Pretraga

Netransparentan izbor voditeljice ERS-a: Vedran Mornar razmišlja o ostavci – Akcijski plan presudan

A- A+

Nakon jutrošnje ostavke Josipa Milata, člana Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, a zbog brojnih nelogičnosti i netransparentnosti u radu povjerenstva koje je biralo novu voditeljicu Ekspertne radne skupine, digla se velika prašina. Kako saznajemo od još jednog člana Povjerenstva, bivšeg ministra Vedrana Mornara, jučerašnji izbor nove voditeljice ERS-a Jasminke Buljan Culej, odvijao se u iznimno netransparetnim okolnostima, a njen izbor komentirao je i ministar Barišić.

Vedran Mornar foto:Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

Imenovana Jokićeva nasljednica i 7 članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu: Za 5 mjesta ponavlja se javni natječaj

O tijeku jučerašnjeg dana na sjednici Posebnog stručnog povjerenstva za Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, na kojoj je za novu voditeljicu Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme izabrana Jasminka Buljan Culej, pričali smo s članom Povjerenstva, profesorom Vedranom Mornarom, ujedno i bivšim ministrom obrazovanja.

Kazao nam je kako članovi Povjerenstva nisu dobili akcijske planove i životopise kandidata za voditelja ERS-a u elektroničkom obliku, već da im je bilo rečeno da iste mogu vidjeti u Ministarstvu, pod kontrolom, bez fotografiranja ili snimanja materijala.

U objavi imena članova i voditeljice nove Ekspertne radne skupine, Ministarstvo nije objavilo akcijski plan na temelju mjera Strategije koji je Buljan Culej, prilikom prijave za voditeljicu ERS-a, bila dužna dostaviti u prijavi na javni natječaj. Prije tri dana od Ministarstva smo zatražili dostavu akcijskih planova svih prijavljenih kandidata za voditelja ERS-a, uključujući i onaj Buljan Culej. Isti smo tražili i Buljan Culej osobno, ali bez odgovora.

Izdvojeni članak

Pala prva ostavka nakon imenovanja nove voditeljice Cjelovite kurikalarne reforme i članova timova

Vedran Mornar: Materijale o kandidatima nismo smjeli iznositi iz Ministarstva

Navedene materijale jučer prijepodne, uoči sjednice, pregledali su Vedran Mornar i Josip Milat, koji je jutros dao ostavku na članstvo u Povjerenstvu, i to samo dva sata prije početka same sjednice na kojoj se odlučivalo o novom voditelju ERS-a. Kako nam kaže Mornar, materijali koji su im dani na uvid bile su fotokopije te smatra kako se radi o kompletnim materijalima akcijskih planova. Naglasimo kako su jedino Josip Milat i Vedran Mornar jučer iskoristili pravo uvida u materijale prijavljenih kandidata za voditelja ERS-a.

Osim toga, i Milat i Mornar potvrđuju nam kako su morali potpisati izjavu o tajnosti prema kojoj materijale koji su im dani na uvid ne smiju fotografirati niti snimati. Uz to, Mornar nam kaže da su popis kandidata za voditelja ERS-a dobili sredinom prošlog tjedna, no da im je naznačeno kako je popis imena za internu upotrebu te da se ne smije javno znati tko se prijavio.

Početkom jučerašnje sjednice Povjerenstva, članovi nisu znali koga je Povjerenstvo za odabir voditelja i članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme izabralo od kandidata za voditelja i koga će im predložiti.

Podsjetimo, kako smo već pisali odabir voditelja i članova ERS-a vršilo je Povjerenstvo za odabir voditelja i članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, čiji sastav Ministarstvo nikada nije javno objavilo. Neslužbenim putevima mediji su doznali da se na čelu tog Povjerenstva nalazi Milena Žic Fuchs, a da su članovi Davor Romić, Ivana Puljiz, Ivan Milanović Litre i Drago Šubarić. Pritom istaknimo kako je Puljiz tajnica kabineta ministra, a Milanović Litre njegov glavni savjetnik. Upravo su oni sudjelovali u odabiru Buljan Culej, također savjetnice ministra. Prijedlog odabira to je Povjerenstvo bilo dužno uputiti na potvrdu Povjerenstvu za Strategiju na čelu s Dijanom Vican. Kako smo jučer pisali, Buljan Culej, kao savjetnica ministra obrazovanja, ušla je u izbor za voditeljicu ERS-a kao zaposlenica MZO-a, „a usto je izbornu komisiju koja je izvorno odlučivala o kandidatima činilo pet članova od kojih su dvoje njezini kolege iz kabineta“, piše Index.hr.

