Pretraga

Na pomolu velike promjene oko autoškola: Učenici će učiti i polagati teoriju u srednjim školama

A- A+

Autoškole će slati svoje instruktore u srednje škole gdje će maturante besplatno učiti za ispit iz prometnih pravila. Svi punoljetni učenici s prosjekom od 4,0 mogu se prijaviti. Predavanja će za zainteresirane krenuti odmah nakon proljetnih praznika, a maturante ispit iz vožnje čeka već 8. svibnja. Predavanja i prvi pokušaj ispita iz propisa će za učenike biti besplatni, ali oni će potom morati plaćati ponavljanje ispita i predavanja iz prve pomoći i same vožnje. Osim ako ne riješe ispit najbolje u svojoj školi.

Foto: srednja.hr

Brojni maturanti žele učiti vožnju, ali imaju probleme zbog kojih im se to čini nemogućim. S jedne strane, tu je pitanje novaca budući da autoškola nije jeftina. S druge, tu je i sam izazov odlaska na teoretska predavanja dok se u isto vrijeme od učenika očekuje redovno pohađanje nastave i pripreme za nadolazeću državnu maturu.

Kako bi se doskočilo tom problemu, kuhaju se veliki planovi za dovođenje teorijskog dijela autoškole u srednje škole. Kako nam navodi naš anonimni izvor u jednoj zagrebačkoj školi, ova se strategija planira već godinama. Čak se planira i državna subvencija za učenje vožnje. Naime učenicima će biti pokriveni troškovi slušanja predavanja te svih materijala za učenje prometnih znakova i pravila. Na roditeljima maturanata je da plate samo troškove učenja i ispita iz prve pomoći te u konačnici, same vožnje.

Instruktorima autoškole se pridružuje i profesor geografije

Naš izvor tvrdi da bi prvi pokušaj ovog eksperimenta mogao krenuti odmah idućeg tjedna, nakon proljetnih praznika. Ideja je u mjesec dana proći predavanja i već 8. svibnja prvu generaciju učenika odvesti na ispit iz prometnih pravila. Taj dan učenici, kao ni profesori koji učenike vode na ispit taj dan ne bi imali nastavu. Međutim, ova velika pomoć učenicima neće proći bez uvjeta. Prijavit će se moći svi zainteresirani maturanti s 18 navršenih godina. Ali, da bi dobili besplatna predavanja, moraju u aktualnom polugodištu imati prosjek od minimalno 4.0.

Predavanja će držati instruktor iz autoškole koje odaberu same škole, u suradnji s profesorom geografije. Predavanja će biti svaki dan nakon škole u blok satu. Nakon blok sati s instruktorom vožnje, profesor geografije će dodatno prolaziti s učenicima karte prometnice u njihovom rodnom gradu. S time je cilj maturantima osigurati što bolje, makar samo teoretsko, poznavanje mogućnosti vožnje po gradu u kojem se učenici školuju. Iz škole računaju da će tako spriječiti vožnju u krivom smjeru.

Učenicima će biti plaćeno i polaganje ispita iz vožnje. Međutim, važno je naglasiti, samo prvi pokušaj. Ako učenik ili učenica padnu ispit, onda će idući pokušaj morati platiti iz vlastitog džepa.

 Najbolji dobivaju besplatno i ostatak obrazovanja u autoškoli

Među onima koji polože, naš izvor navodi da će se u svakoj školi odrediti najbolji učenik prema njegovom broju bodova na ispitu iz prometnih propisa. Za tog učenika, škola će dobiti državna sredstva da mu se plati ostatak ispita. No, ako je više učenika imalo jednak broj bodova na službenom ispitu, odmah će drugi dan po saznanju rezultata imati natjecanje iz geografije s naglaskom na poznavanje prometnica. Očekivana pitanja mogu se ticati podataka kao što su kojim sve mjestima prolazi Jadranska magistrala i koji su sve otoci u Hrvatskoj povezani mostom za automobile.

Pobjednik može biti samo jedan po klasi, a ako ovaj eksperiment u travnju prođe dobro, ovakve akcije bi mogli ubuduće očekivati svaka tri mjeseca. Učenici su sami po sebi zadovoljni ovom idejom, neki su nam rekli da se već planiraju prijaviti.

-Imao sam jedinicu iz matematike, ali srećom uspio sam je ispraviti pa mi je sad prosjek čak 4.2. Oduvijek me zanimala vožnja, ali mislim da je i vrlo korisna jer trebamo moći kretati se na većim udaljenostima. Htio bih studirati arheologiju, ali u Njemačkoj. Ako ne upadnem, onda bi otišao odmah nakon škole raditi u tu zemlji, možda u Münchenu. No, bojim se aviona, a u busu je prevelika gužva, pa bih se volio odvesti do tamo u svom autu sa svojom vozačkom dozvolom, rekao nam je jedan maturant koji je htio ostati anoniman.

Prvi april! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.