Pretraga

Najpopularnija muška i ženska imena u Hrvatskoj tijekom zadnjih 80 godina

A- A+

Mada se specifična pa i unikatna imena iz godine u godinu mogu pronaći u hrvatskim matičnim knjigama, načelno gledano roditelji u Lijepoj našoj nisu skloni maštovitosti i eksperimentiranju kada je u pitanju davanje imena djeci. U skladu s tom tezom je podatak da je ponovno najviše dječačića u prošloj godini dobilo ime Luka, a najviše djevojčica nazvano je Ana. Ivan i Marija, kao općenito najučestalija imena u Hrvatskoj, i u 2015. godini bila u samom vrhu, prema broju tako nazvanih novorođenčadi.

foto: blog Nisam lingvist

Na osnovu podataka Državnog zavoda za statistiku, bloger Nisam lingvist je napravio zanimljive mape koje svjedoče o popularnosti pojedinih imena u Hrvatskoj tijekom proteklih 80 godina. Spomenut ćemo brojne specifičnosti, a kao načelni zaključak može se izdvojiti da su najraznolikije godine u pogledu davanja imena djeci bile 1960-te i 1970-te. Valja primijetiti i da su jedino u ta dva desetljeća dominirala ‘nebiblijska’ imena. Premda imena cirkuliraju, slično kao i modni trendovi, u mapama i analizi moći ćete uočiti da pojedina, nekoć popularna imena, danas nosi rijetko koja mlada osoba.

Izdvojeni članak

Otkrijte koje je ‘najpatriotskije’ ime i prezime u Hrvatskoj

Ime Marija od 30-ih do 60-ih najpopularnije u svim regijama

Sve od 30. do 60. godine prošlog stoljeća Marija je bila neprikosnovena na čelu najučestalijih ženskih imena na cijelom teritoriju Hrvatske, što lijepo oslikavaju u galeriji priložene mape.

U 60-ima se pak javlja određeno šarenilo. Premda Marija i dalje ostaje najpopularnije ime, u navedenom desetljeću više nema primat na teritoriju cijele zemlje. Naime, promjene se prvo zbivaju u Zagrebu, Istri i Kvarneru gdje roditelji nalaze nove favorite odnosno to postaju Vesna, Snježana, Marica i Mirjana. Iza Marije, upravo je Vesna drugo najučestalije žensko ime u 1960-ima.

Sedamdesete najmaštovitije i najraznovrsnije

Tijekom sedamdesetih događa se eksplozija raznolikosti u konkurenciji ženskih imena, a dolazi i do smjene na čelu. Marija više nije najpopularnije ime nego Ivana, a to desetljeće je ujedno najheterogenije u posljednjih 80 godina, govorimo li o favoritima u pojedinim regijama.

Tijekom 1970. se među najučestalijim u određenim dijelovima Hrvatske, javljaju brojna nova imena poput Sanja, Sandra, Marina, a dominaciju u pojedinim regijama imaju i Snježana, Danijela, Ana i Mirjana.

Ivana je dominantna u sedam županija, a Marija u četiri.

Tijekom 1980. dolazi do apsolutne prevlasti imena Ivana u cijeloj državi. Prije detaljnije analize muških imena, usput ovdje napomenimo da je tijekom 1980. i Ivan bio favorit u cijeloj Hrvatskoj.

Tijekom 1990-ih je Ivana i dalje na čelu, no Ana postaje omiljena roditeljima u nekoliko županija. Inače, Ana je u 80-ima i 90-ima bila drugo najčešće birano ime za djevojčice, a tako je ostalo i u novom mileniju.

Međutim na samom čelu Ivanu je u 2000-ima zamijenila Lucija, a valja istaknuti da se u istom periodu dogodila neočekivana eksplozija davanja imena Lana.


Izdvojeni članak

Deset najčešćih prezimena u Hrvatskoj

Ivan dominantan, a u Dalmaciji vjerni Anti

Od 30. do 60. godine prošlog stoljeća, baš kao i u konkrurenciji žena, situacija je kristalno jasna i kod muškaraca – Ivan je najučestalije ime u velikom dijelu Hrvatske, uz izuzetak nekoliko županija.

Tako su u Splitsko-dalmatinskoj u ta tri desetljeća roditelji najradije sinovima davali ime Ante, dok je u Krapinsko-zagorskoj u dva desetljeća te u Varaždiskoj županiji u jednom prevladavao Stjepan.

U 60-ima Ivana na čelu iznenađujuće smjenjuje Željko koje postaje najučestalije u velikom dijelu kontinentalnog dijela zemlje.

Pojavljuju se i imena Damir, a u Lici Milan. Split ostaje vjeran imenu Ante, a sve je veća popularnost Ivice.

Izdvojeni članak

Najneobičnija imena koja su hrvatski roditelji davali djeci u 2015.

Kao i u konkurenciji ženskih imena sedamdesete najšarenije

U mnogim krajevima tijekom 1970-ih, popularno ime postaje Mario te na kraju ono dolazi na čelo u konkurenciji muških imena.

Popularnost Ivice se širi diljem Hrvatske pa to ime dospijeva na drugo mjesto po učestalosti, dok je primjerice na sjevernom Jadranu najpopularniji Igor.

Ovo desetljeće je počelo velikom plimom nacionalnih osjećaja, pa je u Zagrebu i Požegi najpopularniji Tomislav. Ime Željko je i dalje među najučestalijima.

Nakon šarenih 1970-ih, kao i kod ženskih imena, 1980-e i 1990-e označile su povratak uniformnosti. Najpopularnije ime je opet Ivan.

Znamo li da je najčešće žensko ime Ivana, vjerojatno se dobrim dijelom radi o popularnosti pape Ivana Pavla II i jačanju vjerskih osjećaja, pretpostavlja bloger Nisam lingvist u svome postu.

Samo su u najsjevernijim krajevima u 80-ima i 90-ima od Ivana popularnija neka druga imena. Podatak koji vrijedi istaknuti je to da je tijekom 1980-ih Ivan i u Splitsko-dalmatinskoj s čela svrgnuo Antu, nakon pola stoljeća vladavine tog imena!

U novom mileniju, slično kao i kod ženskih imena, u prvi plan dolazi ime koje nikad nije bilo najpopularnije – Luka. Međutim, Ivan je i dalje veoma popularan u mnogim krajevima te je poslije Luke, drugo najučestalije ime za novorođene dječake.