Pretraga

Nakon katoličkog najviše učenika u Hrvatskoj pohađa pravoslavni i islamski vjeronauk, evo i koliko

A- A+

Vjeronauk je prošle školske godine pohađalo 84,5 posto od ukupnog broja učenika. To je 380.695 učenika osnovnih i srednjih škola koji slušaju konfesionalni vjeronauk, odnosno vjeronauk u koji spadaju i katolički, islamski, pravoslavni i tako dalje. Prema podacima koje smo dobili od MZO-a, nakon katoličkog Vjeronauka, najviše učenika u osnovnim školama sluša pravoslavni i islamski vjeronauk, njih ukupno nešto više od 4.000. Najmanje učenika sluša vjeronauk reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj i evangelički vjeronauk.

djeca se mole

Foto: Canva

U Hrvatskoj je prošle školske godine 380.695 učenika osnovnih i srednjih škola pohađalo konfesionalni vjeronauk. To se odnosi na vjeronauk u koji spadaju i katolički, islamski, pravoslavni i tako dalje. Od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili smo da nam pošalju koliko učenika u osnovnoj školi ne pohađa katolički vjeronauk, odnosno koliko učenika sluša vjeronauk neke druge vjeroispovijesti.

Nešto više od 4.000 učenika sluša pravoslavni i islamski vjeronauk

Iz podataka je vidljivo kako nakon katoličkog, učenici najviše pohađaju pravoslavni i islamski vjeronauk. Njih 2.539 tako je školske godine 2022./2023. slušalo pravoslavni, a njih 2.153 islamski vjeronauk. Mnogo je manji broj učenika koji pohađaju vjeronauk Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatske, njih 139, a 101 učenik sluša vjeronauk evanđeoske (Pentekostne) crkve u Republici Hrvatskoj.

Foto: MZO

Vjeronauk Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj pohađa 64 učenika, a reformirani vjeronauk sluša 54 učenika, dok njih 40 pohađa evangelički vjeronauk. Najmanje učenika, njih 23 sluša vjeronauk reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj.

Izdvojeni članak
vjeronauk molitva

Vjeronauk najmanje pohađaju učenici u Istri: ‘Mislim da bi on trebao biti samo u crkvi’

Učenici u Istarskoj županiji najmanje pohađaju vjeronauk

Podsjetimo, prema podacima za prošlu školsku godinu, a i prema podacima otprije, vidljivo je kako broj učenika koji pohađaju vjeronauk opada. Školske godine 2022./2023. najmanji postotak učenika na vjeronauku je bio u Istarskoj županiji gdje je u osnovnoj školi na vjeronauk išlo 63 posto učenika, a u srednjoj njih sveg 55 posto. Tada smo i razgovarali s učenicima iz Istre koji su nam otkrili svoje mišljenje o vjeronauku u školi.

Također, od ove se nastavne godine prvi put uveo izborni predmet koji je alternativa vjeronauku i to upravo za učenike koji ga ne pohađaju. Radi se o predmetu Svijet i ja koji se provodi eksperimentalno u sklopu eksperimentalnog programa cjelodnevne škole.