Izdvojeni članak

Pročitajte životopise 11 članova Povjerenstva koji nastavljaju s reformom školstva

Rasprava o Buljan Culej trajala je sat vremena

Mornar posebno naglašava da je na jučerašnjoj sjednici protestirao zbog činjenice da je ‘podpovjeresntvo’ biralo članove i voditelja jer se takav način odabira protivi Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije te u konačnici, i odluci premijera o osnivanju Posebnog stručnog povjerenstva u kojoj stoji da upravo Posebno stručno povjerenstvo za Strategiju bira članove ERS-a. Smatra kako Ministarstvo u tom odabiru nema što tražiti.

Ističe i kako su u Posebnom stručnom povjerenstu dobili pravno tumačenje kako bi došlo do pravne nesigurnosti ukoliko bi Posebno stručno povjerenstvo samo biralo članove ERS-a te da zato u toj priči mora biti Ministarstvo. ‘Podpovjerenstvo’ nikome nije priopćilo odluku do iza početka jučerašnje sjednice Posebnog stručnog povjerenstva.

Konačno, predložena je Buljan Culej, nakon čega se rasprava o tome odvijala sat vremena. Mornar ističe i kako je iznimno zanimljivo što se jučer na sjednici prvi puta pojavio član Miroslav Radman, koji dosad nije prisustvovao niti jednoj sjednici Povjerenstva. Podsjetimo, Radman je glasao za izbor Buljan Culej.

Bivši ministar Mornar protestirao na sjednici i razmišlja o ostavci

Mornar kaže kako su nakon izbora Culej dobili komad papira s 12 imena članova za članove ERS-a, o kojima također prethodno nisu bili obaviješteni. Vezano za imena, Mornar je na sjednici upozorio kako ta imena ne poznaje, osim Ružice Vuk te da ne može glasovati za ljude koje ne poznaje pa je stoga bio protiv njihova izbora.

Na njegova upozorenja kako nije moguće glasovati o ljudima koje ne poznaje, na sjednici je dobio odgovor kako se ‘u izboru članova ERS mora ići na povjerenje’.

S obzirom na jutrošnju Milatovu ostavku na članstvo u Povjerenstvu, pitali smo Mornara razmišlja li i on o tome.

– Razmišljam o tome da dam ostavku, no sklon sam ostati u Povjerenstvu i boriti se. Pričao sam o tome i s kolegom Lučinom i raspravljali smo o tome treba li ih pustiti na miru ili ostati tamo i pokušati ukazati na nelogičnosti, imati i dalje priliku nešto reći na tom Povjerenstvu. U tom smislu, moja je savjest mirna jer sam nešto pokušao, no ako se i mi ostali povučemo, ostatak Povjerenstva će dalje moći raditi po svome. Smatram da je konstruktivnije ostati, ukazivati na nelogičnosti te jasno govoriti javnosti što se događa, kazao nam je Mornar.

Dodao je kako ga posebno smeta trenutačni prijedlog Akcijskog plana koji je Posebno stručno povjerenstvo prema odluci Vlade dužno izraditi. Smatra da bi to mogla biti prijelomna točka u njegovoj odluci o ostavci.

– Ono što je sigurno, neću staviti svoje ime ispred Akcijskog plana u ovom obliku. U zadnjoj verziji izostavljene su neke krucijalne stvari, poput dijela o nastavnicima i njihovim licencama, informacijskog sustava za vanjsko vrednovanje učenika, potpuno je izbačen opći pojam e-škole i većina toga vezano za osiguranje kvalitete. Ispred toga, svoj potpis neću staviti, zaključuje Mornar.

O svemu se putem Facebooka oglasio i Pero Lučin koji je na jučerašnjoj sjednici bio suzdržan prilikom glasovanja

Izdvojeni članak

Glasna tišina: Zašto MZO skriva informacije o radu Povjerenstva Dijane Vican i Matka Glunčića?

