Pretraga

Mreža mladih: ‘Odbijmo sudjelovati u smijuriji koju Šustar radi iz kurikularne reforme’

A- A+

Kako smo već pisali, prošloga je tjedna tehnički ministar Šustar imenovao članove Povjerenstva koje će biti zaduženo za provedbu kurikularne reforme. No 14 nasljednika Borisa Jokića i Ekspertne radne skupine koji će biti pod vodstvom Dijane Vican i Matka Glunčića nisu oduševili Mrežu mladih Hrvatske. Iako se neke kurikularne teme usko tiču područja njihova rada, u priopćenju za javnost navode kako ‘odbijaju sudjelovati u smijuriji koju ‘bivši ministar Šustar radi iz kurikularne reforme’. Njihovo priopćenje prenosimo vam u cijelosti.

Mreža mladih Hrvatske

– Unatoč osakaćenom procesu kurikularne reforme, koji je rezultat “briljantnih manevara” još uvijek tehničkog ministra obrazovanja, prijedlozi predmetnih kurikuluma nastavljaju dolaziti u proces javnog savjetovanja. Mreža mladih Hrvatske je stoga odlučila kako neće sudjelovati u procesu savjetovanja, iako se kurikulum međupredmetne teme građanskog odgoja i obrazovanja usko tiče njezina primarnog rada. 

MMH čitav proces smatra nepovratno narušenim od trenutka kada je Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora donio zaključke o dodavanje novih osoba u užu radnu skupinu, a članovi i članice Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, na čelu s Borisom Jokićem zatražili da ih se razriješi s dužnosti. Uvjetovana ovim, ali i nizom drugih aktualnih događaja u području odgojno-obrazovne politike, ostavka ministra Šustara se tražila više nego jednom, i to od strane brojnih dionika iz područja odgoja i obrazovanja. Ukoliko ovim razlozima nadodamo i trenutni status Vlade, koja je tehnička, vidljivo je kako ne postoji nikakav temelj, ali niti legitimitet ove Vlade da nastavi raditi na provedbi najveće reforme hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava. 

Zaključno, Mreža mladih Hrvatske smatra kako bi uključivanje u javno savjetovanje o bilo kojem dokumentu u procesu kurikularne reforme nakon ostavke Ekspertne radne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu bilo negativno po razvoj hrvatskog odgoja i obrazovanja, te bi podržalo ovaj netransparentan i nedemokratski proces u kojem se nastavljaju nizati sramotni postupci tehničke Vlade i njezina ministra Šustara, stoji u priopćenu Mreže mladih Hrvatske.