Pretraga

Mladi inovatori iz Slavonskog Broda osmislili su plastenik za kontrolirani rast biljaka

A- A+

Srednjoškolac Šimun Posavac i brucoš Roko Lukenda predstavili su svoj projekt automatiziranog plastenika na drugoj BrodTech konferenciji. Ona u Slavonskom Brodu okuplja mlade zaljubljenike u nove tehnologije koji su i ove godine imali priliku pokazati svoje inovacije.

kolaž plastenik

Foto: Šimun Posavac

Srednjoškolac Šimun Posavac i brucoš Roko Lukenda predstavili su svoj inovativni projekt na BrodTech konferenciji. Osmislili su plastenik za kontrolirani rast biljaka koji je u potpunosti automatiziran, a njime se upravlja putem aplikacije koja sve informacije o uzgoju biljke može prikazati na zaslonu mobitela.

Projekt mladih inovatora

Projekt je osmislio brucoš Fakulteta strojarstva i brodogradnje Roko Lukenda, koji je upoznao profesora Vehida Ibrakovića iz Srednje škole Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod. Projektu se zatim priključio srednjoškolac Šimun Posavac. Pohađa Tehničku školu Slavonski Brod i trenutno je u 4. razredu smjera Elektrotheničar, a osim elektronike zanimaju ga programiranje, projektiranje, mehanika i strojarstvo, pa su u tim aspektima i priključio projektu. 

Kroz razmjenu informacija nastajao je projekt Plastenik. Potom kroz razgovor o planiranju projekta, odlučio sam se pridružiti te razviti plastenik s aspekta digitalne elektronike i programiranja, a Roko sa strojarskog aspekta, objasnio nam je Šimun. 

Kontrolirani uvjeti

Njihov inovativni plastenik sadrži brojne senzore koji mogu u potpunosti kontrolirati uvjete u kojima biljka raste. Sadrži senzore jačine svjetlosti, temperature i vlage zraka, barometar, senzore vlage i temperature zemlje te mjerače vlage i temperature zemlje, UV faktora, ugljikovog monoksida, ugljikovog dioksida, LPG plina i drugih plinova.

Sve vrijednosti koje mjere senzori mogu se očitati putem mobilne aplikacije, tako da na zaslonu mobitela možete pratiti što se događa s vašim biljakama.

Sve vrijednosti senzora se mogu očitati na aplikaciji. Na samoj aplikaciji postupci upravljanja plastenikom mogu biti ručni ili automatizirani. Ako je temperatura u plasteniku niska, ispod određene vrijednosti, žarulje s žarnom niti će se upaliti. Ako je vlaga u plasteniku iznad određene vrijednosti, ventilator će se upaliti te će cirkulirati zrak. Ukoliko je vlaga u zemlji izpod određene vrijednosti, vodena pumpa će nadopunuti sistem vodom te će cijeli sustav biti opskrbljen vodom jer je riječ o hidronaponskom sustavu. Određene promjene mogu se prikazati kao i notifikacija na mobilnom uređaju, objasio je Šimun. 

Izdvojeni članak

Studenti FER-a osmislili Gestikulator, platformu gdje možete naučiti hrvatski znakovni jezik

Nadogradnja plastenika

Za izradu projekta od ideje do prototipa im je trebalo mjesec dana, a završili su ga početkom školske godine pa se nisu morali brinuti oko usklađivanja školskih i studenetskih obveza s projektom kojeg planiraju i nadograditi.

– Strojarski dio nadogradnje je u pregovorima, a s aspketa digitalne elektronike planira se nadogradnja senzora te opširnije mogućnosti uvjetovanja samog automatiziranog sustava, objasnio je Šimun.

Planovi za budućnost

Šimun je ove godine maturant, a kako kaže, zanima ga STEM područje i planira se njime baviti i dalje.

Zanima me elektronika, programiranje te projektiranje, mehanika i strojarstvo, ukratko STEM područje. Specijalizirao bih se za programiranje, računalne znanosti. Zanimanje koje bi obuhvaćalo sve prijašnje navedeno te svakodnevno korištenje istih, rekao je Šimun. 

Projekt plastenika predstavili su na BrodTech konferenciji koju organizira Tehnička škola Slavonski Brod, Brodsko-posavska županija te udruge Connect-IT, Zebrica i InnCro-IT, čiji su članovi Roko i Šimun. Drugo izdaje BrodTech konferencije okupilo je mlade zaljubljenike i entuzijaste koje zanimaju tehnološke inovacije, gaming industrija te stjecanje novih znanja i vještina.