Pretraga

Na Akcijski plan reagirao Veljko Kajtazi: Ne vjerujem da bi premijer odobrio ovakvo izbjegavanje provedbi mjera važnih za romsku nacionalnu manjinu

A- A+

Prije dva dana, objavili smo veliku, ekskluzivnu usporednu analizu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije s Nacrtom prijedloga Akcijskog plana za njeno provođenje. Došli smo do zapanjujućih podataka – čak je 129 mjera iz Strategije izbačeno u Nacrtu Akcijskog plana, dok je na razini ciljeva, njih 11 izbačeno, a dodano je 12 potpuno novih, koje Strategija ne sadrži. Gledajući sadržajno, najviše je mjera izbačeno u sklopu Ranog i predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, gdje se nalazi ‘problematična’ Cjelovita kurikularna reforma. Uklonjen je i cijeli jedan podcilj koji definira osiguravanje podrške djeci i učenicima romske nacionalne manjine. Danas je na spomenute izmjene reagirao Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

U spornom Nacrtu prijedloga Akcijskog plana, koji smo uspoređivali sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije, u potpunosti je izbačen podcilj ‘Osiguravanje podrške djeci i učenicima romske nacionalne manjine’. U Strategiji, taj podcilj sadži pet mjera, a možete ih vidjeti u prikazu u tablici ispod:

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNA ANALIZA] Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju

Od navedenih mjera u Strategiji, vezanih uz djecu i učenike romske nacionalne manjine, u Nacrtu prijedloga Akcijskog plana ostavljene su tek dvije i to na razini aktivnosti u sklopu mjere ‘Izraditi i donijeti Nacionalni kurikulum za rani i predškolski odgoj, te sve druge dokumente koje pretpostavljaju zakon i pravilnici’. 

Mjere iz Strategije, preostale u AP-u i spuštene na razinu aktivnosti u AP-u su: ‘Realizirati dvogodišnje programe integriranog predškolskog odgoja i obrazovanja za Rome u ustanovama za predškolski odgoj i obrazovanje u svim područjima u kojima obitava romska populacija’ te Otvaranje igraonica za vrtićku djecu u romskim naseljima’. Sve preostale mjere iz Strategije, nedostaju u Akcijskom planu u kojem ne postoji niti podcilj vezan za osiguravanje podrške djeci i učenicima romske nacionalne manjine.

Na ove je izmjene danas reagirao Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti. 

Neprihvatljivo je da Akcijski plan bude u suprotnosti sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Ako se utvrdi da se ovo želi provesti u djelo imat ćemo problem. Akcijski plan mora jasno obvezati dionike na provedbu. Dobro je da su mediji reagirali na vrijeme i vjerujem da ćemo do konačnog usvajanja Akcijskog plan uskladiti taj dokument s opredjeljenjem Vlade.

Premijer g. Plenković je jasno komunicirao da su nacionalne manjine sastavni dio programa Vlade Republike Hrvatske, pa osim što se odluke Sabora ne mogu i ne smiju mijenjati od strane izvršne vlasti, ne smijemo zaboraviti da je moja suradnja s Vladom utemeljena u zajedničkom opredjeljenju da rješavamo probleme Roma. 

 Kad govorimo o problemima Roma obrazovanje je sigurno prioritet. Ja sam to pokazao u odnosu na svaku Vladu, a prošloj sam uskratio podršku upravo zato što ni pitanje obrazovanja Roma i stipendija za romske i ostale studente nije shvatila ozbiljno.

Izdvojeni članak

Profesorica ustavnog prava Sanja Barić upozorila na ustavnopravno nedopuštenu reviziju Strategije od strane Povjerentva Dijane Vican

To su neka temeljna pitanja i minimalni uvjet za suradnju. Kao zastupnik romske nacionalne manjine očekujem od Ministarstva da me redovno konzultira oko ovakvih pitanja, posebno kad uzmemo u obzir da u Ministarstvu znanosti i obraznovanja nemamo zaposlenog niti jednog Roma niti je u samom Povjerenstvu zastupljen netko od pripadnika romske nacionalne manjine dok predstavnici drugih manjina jesu. To je jedan od razloga zašto dolazimo u ovakvu situaciju, dok druge manjine uglavnom nemaju takve probleme. 

 Ne vjerujem ni da bi premijer odobrio ovakvo izbjegavanje provedbi mjera važnih za romsku nacionalnu manjinu, a vrlo je bitno da ovakvi dokumenti jasno naznače obaveze dionika, rokove i alate, a ne da se bavimo uređivanjem dokumenata bez stvarnog opredjeljenja da postignemo zadane ciljeve. 

 Ovdje možemo općenito govoriti o disproporciji između planova, zakona i ostalih propisa u odnosu na samu provedbu koja vodi prema velikom nezadovoljstvu romske zajednice, a na koju nailazimo i u drugim sektorima.

Izdvojeni članak

Netransparentan izbor voditeljice ERS-a: Vedran Mornar razmišlja o ostavci – Akcijski plan presudan

Tri primjera koja to dokazuju: 

 1. Povjerenstvo za praćenje Nacionalne strategija za uključivanje Roma nije formirano dvije godine. 

 2. Za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića stipendije za studente pripadnike romske nacionalne manjine, ali i ostale kategorije studenata, su kasnile te su isplaćene tek na kraju akademske godine, iako sam na to upozoravao i zastupničkim pitanjem i u brojnim razgovorima. 

3. U posljednjem pokušaju provedbe Kurikularne reforme nije bilo predstavnika Roma (jedan je napustio skupinu zbog neslaganja) te zbog toga do danas nismo izradili prihvatljiv okvir za plan i program za romsku nacionalnu manjinu po bilo kojem od postojećih modela obrazovanja manjina, stoji u priopćenju Veljka Kajtazija.

Našu usporednu analizu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije s Nacrtom Akcijskog plana, pogledajte ispod.

Usporedba Strategije i Akcijskog plana by srednja.hr on Scribd

https://www.scribd.com/embeds/352672432/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-LUPfG7XZ1DQDjWQPSg9H&show_recommendations=true

Copy link
Powered by Social Snap