Pretraga

Najkontroverzniji nobelovci u povijesti

A- A+

Dodjela Nobelove nagrade za mir održana je u petak 12. listopada, a njen dobitnik je Europska unija što je izazvalo kritike diljem cijelog svijeta. Ovo, pak, nije prvi put da se ljudi ne slažu s odabirom dobitnika. Donosimo vam popis najkontroverznijih nobelovaca u povijesti.

Nobelova nagrada se, prema mnogima, počela dijeliti onima koji ju ne zaslužuju. Tako je ovogodišnji dobitnik, Europska unija, razlog brojnim kritikama i negodovanjima diljem svijeta. Kako to nije prvi slučaj, u nastavku pogledajte najkontroverznije dobitnike Nobelove nagrade u povijesti.

scientistsandengineersforchange.org

Predsjednik Barack Obama

Barack Obama je dobio Nobelovu nagradu za nepunih godinu dana svog predsjedničkog mandata. Nagrađen je za svoj trud i snažnu internacionalnu diplomaciju i kooperaciju među ljudima.

Primivši Nobelovu nagradu za mir, predsjednik Obama je bio na meti brojnih kritika kako nije idealan izbor.

Yasser Arafat

Komitet Nobelove nagrade za mir nagradio je 1994. godine Yassera Arafata, Shimona Peresa i Yitzhaka Rabina za trud pri uspostavljanju mira na Bliskom istoku.

Mnogi su vjerovali kako je Arafat, kao predsjednik Palestinske liberalne organizacije, osiguravao financijska sredstva za terorizam, prije i nakon nagrade.

Woodrow Wilson

U 1920. godini Woodrow Wilson je dobio nagradu za svoju pomoć u osnivanju Lige naroda, koja nije uspjela zaustaviti Drugi svjetski rat. Wilson je bio predsjednik za vrijeme ulaska SAD-a u Prvi svjetski rat i tijekom pregovora oko mira u Parizu kada je žrtvovao većinu od svojih 14 točaka zbog Lige naroda, u koju SAD nikada nisu ušle.

Franklin Roosvelt

Američki predsjednik Roosvelt je 1906. godine nagrađen zbog pomoći i uloge moderatora u spriječavanju rata između Rusije i Japana te njegovu okončavanju.

Roosvelt je također bio vojnik, jedan od zapovjednika ‘Rough Riders’ koji su se borili u ratu između Španjolske i Amerike. On je izbjegavao koristiti silu kao primarnu mjeru diplomacije te je autor poznate rečenice ‘Govori pažljivo, ali nosi veliki štap’.

Kofi Annan

Kofi Annan i Ujedinjeni narodi su dobili Nobelovu nagradu 2001. godine za njihov doprinos bolje organizacije i mir u svijetu.

Mnogi se nisu slagali s dobitnikom nagrade jer su UN smatrali odgovornima za genocide u Ruandi i Balkanu 90-ih godina.

Rigoberta Menchu

Menchu je, kao aktivistica za ljudska prava u Gvatemali, 1991. godine dobila nagradu za priznanje njenog rada za društvenu pravdu i etnokulturno pomirenje bazirano na poštivanju prava domorodaca.

Kredibilitet njenih memoara je 1999. godine ozbiljno doveden u pitanje, iako je njen rad obznanio grozote učinjene tijekom Gvatemalskog građanskog rata.

Europska unija

Europska unija je ove godine dobila Nobelovu nagradu za mir, usprkos krizama u Eurozoni i nasilju koje je preplavilo Grčku i Španjolsku posljednjih mjeseci.

Nagrada je uručena za preko šest desetljeća pridonošenja i unapređenja mira i pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi.