Pretraga

Najpopularnijih deset imena na Balkanu

A- A+

Najpopularnijih pet ženskih imena u zemljama zapadnog Balkana su Milica, Amina, Jelena, Lana i Marija. U konkurenciji dječačića, najzastupljenijih pet su Dragan, Amar, Nikola, Luka i Ivan. U tekstu donosimo, koje je žensko, odnosno muško ime najčešće u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji.

U Hrvatskoj su roditelji veoma predvidivi u nadjevanju dječjih imena, osobito muških. Luka i Ivan su neprikosnoveni već dugi niz godina, dok se povremene pretumbacije događaju u slučaju imena za djevojčice. Slično je i s ostalim zemljama zapadnog Balkana, gdje se navike davanja imena djeci, rijetko mijenjaju. Prema istraživanju agencije Anadolija najčešćih pet ženskih imena u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te Makedoniji su Milica, Amina, Jelena, Lana i Marija. U konkurenciji dječaka najzastupljenija su imena Dragan, Amar, Nikola, Luka i Ivan. Evo kako to izgleda prema svakoj pojedinoj zemlji.

Izdvojeni članak

Najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj u 2013. godini

Hrvatska – Luka i Petra

Treba naglasiti da je Anadolija istraživanje provodila na osnovu podataka iz 2011., ponegdje i iz 2012. godine. U Hrvatskoj konkretno za 2011., kada su najpopularnija imena bila Luka i Lana. No, pisali smo krajem prošle godine o tome da je Petra preuzela primat u konkurenciji djevojčica, dok je Luka i dalje najčešće nadjevano ime za dječake. Slijede ga Ivan, dok je znatan uspon u 2013. imalo ime David.

U konkurenciji djevojčica uz Petru i Lanu, vrlo popularno ime je Lucija.

Srbija – Dragan i Milica

Podaci s posljednjeg popisa stanovništva u Srbiji 2012. godine, sugeriraju da su najčešća muška imena u Srbiji Dragan, Milan i Aleksandar, dok djevojčicama roditelji u Srbiji najčešće daju imena Milica, Jelena i Marija.

Slovenija – Luka i Eva

Biblijska imena drže čelo i u Deželi. Naime kod dečkića je najpopularnije ime Luka, kojeg slijede Nik i Žan. Kod djevojčica je najzastupljenija Eva, zatim Sara i Lara.

Izdvojeni članak

Deset najčešćih prezimena u Hrvatskoj

BiH – Amar, Luka, Amina i Marija

Najpopularnija muška imena u Bosni i Hercegovini, prema službenim statističkim podacima su Amar i Luka. U entitetu Federacija BiH po zastupljenosti sljede Tarik i Vedad, dok u manjem bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska Luku slijede Stefan i Nikola.

Kada je riječ o imenima za djevojčice, najčešća dva su Amina i Marija. Gledano po entitetima, u Federaciji BiH slijede Lamija i Ajna, dok u RS-u, uz Mariju, najpopularnija ženska imena su Milica i Ana.

Crna Gora – Nikola i Jelena

Prema popisu stanovništa iz 2011., u Crnoj Gori su najčešća imena za djevojčice Jelena i Milica. Za razliku od najčešćih ženskih imena, koja se preklapaju s onima u Srbiji, najzastupljenija muška crnogorska imena su Nikola i Marko.

Makedonija – Aleksandar i Marija

Najveći makedonski junak, očito nikada nije izgubio popularnost. Barem tako sugerira najčešće ime za dječake koje je Aleksandar. Slijede ga Zoran i Nikola.

Kod djevojčica pak dominiraju Marija, Biljana i Elena.