Pretraga

Naši gimnazijalci sedmi na svijetu: Rasturili su na natjecanju iz Engleskog jezika

Na natjecanju ‘Best in English’, koje se provodi online, učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci odličnim rezultatom zauzeli su visoko sedmo mjesto na svijetu, a u Hrvatskoj su na prvom mjestu. Za ovo natjecanje nema posebne pripreme te se učenici samovoljno javljaju ako se žele natjecati, a za ovu gimnaziju ovo je prvi ovako veliki uspjeh njihovih učenika, a mi smo razgovarali s profesoricom koja već osam godina organizira i provodi ovo natjecanje.

Učenici Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci na online natjecanju iz Engleskog jezika | Foto: Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, Barbara Turin

Veliki uspjeh učenika Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijecisedmi su na svijetu i prvi u Hrvatskoj na natjecanju iz Engleskog jezika pod nazivom ‘Best in English‘. Time se škola pohvalila za vrijeme zimskih praznika, a natjecanje se održalo prošle godine u kojemu su sudjelovali učenici od 1. do 4. razreda.

– Ove godine ih se za sudjelovanje u natjecanju prijavilo oko 70. Neki se rado javljaju, a neke treba poticati. Jednom kad probaju, neki učenici sudjeluju skoro svake godine. Zajedničko im je svima da uživaju u engleskom jeziku i da se vole natjecati na ovakav način kakav nudi ovo natjecanje – online, a privlačna im je i glavna nagrada za najbolji test koja je do sada je bila putovanje u Kanadu, priča nam profesorica Barbara Turin.

‘Svi natjecatelji iz naše škole imali jako dobre rezultate kao grupa’

Ona ovo natjecanje organizira i provodi već osam godina, a ovakav veliki uspjeh prvi je takav u njihovoj školi.

– Još više iznenađuje što nemamo ni blizu učenika koji je svojim individualnim rezultatom blizu 20 najbolje riješenih testova. To samo znači da su svi natjecatelji iz naše škole imali jako dobre rezultate kao grupa. Najbolja nam je učenica 1. razreda, a slijede je po najboljim rezultatima učenici iz 2., 3. i 4. razreda, rekla je profesorica Turin.

Natjecanje ‘Best in English’ provodi se online u matičnoj školi i svaki učenik treba biti na svom računalu sa slušalicama i svi učenici jedne škole trebaju rješavati test 60 minuta u isto vrijeme tijekom dana koje organizator odredi za natjecanje.

– Zadaci koji se koriste su slični međunarodnim ispitima za provjeravanje poznavanja engleskog jezika, dakle, čitanje s razumijevanjem, upotreba jezika (gramatika i vokabular u kontekstu), slušanje i gledanje s razumijevanjem. Ovaj dio bude uvijek izazovan s organizacijske strane jer jako optereti vezu pa bude zastoja, ali organizator natjecanja ima jako dobro organiziranu ‘sigurnosnu mrežu’ pa se dobro snalazimo i kad dođe do takvih situacija, naglasila je profesorica.

Izdvojeni članak

‘Neka pati koga smeta’: Fantastični hrvatski učenici ‘pobrali’ šest medalja na velikoj olimpijadi

‘Ovo je rezultat prvenstveno samih učenika i  rada naših profesorica i profesora tijekom redovne nastave’

Ravnateljica Dina Linić-Učur rekla je kako je škola izuzetno ponosna na uspjeh učenika, ali i na rad nastavnika koji se, kaže, neprestano trude učenicima ponuditi nove, izazovne aktivnosti.

– Treba naglasiti da je ovo rezultat prvenstveno samih učenika i  rada naših profesorica i profesora tijekom redovne nastave. Dakle, nemamo dodatnih priprema u školi osim redovne nastave. Uvijek je zadovoljstvo krenuti u tu organizacijsku avanturu kada se vidi koliko ima zainteresiranih učenika koji uživaju u engleskom jeziku jer ih svake godine bude ovoliko pa i više. Naravno, sve to uz pomoć i podršku svih u školi od samih početaka pa do danas. Nadamo se ovakvom interesu i ovakvim rezultatima i dalje, a zainteresirani učenici sami mogu provjeriti svoje rezultate rješavajući ispit od prošle godine ili neki drugi takav tip ispita, poručila je profesorica Turin.