Pretraga

Nakon 60 godina od izgradnje obnovljena velika zagrebačka osnovna škola: Dobila sunčanu elektranu

A- A+

Završena je energetska obnova Osnovne škole Retkovec u Zagrebu koja je stajala dva milijuna eura. Rekonstruiran je cjelokupni vanjski dio zgrade, a na krovu je izgrađena fotonaponska elektrana. Time će se, istaknuli su iz Grada Zagreba, godišnja potrošnja energije za grijanje smanjiti za 70 posto.

Završeni su radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole Retkovec u Zagrebu. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije kod škole, gotovo 60 godina nakon izgradnje škola je dobila novo ruho.

– Energetska obnova vrijedila je 2 milijuna eura. U sklopu zahtjevnih radova rekonstruiran je cjelokupni vanjski dio zgrade, a na krovu je izgrađena fotonaponska elektrana. Time će se godišnja potrošnja energije za grijanje smanjiti za čak 70 posto, a emisija CO2 odnosno stakleničkih plinova bit će manja za 80 posto, istaknuo je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Izdvojeni članak
ranko rajović

Liječnik o mobitelima u školama: ‘Treba odrediti koliko ga dijete u kojem razredu smije koristiti’

Dodao je da kontinuirano obnavljaju stare škole koje praktički postaju nove. Ovakvim energetskim obnovama, napomenuo je, omogućena je financijska ušteda za proračune škola.

– Ovo je doista jedna velika škola u kojoj nastavu pohađa 900 učenika, jedna je od najvećih u Zagrebu i radi u dvije smjene. Bio je red i vrijeme da se obnovi. Iz proračuna je uloženo dva milijuna eura u energetsku učinkovitost ove škole. Škola je nesmetano radila tijekom cijelih radova. To je zahtjevna situacija, ali ako je ravnatelj zadovoljan radovima, i ja sam. Ovdje je isto tako na krovu postavljena sunčana elektrana, zaključio je Tomašević.