Pretraga

Mladi podijeljeni: Ukidanje komentiranja članaka je cenzuriranje ili nužan korak

A- A+

Skoro svaki portal ili internetska stranica pruža mogućnost svojim čitateljima da se registriraju te ostavljaju komentare ispod članaka. Međutim, upravo ta mogućnost raj je za one koji žele izbaciti svoju frustraciju pa u komentarima vrijeđaju, klevetaju druge te šire govor mržnje. Stoga smo odlučili provjeriti što naši čitatelji misle o tome da se ukinu komentari.

Sloboda govora zajamčena je Ustavom RH, no u nekim situacijama ista je ipak ograničena. Unatoč određenim zakonskim regulativama, po mnogim hrvatskim portalima postoji mogućnost komentiranja članaka kojima se nerijetko širi govor mržnje. Iako svaki portal ima uvjete korištenja u kojima se navodi da je svako vrijeđanje, kleveta ili huškanje naroda zabranjeno te da će takvi komentari biti uklonjeni, mnogi se registrirani korisnici toga ne pridržavaju. Zabrana komentiranja članaka bi tome sigurno stala na kraj, ali mnogi na to gledaju kao na cenzuru. Stoga smo odlučili provjeriti što o tome misle mladi studenti i srednjoškolci.

Izdvojeni članak

YouTube uvodi cenzuru: Čistit će se i brisati komentari

Govor mržnje i dalje prisutan na portalima

Govor mržnje je usmeni ili pisani govor koji se svodi na javno izazivanje ili prouzrokovanje mržnje prema određenoj skupini (ili pojedinoj osobi) zbog nekog njezinog određenja u svrhu stvaranja netrpeljivosti, razdora, diskriminacije i nasilja i/ili raspaljivanje već postojeće mržnje s time što se ona kroz javni govor mržnje razvija, jača i produbljuje.

Kao takav, često se nalazi i širi po hrvatskim portalima u obliku komentara koje ostavljaju registrirani korisnici ispod članaka. Međutim, u Zakonu o elektronskim medijima nigdje nisu navedene kazne, zabrane ili sankcije za one koji šire govor mržnje, vrijeđaju ili klevetaju druge pisanom riječi ispod tekstova i članaka objavljenih na portalima.

Izdvojeni članak

Cenzura nije prošlost: Ovo su knjige koje ni danas ne smijete čitati svugdje u svijetu

– Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnima letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, identiteta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine, navedeno je u članku 325. Kaznenog zakona.

No kako stvari stoje, to očito nije dovoljno da se spriječe neprimjereni komentari, a da bi ih ispod svakog članka uklanjali, vlasnici portala bi trebali zaposliti jednu osobu koja bi samo iščitavala i kontrolirala objave registriranih čitatelja.

Ma kakva cenzura, komentare treba zabraniti

Po pitanju ukidanja mogućnosti komentiranja članaka, jako su podijeljenja mišljenja.

Izdvojeni članak

Video: U godini dana sama naučila plesati, komentari na Youtubeu podijeljeni

– Čitajući komentare ispod članaka nekoliko najvećih hrvatskih portala ne mogu ništa novo naučiti. Zapravo ne mogu ništa naučiti, osim toga kako se ne trebam izražavati i kako je bolje ponekad i zadržati takvo ‘blago’ za sebe. Jedino što kad mi je dosadno mogu se nasmijati čitajući tuđe bisere, ističe studentica Jelena. Ova 21-godišnjakinja također tvrdi da se ukidanje komentara ne treba smatrati cenzurom, nego zdravorazumskom odlukom budući da time nitko nije na dobitku.

Slično misli i srednjoškolac Branimir koji je registriran na nekoliko portala, ali kako kaže, nikada nije ostavio nijedan komentar u kojemu nekoga vrijeđa ili kleveta. Smatra kako to komentiranje većini služi kao ispušni ventil za njihove frustracije te da zabrana te opcije nikome ne bi nedostajala.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Slike koje je Facebook cenzurirao

Nema polovične slobode govora

Za razliku od Branimira i Jelene, FER-ovac Josip smatra da se ni na koji način ne bi smjela ograničiti sloboda govora, to jest u ovom slučaju pisanja. Tvrdi da svatko može pisati što želi jer će tim govorom mržnje koji šire komentarima loše utjecati samo na one koji nemaju izgrađeno vlastito mišljenje.

– Narod negdje mora izbaciti svu negativnost koja se u njima nakupi, a ako im je lakše nakon što se ‘izjadaju’ ispod članaka, onda im to ne treba oduzimati. Posao zaposlenika na portalima, web stranicama ili blogovima svakako uključuje to da se kontroliraju objave pa ako ima baš neka objava koju treba ukloniti, to im ne bi trebao biti problem, zaključio je Josip.