Pero Lučin Facebook

Izdvojeni članak

Vlada ne želi odgovoriti na naša pitanja o Povjerenstvu za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

Barišić je brani, a Buljan Culej bježi od medija

Izbor nove voditeljice ERS-a danas je u Lisinskom, na skupu o dualnom obrazovanju, komentirao i ministar Pavo Barišić. Njegove izjave uvelike se kose s onime što nam je ispričao Vedran Mornar. Barišić kaže kako je ovaj izbor do sada bila najbolja demonstracija kako se stručno mogu odabrati ljudi.

– Izbor je obavljen javnim natječajem, prošli puta je to bio javni poziv i bio je samo jedan kandidat koji je i izabran. Ovoga puta 11 kandidata za voditelja, 125 za članove, transparentan način odabira, šest kriterija je povjerenstvo razmatralo i došli su do izvrsnih kandidata. Mogu izraziti samo pohvale svima, od povjerenstva na čelu s akademkinjom Milenom Žic Fuchs do članova Posebnog stručnog povjerenstva. Zauzeli su stavove koje su zauzeli, a ja ih kao ministar podržavam, rekao je Barišić.

Na informacije o tome da članovima Povjerenstva prethodno nisu dostavljeni životopisi prijavljenih kandidata za voditelja ERS-a, Barišić kaže da su, prema njegovim saznanjima, materijali bili objavljeni četiri-pet dana prije sjednice Povjerenstva.

– Povjerenstvo je razmatralo kandidate na temelju materijala koje je dobilo, to je uobičajena procedura. Pretpostavljam da su svi kriteriji koji su postavljeni pokazali nju (Culej) kao najkvalitetniju, kaže Barišić.

Dodaje kako u slučaju ovog izbora ne bi govorio o pobjedi politike nad strukom.

– Ako igdje, ovdje je poštovana struka. Kriteriji po kojima su se birali, od radnoga staža do sudjelovanja u vođenju projekata do uspješnosti u realizaciji, obrazovanosti i komunikacijskih sposobnosti. Mislim da treba poštivati ovaj izbor, kaže Barišić i dodaje kako ne želi ulaziti u medijske napise o povezanosti Buljan Culej s udrugom U ime obitelji.

Barišić kaže i kako će danas biti raspisan natječaj za preostalih pet članova koji jučer nisu odabrani, a da će se konstituiranje odabranih članova održati idući tjedan.

Kamere Nove TV pokušale su dobiti izjavu od Buljan Culej, ali ona se na njih nije osvrnula, nego je samo nastavila šetati. Podsjetimo, jedan od tri kriterija natječaja za voditeljicu ERS-a bile su ‘komunikacijske vještine’.

Europska komisija podržala Jokićevu verziju reforme kurikuluma

Vezano za jutrošnju ostavku Josipa Milata na mjesto člana Posebnog stručnog povjerenstva, Barišić je rekao da ne može komentirati njegove izjave.

U svjetlu posljednjih događaja oko kurikularne reforme i izbora nove voditeljice ERS-a, danas je došla i vijest iz Bruxellesa. Naime, kako piše današnji Večernji list, Europska komisija dala je hrvatskoj Vladi novih pet ekonomskih preporuka , no među njima, prvi je put spomenuta kurikularna reforma.

– Između redaka, Bruxelles staje na stranu originalnih ciljeva zacrtanih u vrijeme Borisa Jokića i njegove stručne skupine za provedbu kurikularne reforme. U tekstu Europske komisije, koji još treba potvrditi Vijeće EU, opisuje se kako je kurikularna reforma u Hrvatskoj „revidirana“, a njezina primjena bila znatno usporena, nakon ambivalentne reakcije dionika“, što je formulacija kojom EK opisuje negativnu reakciju konzervativnih udruga na rad Jokićeve stručne skupine, piše Večernji list i podsjeća da je Vlada Tihomira Oreškovića signalizirala odustajanje od primjene reforme.

Podsjetimo i kako je na današnji dan prije točno godinu dana, bivša Ekspertna radna skupina na čelu s Borisom Jokićem, najavila da će dati ostavke ukoliko tadašnji ministar Šustar ne odbaci zaključke tadašnjeg saborskog odbora za obrazovanje na čelu s Gordanom Rusak, a koji je tražio proširenje ERS-a novim članovima. Isto je protumačeno kao politički pritisak na provođenje reforme, a u konačnici su Jokić i njegov tim, na vlastiti zahtjev, razrješeni.