Pretraga

Na natjecanje na Ekonomiji stigli timovi iz Singapura i Nigerije: Pobjedu odnijeli domaći studenti

A- A+

Prvo međunarodno startup natjecanje STup! 2019. se od 20. do 22. svibnja održalo u Splitu u organizaciji Studentskog poduzetničkog inkubatora tamošnjeg Ekonomskog fakulteta. Natjecateljski timovi stigli su iz Engleske, Španjolske, Portugala, Poljske, Estonije, pa čak i Singapura, Indije, Argentine te Nigerije.

Pobjednički tim eAgrar (Foto: EFST)

STup! je na jednom mjestu okupio studente, poduzetnike i stručnjake s ciljem promoviranja startup scene i poduzetništva, uz natjecateljski dio kojim su se mladi startupi predstavili potencijalnim investitorima.

Inozemni stručnjaci kao članovi žirija

Natjecanje su otvorili prodekan za znanost i međunarodnu suradnju na Ekonomskom fakultetu  izv.prof.dr.sc. Dario Miočević, prorektorica za znanost i inovacije na Sveučilištu u Splitu prof.dr.sc Leandra Vranješ Markić te predstavnica odjela za gospodarstvo grada Splita Ana Maretić. U natjecateljskom dijelu, u 4 grupe predstavilo se 30 natjecateljskih timova u 5-minutnom pitch formatu.

Članovi žirija, Renata Brkić (WBAF), Edward Platt (Investment manager, 360 Lab), Iva Rakocevic (DYNAX Invest), Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital), Ivo Špigel (Co-founder of Perpetuum Mobile and ZIP), Vanja Perić (Managing Partner at Wealth Management Canada), Karlo Kukec (Tech park Varaždin), Zoran Puljić (Director of Mozaik Foundation), Aoife Hegarty (Go Beyond Investing) uspješni su poduzetnici, predstavnici venture capital fondova i akceleratora. Osim ocjenjivanja studentskih startupova, članovi žirija su kroz tribinu pod naslovom „Investors and partners on stage“ predstavili fondove, udruge ili poduzeća koja predstavljaju, ali i prenijeli svoja iskustva i znanja o poduzetništvu i startupima.

Malaga dala četiri finalista

Od 30 studentskih startup projekata šest se plasiralo u finale, od toga četiri sa Sveučilišta u španjolskoj Malagi: Biofy, Heart Connections, Tuso i Nicehop, te dva sa Sveučilišta u Splitu: eAgrar i Vendor.

Finalisti natjecanja (Foto: EFST)

Izdvojeni članak

Naš mladi poduzetnik prisjetio se trnovitih početaka: ‘Nas pet živjelo je od 20 kuna’

Predstavnici splitskog Sveučilišta prethodno su prošli program Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Prije proglašenja pobjednika, generalni direktor tvrtke Uber za područje jugoistočne Europe i član upravnog odbora Hrvatske udruge poslovnih anđela (CRANE), Davor Tremec održao je predavanje „Startup financing“ o načinima financiranja novih projekata. Žiri je jasno  naglasio kvalitetu svih prijavljenih projekata, ali i same organizacije ovog natjecanja.

Trijumf studenata Sveučilišta u Splitu

Prema glasovima članova žirija, pobjednicima prvog STup! natjecanja proglašeni su članovi tima eAgrar, studenti Splitskog Sveučilišta čiji se projekt bazira na sustavu praćenja utjecaja vremenskih prilika na tlo, praćenja temperature, vlažnosti i tlaka zraka. Namijenjen je poljoprivrednicima kako bi uspješno mogli predvidjeti neprilike. Članovi pobjedničkog tima su Slaven Damjanović, Martin Pervan, Marko Čalić. Drugo i treće mjesto zauzeli su Biofy te Nicehop, timovi iz Malage.

Prezentacija ekipe eAgrar koja im je donijela pobjedu (Foto: EFST)

Projekt je, kao dodatni poticaj razvoju splitske startup scene, organiziran uz veliki angažman studenata volontera i voditeljice SPI-a Lane Ugrčić, pod pokroviteljstvom Grada Splita i uz potporu sponzora koji su prepoznali njegov značaj: HBOR, Turistička zajednica grada Splita, Coca-Cola HBC Hrvatska, Promet Split, Uber, Vinarija Vučica, Vinarija Đuzel, e-radionica, Perivoj, Jurin Dvor i Ojdanić Phtography.

Sudionici su izrazili zadovoljstvo natjecanjem uz nadu da će se na istom mjestu pojaviti iduće godine i pobijediti. Sami organizatori se nadaju kako je ovo natjecanje samo početak te da će isti postati stalna, s vremenom i tradicionalna, aktivnost Studentskog poduzetničkog inkubatora Ekonomskog fakulteta u Splitu.