Pretraga

MZO daje novac za asistente koji pomažu učenicima s teškoćama: Udruge dobile 29,5 milijuna kuna

A- A+

Oko 29,5 milijuna kuna, odnosno gotovo 4 milijuna eura Ministarstvo znanosti i obrazovanja podijelilo je udrugama koje osiguravaju pomoćnike i komunikacijske posrednike za učenike s teškoćama u razvoju. Radi se o bespovratnim sredstvima, a udruge su ga dobile za projekte koji uključuju asistente u neposredan rad s djecom.

pomoćnici u nastavi, logoped

Foto: Pixabay

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove godine dodijelilo je novac za projekte udruga koje učenicima s teškoćama i invaliditetom osiguravaju neposredan rad s asistentima i komunikacijskim posrednicima.

Država dala 4 milijuna eura

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs sredinom je ovog mjeseca donio Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava udrugama koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika. Asistenti su to za djecu s poteškoćama u razvoju za nadolazeću 2022./2023. godinu.

Za financijsku su potporu takvim udrugama za iduću školsku godinu osigurana bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 29.467.714,24 kune, odnosno 3.911.037,79 eura za 65 udruga. Udruge su novac, konkretno, dobile za svoje projekte koji osiguravaju uključivanje pomoćnika u nastavi, odnosno stručnih komunikacijskih posrednika u neposredan rad s učenicima s teškoćama u razvoju.

Ove je godine za udruge i projekte koji uključuju pomoćnike u nastavi te stručne komunikacijske posrednike u direktan rad s djecom Ministarstvo znanost i obrazovanja dalo 4,5 milijuna kuna, odnosno oko 600.000 eura više u odnosu na iznos bespovratnih sredstava koja su u istu svrhu dodijeljena prošle godine.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Pomoćnici u nastavi prosvjedovali na Markovom trgu: Ako se ne ispune zahtjevi, kažu, idu u štrajk

Ovo su udruge koje su dobile najviše

Najveći pojedinačni iznos dobila je Udruga  Sveta Ana za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije. Ta je udruga sa sjedištem u Loboru, za svoj projekt ‘Pomoćnik i ja 2022./2023.’ koji uključuje asistente za desetero učenika, dobila 709.863,81 kunu, odnosno 94.215,12 eura bespovratnih sredstava.

Odmah nakon s drugim najvećim pojedinačnim iznosom dodijeljenim od strane Ministarstva slijedi Udruga mladih Feniks iz Oroslavja za projekt ‘Jednako obrazovanje za sve 6.0’ koji također uključuje deset učenika. Ta je udruga dobila 696.170,88 kuna, odnosno 92.397,75 eura bespovratnih sredstava.

Treći najveći pojedinačni iznos državnih bespovratnih sredstava od MZO-a je dobila Udruga roditelja djece s oštećenjem vida i dodatnim teškoćama u razvoju OKO iz Zagreba za projekt ‘Školovanje uz pomoćnike 2022./2023.’. Kao i prethodne, uključuje pomoć za deset učenika, a dobila je 694.972,73 kune, odnosno 92.238,73 eura bespovratnih sredstava.

U dokumentu ispod možete vidjeti cijelu Odluku ministra Fuchsa kao i popis svih 65 udruga dobitnika bespovratnih sredstava. (Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, osvježite stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab