Pretraga

Mladi ovog grada radno iskustvo steći će vježbeništvom: ‘Poslodavci ne priznaju studentski rad’

A- A+

Grad Rovinj potpisao je sporazum ‘Vježbeništvom do radnog iskustva u struci’ s gradskim ustanovama i poduzećima kako bi mladim ljudima omogućili da steknu radno iskustvo ubrzo nakon izlaska iz sustava obrazovanja. Na ovu ideju došao je Savjet mladih Grada Rovinja-Rovigno, a iz Grada su nam objasnili kako će ovaj projekt funkcionirati i je li vježbeništvo slično pripravništvu.

razgovor za posao

Foto: Unsplash

Kako bi pomogli mladima grada Rovinja, Savjet mladih i Grad osmislili su projekt ‘Vježbeništvom do radnog iskustva u struci‘. Navode kako je glavna prepreka kod zapošljavanja mladih osoba nedostatak radnog iskustva u struci koje se traži na tržištu rada, a koje mladi često nemaju prilike steći.

– Po vlastitom iskustvu znamo da poslodavci pri zapošljavanju mladih traže stečeno radno iskustvo te pritom priznaju isključivo poslove upisane u radnu knjižicu, dok se poslovi obavljeni preko Student servisa ne ubrajaju u taj kriterij. Stoga je za osobu koja je upravo završila program studijskog obrazovanja jako teško danas pronaći posao, izjavila je Valentina Orbanić, Predsjednica Savjeta mladih Grada Rovinja-Rovigno.

Vježbenici su ustvari isto što i pripravnici

Mladi koji se prijave na vježbeništvo bit će zaposleni i plaćeni sukladno Zakonu o radu odnosno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi i Pravilniku o radu za službenike i namještenike zaposlene u upravnim tijelima Grada Rovinja-Rovigno.

– Prema Zakonu o službenicima i namještenicima vježbenici su isto što i pripravnici Zakona o radu. Tvrdnju da smo prvi u Hrvatskoj koji potpisuju sporazum koji omogućava mladima stjecanje iskustva u struci temeljimo na činjenici da nismo pronašli nigdje informaciju da je to ikoji drugi grad ili općina učinila u Hrvatskoj. Postojao je u prošlosti državni program osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, koji je imao isti cilj, ali nositelj je bila Vlada Republike Hrvatske, a ne gradovi i općine, objasnila je za naš portal pročelnica Ureda Gradskog vijeća i gradonačelnika  grada Rovinja, Maria Črnac Rocco.

Izdvojeni članak
liječnici

Vraća se pripravništvo za mlade liječnike? ‘Ministarstvo je napokon poslušalo zahtjeve i upozorenja studenata’

Mladi će moći raditi u gradskim ustanovama i poduzećima

Detaljan program će biti predstavljen na društvenim mrežama Savjeta mladih, ali i na mrežnim stranicama Grada iz kojega su najavili najavila kako će uskoro tražiti vježbenika u Upravnom odjelu za gospodarstvo, javnu nabavu i EU fondove te vježbenika sa srednjom stručnom spremom u području računarstva.

– Temeljem ovog Sporazuma, Grad Rovinj-Rovigno, gradska poduzeća i ustanove će krajem svake godine putem svojih planova prijma, za potrebna, a nepokrivena radna mjesta predvidjeti prvenstveno zapošljavanje vježbenika, uz ideju da se gledaju potrebe za naredne 2-3 godine kako bi se na vrijeme osiguralo da mladi mogu odraditi vježbenički staž te ravnopravno konkurirati kada se oglase slobodna radna mjesta ne samo kod potpisnika ovog Sporazuma nego i drugdje u gradu, stoji u tekstu sporazuma.

Vježbenici će raditi minimalno 12 mjeseci, a iz Grada navode kako će program imati trajni karakter.

– Cilj je da se temeljem istog mladima s područja Grada svake godine nudi sve veći broj vježbeničkih mjesta te će Grad Rovinj-Rovigno pozvati i ostala trgovačka društva i druge poslodavce s područja Grada da podrže ovaj program i priključe se istom, poručuju iz Grada Rovinja.