnog ispita.

Izdvojeni članak

Devetogodišnji Makaranin najbolji je harmonikaš svijeta

Odmah po završetku studija pronašao je bolji posao nego što je maštao kao srednjoškolac

– Mogu se pohvaliti da sam pronašao bolji posao nego što sam maštao prilikom upisa na fakultet. Iako plaća nije prevelik,a uživam u podučavanju mladih talenata. S obzirom na to kako se za podučavanje instrumenta provodi individualna nastava, zaista volim svakodnevno
dolaziti na svoje radno mjesto. Još kao srednjoškolcu želja mi je bila postati profesorom harmonike i sretan sam što mi se to već sada ostvarilo, izjavio je Jugec koji je prije manje od godinu dana diplomirao na Odjelu za glazbu Sveučilišta u Puli.

Njegov smjer upisuje samo pet brucoša godišnje pa i drugi također nisu imali problema s pronalaskom posla. Osim što su se pokazali kao vrlo talentirana generacija imali su i sreće jer su neki od njihovih prethodnika taman odlazili u mirovinu. Koncerti za klasične harmonikaše rijetka su pojava na našim prostorima, a nije lako pronaći mjesto niti u orkestrima ili komornim sastavima pa je malo mogućnosti za zaradu na nastupima.

– Još uvijek sviram u svoje slobodno vrijeme, ali nije moguće od toga živjeti, a po svadbama nisam htio svirati ni kao mlađi. Ne pada mi na pamet tako ostvarivati dodatnu zaradu nakon 15 godina školovanja, kroz smijeh nam je objasnio Igor zašto ne nastupa s popularnim instrumentom na narodnim zabavama.

Izdvojeni članak

Video: Virtuozna izvedba Get Luckya na harmonici

Preselio je u Pulu jer na Muzičkoj akademiji u Zagrebu ne postoji program za harmoniku

Nakon završene srednje škole Igor se morao preseliti u Pulu jer na Muzičkoj akademiji u Zagrebu uopće nema programa za njegov instrument, a Pula je još u Jugoslaviji bila središte za harmoniku pa se ta tradicija nastavila i nakon osamostaljenja. Prije nešto manje od pola godine održani su 39. susreti harmonikaša. Na tom prestižnom natjecanju prije tri godine Jugec je osvojio nagradu za najbolje izvedenu kompoziciju hrvatskog autora.

– Idem i danas na natjecanja. Na posljednjem sam bio u Moskvi gdje smo kolegica i ja osvojili četvrto mjesto za duo izvedbu. U pojedinačnoj konkurenciji uspješno sam prošao dva kruga, a zbog velike konkurencije jako sam zadovoljan ostvarenim rezultatima, pohvalio nam se Jugec.

Izdvojeni članak

Poslušajte kako Gorillaz zvuči na harmonici


Kolega iz generacije usporedio je Pulu s Akademijom u Gdanjsku

– Prednost pulskog odsjeka u odnosu s Akademijom iz Poljske bila je jako talentirana generacija koja se poklopila što tamo nije bio slučaj. Istaknuo bi i vrlo kvalitetne vanjske suradnike hrvatskog fakulteta od kojih sam povremeno imao priliku učiti. Suradnja s ruskim virtuozom Friedrichom Lipsom ili Švicarkom Elsbeth Moser za mene su bili vrlo važan dio glazbenog razvoja. Ipak, mislim da je nedostatak programa za druge instrumente veliki problem. Za vrijeme jednogodišnje razmjene u Gdanjsku ostvario sam suradnju s klarinetistom pa smo na vrlo kvalitetnom natjecanju u njemačkom gradu Klingenthal osvojili drugu nagradu za našu duo izvedbu, objasnio nam je Stjepan Vuger koji je diplomirao godinu dana prije Igora Jugeca te se zaposlio u glazbenom učilištu kojeg je i sam pohađao kao srednjoškolac.

U Puli nedostaje studijskih programa za druge instrumente

Iako je već nekoliko desetljeća Pula središte harmonike, preko godine nedostaje kulturnog života, koncerata ili sličnih događanja koje bi studenti glazbenog odjela mogli poslušati pa i ponešto naučiti od svojih starijih kolega koji su sreću pronašli u glazbenim nastupima.

– Najveći problem ipak je što ne postoje programi za druge instrumente tako da nema mogućnosti suradnje i stvaranja miješanih dueta ili sastava što sigurno ograničava napredak, ali i prilike za nastupe na međunarodnim natjecanjima, zaključio je Igor.