Pretraga

Mladi informatičari odnijeli srebro i dvije bronce na Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi

A- A+

U Mariboru, Sloveniji se od 23. do 29. kolovoza održavala 3. europska juniorska informatička olimpijada – European Junior Olympiad in Informatics. Na njoj su bile zastupljene 24 europske zemlje, a natjecalo se sveukupno 90 učenika osnovnih škola. Među njima su bila i četiri naša mlada informatičara – Fran Babić, Marko Dorčić, Ivan Janjić i Vlatko Boreković. Osvojili su jednu srebrnu i dvije brončane medalje. O natjecanju i natjecateljima više nam je rekao Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara. Osim toga, istaknuo je kako će natjecatelji uskoro krenuti u zagrebački MIOC.

Fran Babić, Marko Dorčić, Ivan Janjić i Vlatko Borevković, foto: privatna arhiva

Natjecatelji su osvojili jedno srebro i dvije bronce, a uspjeh su postigli zahvaljujući intenzivnim pripremama. Više o natjecateljima, pripremama i natjecanju ispričao nam je Krešimir Malnar u službenom priopćenju.

Mladi informatičari postigli su jako dobar uspjeh – odnijeli su tri medalje

Izdvojeni članak

Kapa do poda i naklon: Naši mladi informatičari nose kući naramak medalja s Međunarodne olimpijade

Na ovogodišnjoj, 3. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi, naši su se natjecatelji visoko plasirali. Osvojili su jedno srebro i dvije bronce, dok je četvrti natjecatelj bio blizu osvajanja bronce.

– Srebrnu medalju osvojio je Fran Babić, OŠ E. Kumičića Velika Gorica, brončane medalje osvojili su Vlatko Borevković, OŠ Cvjetno naselje Zagreb i Ivan Janjić, OŠ Zrinskih Nuštar, dok je Marko Dorčić, OŠ A. Stepinca Zagreb, ovaj nastup nažalost završio bez medalje, blizu granice s broncom, rekao nam je Malnar.

Svaku zemlju zastupalo je po četiri učenika, radi čega je još impresivnije to što su naša tri natjecatelja osvojila medalje. Natjecali su se sveukupno dva dana, a unutar tog razdoblja trebali su riješiti šest zadataka.

– EJOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2004. godine ili mlađi) i dva voditelja, istaknuo je Malnar.

Intenzivno su se pripremali za natjecanje, a uskoro kreću u MIOC

Babić, Borevković, Janjić i Dorčić su svoje mjesto u reprezentaciji osigurali najboljim rezultatima na prethodnim natjecanjima. Nakon što su na njima izvojevali pobjedu, nastavili su naporno raditi da bi na olimpijadi mogli postići čim bolji rezultat.

– Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 13. travnja 2019.), kao i na Juniorskim izbornim pripremama (Zagreb, 1. i 2. lipnja 2019.). nakon čega su se mladi hrvatski olimpijci, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, intenzivno pripremali za ovaj nastup, kazao je Malnar.

Izdvojeni članak

Na natjecanje na Ekonomiji stigli timovi iz Singapura i Nigerije: Pobjedu odnijeli domaći studenti

Dalje je istaknuo kako su prvenstveno natjecatelji zaslužni za vlastiti uspjeh. No, nije zanemariva ni uloga Hrvatskog saveza informatičara, unutar kojeg se nalazi više udruga za informatičare.

– Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika bili redoviti polaznici programa svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva. Tako su Fran, Vlatko i Marko dugogodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Ivan član Robotičko informatičkog kluba Nuštar. Obje udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara, kaže Malnar.

Osim toga, Malnar je istaknuo da će svi članovi reprezentacije uskoro krenuti prestižnu srednju školu. Naime, od školske godine 2019./2020. bit će učenici zagrebačkog MIOC-a.

Troškovi su pokriveni sredstvima namijenjenim za javne potrebe RH

Oko troškova se nisu trebali brinuti jer je vrijednost natjecanja, a i natjecatelja prepoznata. Svi su troškovi pokriveni preko Hrvatskog saveza informatičara.
Organizacija izbora tima, pripreme i odlazak na 3. europsku juniorsku informatičku olimpijadu dio je plana i programa Hrvatskog saveza informatičara koji se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i  Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, objasnio je Malnar.