Pretraga

Devetogodišnji Makaranin najbolji je harmonikaš svijeta

A- A+

Ante Selak je devetogodišnji Makaranin koji se okitio titulom najboljeg harmonikaša svijeta. Sa svojim profesorom Daliborom Boljunom prešao je Atlantik u nadi da će ostvariti dobar uspjeh, no učenik drugog razreda Glazbene škole u Makarskoj pomeo je konkurenciju u Kanadi i kao pobjednik osvojio diplomu, pehar kao i novčanu nagradu.

U Kanadi se i ove godine okupilo 200-tinjak najboljih harmonikaša svijeta, među kojima se našao i devetogodišnji Makaranin Ante Selak. Učenik drugog razreda Glazbene škole u Makarskoj prešao je Atlantik zajedno s profesorom harmonike Daliborom Boljunom te pomeo konkurenciju osvojivši prvo mjesto.

Izdvojeni članak

Video: Virtuozna izvedba Get Luckya na harmonici

Talentirani harmonikaš svira od šeste godine

U kanadskom gradu Victoriji u najmlađoj kategoriji svirača harmonike, Hrvatsku je predstavljao talentirani Ante koji je u svojoj konkurenciji osvojio 97 od mogućih 100 bodova i bio proglašen najboljim. Budući da se pobjednik i profesor Boljun još uvijek nisu vratili iz Kanade, razgovarali smo s ravnateljem Glazbene škole u Makarskoj Željkom Vlahom, koji nam je otkrio kako se baš Ante našao na spomenutom međunarodnom natjecanju.

– Ante je kod nas u školi već tri godine te je profesor Boljun otkrio njegov izniman talent i usmjeravao ga kako bi što bolje iskoristio svoj potencijal. Ovo mu nije prvi uspjeh, jer je u cijeloj regiji pokupio prva mjesta, uključujući i i pobjedu na Susretu harmonikaša u Puli, istaknuo je ravnatelj.

Dodao je kako je profesor Boljun jedini profesor harmonike u regiji koji je prije tri godine došao iz Pule predavati u Makarsku. Što se tiče mladog harmonikaša, ove godine će nastupiti po prvi put i na državnom natjecanju.

Izdvojeni članak

Poslušajte kako Gorillaz zvuči na harmonici

Veliki uspjeh Glazbene škole u Makarskoj

Mladi harmonikaš i profesor otišli su na međunarodno natjecanje zahvaljujući brojnim donacijama, uključujući i financijsku pomoć od Turističke zajednice, “Hotela Makarska”, Grada Makarske i brojnih drugih sponzora. Ravnatelj Vlaho je rekao kako je ovo veliko dostignuće njegove škole, čiji su učenici u protekloj godini osvojili 43 nagrade, od čega je preko 30 s međunarodnih natjecanja, a čak 28 prvih mjesta.

– Uzmete li u obzir da je Makarska mali grad od 15-ak tisuća stanovnika, postat će vam jasno koliko je ovo uspjeh za nas, ponosno govori ravnatelj Glazbene škole. Ante je kao najbolji harmonikaš svijeta osvojio pehar, diplomu i novčanu nagradu, ali i zabilježio najveći uspjeh u povijesti škole od njenog osnutka 1986. godine.