Pretraga

Naporna pitanja koja svi postavljamo taksistima

A- A+

Iako se taksiranje nigdje ne navodi visoko na ljestvicama opasnih ili poslova u kojima možete doživjeti niz neugodnosti, okolnost da nikada ne znate tko će vam ući u automobil nimalo ne izaziva ravnodušje. Od onih neugodnog mirisa, do napornih i mahnitih ljudi. No da stvar bude kompleksnija i ovi ‘sasvim normalni’, imaju niz stereotipnih pitanja, na koja svaki taksist odgovori više puta dnevno. Ako ih i vi postavljate, pokušajte se drugi put suzdržati.

Iako posao na prvi pogled zvuči ugodno – sjedite u automobilu i čekate kada će vas klijent zatražiti vožnju. Nakon što ga odvezete, naplatite uslugu i tako u krug. No kao i u slučaju drugih poslova u kojima imate posla s mušterijama najrazličitijeg kova, tako i u taksiranju svaka nova vožnja je nova neizvjesnost.

Uz različite bezobrazluke i neugodnosti poput povraćanja, dernjave, ali i neugodnih mirisa koji se unose u automobil, ono s čim se većina taksista iz dana u dan mora suočavati s odgovori na ova pitanja.

Ima li posla?

Dobro, nekada uistinu šutnja u taksi vozilu zna biti toliko neugodna, da ju je poželjno razbiti bilo kakvom upadicom.

Ipak, sljedeći put pokušajte s nečim drugim, jer je vrlo moguće da je taksist taj dan već 27 puta odgovorio na ovo pitanje – radi čega vaš naum da se prekine neugodna šutnja, neće naići na plodno tlo.

Jeste li gledali film Taksist? 

Izdvojeni članak

Student Ekonomije izračunom usporedio koliko košta vožnja svim zagrebačkim taksijima

Ako već niste postavili ovo pitanje, zamislite facu svoga taksista, nakon što mu postavite ovo pitanje te istovremeno ne slušajući njegov odgovor počinjete prepričavati kultne scene iz filma.

Najgore od svega što vjerojatno svi misle da su sada taksista zatekli s pitanjem, koje nitko prije nije postavio.

Gdje je najveća gužva?

Još jedno od standardnih pitanja, u kojem vozač treba glumiti turističkog vodiča. ‘Gdje je najveća gužva, gdje ste večeras najviše vozili?’ To su također ona pitanja koja se eventualno mogu oprostiti u slučaju vrlo neugodne tišine.

Dokad traje smjena?

Ljudi su iz nepoznatog razloga kada se ujutro u pet sati, u pripitom stanju jako altruistični pa često žele doznati koliko to taksisti rade, dok se oni nalijevaju.

Ovo vam pitanje neće naići na odobravanje kod taksista, eventualno će vam možda navesti ogromnu satnicu, kako bi vas upozorio da mu uz toliko radnih sati nije baš do polaganja računa nekom pripitom klincu.

Izdvojeni članak

Dnevnik jedne brucošice: Nikad više se neću voziti taksijem

Mogu li pojesti, popiti, zapaliti?

Nemojte ni pokušavati s ovim pitanjem te tako stvarati neugodnosti. Naravno da možete pojesti kikiriki ili popiti vode, no unositi desetku s lukom, ili bocu viskija iz koje će vas četvero pretakati piće u plastične čaše, uz obveznu dernjavu, svakako nije poželjno.

Uvucite se samo na trenutak u kožu tog vozača. Cigareta je također većini taksista nepoželjan suputnik, tako da se strpite tih nekolicinu minuta.

Mogu li puštati muziku?

Nije nekulturno zamoliti šofera da promijeni radio stanicu jer vam eto baš određena pjesma ne odgovara. No tražiti to više puta ili da vi budete DJ, a onda zajedno s ostatkom svojih frendova i suputnika pjevati karaoke, stvarno je više nego neumjesno.

Na ovom linku provjerite koji je taxi prijevoznik najjeftiniji, a koji najskuplji u Zagrebu.