Pretraga

Cenzura nije prošlost: Ovo su knjige koje ni danas ne smijete čitati svugdje u svijetu

A- A+

Nakon pregleda povijesti cenzure i objave popisa knjiga koje Crkva ne želi da pročitate donosimo vam djela koja su i danas zabranjene diljem svijeta.

Posljednjih tjedana u par navrata smo pisali o cenzuri i cenzuriranju. Tako smo zavirili u povijest ograničavanja slobode govora i pisanja, a i pozabavili smo i Index Librorum Prohibitorumom odnosno popisom knjiga koje Crkva ne želi da ih pročitate. Iz perspektive stanovnika europske zemlje sa zajamčenom  slobodom govora i pisanja dosta apstraktno zvuči misao da i danas diljem svijeta države svojim građanima zabranjuju čitanje neke literature.

No ta je pojava danas možda raširenija no ikada, a osim ideoloških djela, političkih i religijskih, cenzura pogađa i beletristiku, pa čak i dječju literaturu te riječnike. Popis zabranjivanih djela možete vidjeti ovdje, a mi vam donosimo kratak presjek koji oslikava prirodu književne prohibicije.

Izdvojeni članak

Radosti cenzuriranja književnosti: Seks, vještice i slobodno mišljenje

Dnevnik Anne Frank

Dnevnik Anne Frank je priča koju je napisala istoimena djevojčica tijekom skrivanja od nacista za vrijeme Drugog svjetskog rata. Diljem svijeta je ova knjiga simbol i podsjetnik na sve žrtve holokausta. Ipak, Libanon je 2010. godine zabranio ovo djelo zbog činjenice da Anna Frank pozitivno govori o cionizmu i o državi Izrael. U ovom su slučaji motivi zabrane jasno političke prirode, no zanimljivo je kako je Dnevnik Anne Frank zabranjen i u američkoj saveznoj državi Virginiji uz objašnjenje kako promiče seksualne eksplicitnosti i homoseksualizam, pišu Vesti online.

Životinjska farma

Orwellovo djelo kontroverzno je od samog svojeg nastanka. Paradoksalna je činjenica da ga je 40-ih godina zabranio i Sovjetski Savez i Sjedninjene Američke Države. Dok su Sovjeti shvatili Orwellovo djelo kao kritiku totalitarnog komunizma, Amerikanci su djelove Životinjske farme interpretirali kao socijalističku propagandu. Nakon pada Berlinskog zida ovakav ideološki konflikt je izgubio na važnosti no ovo malo književno remek djelo nije prestalo privlačiti zabrane. Ujedinjeni Arapski Emirati su knjigu zabranili 2004. godine zbog prikaza svinja koji se kosi s muslimanskim poimanjem te životinje.

Izdvojeni članak

Radosti cenzuriranja: Knjige i autori koje Vatikan ne želi da čitate

Da Vincijev kod

Kada je Dan Brown objavio Da Vincijev kod Katolička se crkva odmah podigla na zadnje noge. Djelovi romana su bili neprihvatljivi zbog interpretacije Kristovog života s kojim se Vatikan ne slaže. Propaganda koju je Sveta Stolica vodila u zapadnom svijetu protiv teza koje Brown iznosi nisu naišli na plodno tlo te je Da Vincijev kod uskoro postao svjetski hit. Libanonci su naputke vjerskih vođa shvatili malo ozbiljnije pa je godinu nakon objave ova knjiga zabranjena.

120 dana Sodome

Djelo markiza de Sada napisano je davne 1905. godine i od tada za sobom vuće horde cenzora. Opscenost koju prikazuje previše je za mnoge pa su je tijekom zadnjih stotinjak godina zabranjivali mnogi. Južna Koreja je prije pet godina donijela odluku o nepoželjnosti 23 knjige, a među njima je svoje mjesto našao i markiz sa svojih 120 dana Sodome.

Izdvojeni članak

Svijet na barikadama: ‘Berlinski zidovi’ od Cipra i Afrike sve do Vukovara

Sotonski stihovi

Salaman Rushdie je jedan od najkontroverznijih i najznačajnijih pisaca u posljednjih 50 godina. Njegova dva romana Djeca ponoći i Sotonski stihovi stavili su ga na udar vjerskih vođa iz cijelog svijeta. Prvom knjigom je kritizirajući suvremeni indijski indentitet na noge podigao hinduiste, dok mu je drugo djelo donijelo još više problema. Govoreći o vjerskom fanatizmu među islamskim funadamentalistima ‘uvalio’ se u ozbiljne probleme. Ajatolah Homeini izdao je 1989. godine fetvu (proglas) osuđujući književnika i njegovo djelo. U britanskim medijima fetva je opisana kao poziv na Rushdievo ubojstvo.

Veliki književnik živi u Velikoj Britaniji, a njegovi su Stihovi zbog vrijeđanja islama zabranjeni u Bangladešu, Egiptu, Indiji, Iranu, Keniji, Kuvajtut, Liberiji, Maleziji, Papua Novoj Gvineji, Pakistanu, Senegalu, Singapuru, Tanzaniji i Tajlandu. Zabranjena je bila i u Venecueli gdje ste za njeno čitanje mogli dobiti i do 15 mjeseci zatvora.

Noam Chomsky i Južna Koreja

Tijekom već spomenute kampanje provedene u Južnoj Koreji tijekom koje je 2008. godine zabranjeno više od 20 knjiga najviše je stradao Noam Chomsky. Nekoliko njegovih djela se našlo na popisu nepoželjne literature i to iz očiglednih političkih razloga. Chomsky je najutjecajniji intelektualac iz zapadnog civilizacijskog kruga koji kritizira američku vanjsku politiku nazivajući SAD najopasnijim svjetskim teroristom. Južnu Koreju vežu jake političke, ekonomske i vojne veze sa SAD-om te ne dopušta kritiku moćnog saveznika.