Pretraga

Studenti FER-a osmislili Gestikulator, platformu gdje možete naučiti hrvatski znakovni jezik

Lovro, Nikola i Bruna studenti su koji su osvojili Rektorovu nagradu za osmišljavanje Gestikulatora – platforme za učenje hrvatskog znakovnog jezika. Kako su Nikola i Lovro studenti FER-a, bila im je potrebna pomoć Lovrine sestrične, također studentice, Brune koja studira Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu i koja im je pomogla u dizajnu platforme. U razgovoru su nam otkrili kako im je uopće došla ideja za Gestikulator, kako uopće funkcionira i tko će sve tako moći naučiti znakovni jezik.

Foto: Nikola i Lovro | Privatna arhiva

Nikola Tomažin, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva, jedno je jutro s majkom gledao vijesti na nacionalnoj televiziji gdje je bila riječ o nedostatku prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. U razgovoru Nikoli je mama jednostavno rekla ‘Ajde, ti si ferovac, napravi nešto za to’. I tako se rodila ideja o Gestikulatoru – platformi za učenje hrvatskog znakovnog jezika.

– Kako je mene zanimalo područje računalnog vida, (ugrubo, područje umjetne inteligencije koje se bavi detekcijom i obradom elemenata sa slike/videa) krenuo sam razvijati aplikaciju koja bi pomoću kamere detektirala geste hrvatskog znakovnog jezika te smo oko toga izgradili cijelu platformu za učenje, govori nam Nikola, a pod ‘mi’ misli na kolegu FER-ovca, studenta Lovru Krčelića.

Gestikulator je više kao igra s kvizovima gdje učite znakovni jezik na interaktivniji način

Iako platforma nije u potpunosti gotova, Nikola i Lovro objasnili su nam kako su ju napravili i kako će funkcionirati.

– Aplikacija ima više dijelova. Glavni dio je taj kviz, gdje postoje razni formati pitanja-odgovora (pitanje video – odgovor tekst, pitanje tekst – odgovor video, pitanje tekst – odgovor tekst, pitanje tekst – odgovor kamera) gdje smo htjeli na interaktivan način korisniku približiti znakovni jezik, a i učenje učiniti zanimljivijim uz maleno dnevno opterećenje od 10-15 minuta. Osim toga, ukomponirali smo i rječnik hrvatskog znakovnog jezika da postoje sve geste na jednom mjestu i tu je još i aspekt društvene mreže, gdje se korisnici mogu međusobno dodati kao prijatelji te pratiti međusobni napredak, objašnjavaju nam studenti.

Izdvojeni članak

Sestre dobile Rektorovu nagradu za rad u kojemu predlažu novi način za odvajanje staklene ambalaže

‘Naša aplikacija validira ispravnost izvođenja geste, a ne da se ‘bezglavo’ mlatara rukama’

Uz to, aplikacija bi imala i sistem skupljanja bodova, koji bi se skupljali rješavanjem kvizova, izazova te dnevnim korištenjem aplikacije. Na temelju bodova uveli su i rang liste kako bi se korisnici mogli natjecati i tako ‘gejmificriali’ aplikaciju u nadi da potaknu korisnika da ju što više koristi.

– Postoje razne aplikacije za učenje znakovnog jezika, no budući da znakovni jezik nije standardiziran, one su pretežito za američki, britanski ili indijski znakovni jezik (nema za hrvatski) i uglavnom se svode samo na gledanje videa. Također postoje i internacionalni online rječnici znakovnog jezika, gdje ima i za HZJ, no nije najprecizniji za neke geste i postoji samo za određen skup gesti. Naša aplikacija nudi interaktivno učenje gdje se korisniku nudi mogućnost da mu sustav validira ispravnost izvođenja geste kako bi dobio povratnu informaciju, a ne ‘bezglavo’ mlatarao rukama. Osim toga, u suradnji s Hrvatskim savezom gluhih i nagluhih te Udrugom gluhih i nagluhih Istarske županije, možemo izgraditi ispravan online rječnik kao i biti sigurni da imamo ispravne geste te korektan kurikulum HZJ, pričaju nam studenti.

Izdvojeni članak

Ivan je osvojio Rektorovu nagradu za rad o kulturi isključivanja: ‘Sav trud se na kraju isplatio’

Za izradu dizajna odlučili su surađivati sa studenticom Studija dizajna

No, kako bi došli do kompletne i funkcionalne platforme, trebala im je pomoć studentice Studija dizajna, Brune Krčelić.

– Do suradnje je došlo potpuno prirodno. Naime, kako kvaliteta svih web stranica ovisi o izgledu, tako smo i mi znali da moramo smisliti neki dobar dizajn. Nikola, a ni ja nismo baš vješti u dizajnu te smo zbog toga shvatili da će nam trebati pomoć oko toga. Nakon par dana razmišljanja i rasprava stupili smo u suradnju s mojom sestričnom Brunom i zna pristup UX/UI-u korištenom u aplikacijama i na web stranicama, rekao je Lovro.

Rad na Gestikulator bio je, kažu, dosta težak zbog obaveza koji su svi imali na studijima, a Nikola je uz to još i radio. Uz to, zajedno su tijekom rada na platformi i učili kako razviti aplikaciju gdje je, kao i kod svakog projekta, bilo uspona i padova. Na kraju im se trud isplatio jer su za to dobili i Rektorovu nagradu.

– Platforma nije još gotova, imamo funkcionalni prototip, no tu ima još posla nadograđivanja kurikuluma, dodavanja dodatnih funkcionalnosti itd. Planiramo što prije razviti još par ključnih dijelova aplikacije te proširiti kviz sa što više gesti HZJ kako bi mogli dobiti povratnu informaciju korisnika te nastaviti razvijati i nadograđivati, ističu Nikola i Lovro.

U planu je i izrada mobilne aplikacije

Gestikulator je prvenstveno namijenjen ljudima koji žele naučiti osnove HZJ. No, može također biti za osobe koje znaju znakovni jezik, a žele imati konstantni doticaj sa znakovnim jezikom ili ga ponoviti, stoga nagrađeni studenti razmišljaju i o razvoju mobilne aplikacije.

– Ali, kako nam je glavna značajka aplikacije validiranje ispravnosti izvođenja geste pomoću kamere i kako postoji mnogo dvoručnih gesti, teško bi to bilo izvedivo preko mobitela tako da nam je prioritet web aplikacija. Plan za mobilnu aplikaciju je da se ponudi mogućnost preskakanja pitanja koja bi očekivala unos preko kamere ili da se u tim pitanjima pojavljuju samo jednoručne geste, navode studenti.

Inače, Gestikulator su predstavili na LUMEN platformi, studentskom natjecanju gdje su pobijedili i osvojili nagradu od 15.000 kuna.