Pretraga

Naši nagrađeni srednjoškolci predstavili su svoje radove nobelovcima i znanstvenicima

A- A+

Učenici koji su nagrađeni s nagradom ‘The ISABS Future Scientist Award’ u sklopu 12. konferencije Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) sudjelovali su na posebnoj edukaciji u bolnici Sv. Katarina. Tom prilikom učenici su prezentirali svoje radove, družili se s nobelovcima i ostalim znanstvenicima.

Učenici Ante Čolak, Đurđica Kovačić, Nika Miličević i Frane Marušić s Petrom Brlekom i Draganom Primorcem | Foto: Specijalna bolnica Sv. Katarina

Srednjoškolci Ante Čolak, Đurđica Kovačić, Nika Miličević i Frane Marušić dobitnici su nagrade ‘The ISABS Future Scientist Award‘ u sklopu 12. konferencije Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) koja se održala u lipnju ove godine. Njihovi radovi iz područja kemije, genetike i biologije čovjeka proglašeni su najboljima na konferenciji koja je okupila više od 500 liječnika i znanstvenika iz cijelog svijeta.

Događaj se organizirao u suradnji Specijalne bolnice Sv. Katarina, vodeće američke bolnice Mayo Clinic i ISABS, a nakon proglašenja u lipnju, sada su učenici imali priliku posjetiti bolnicu Sv. Katarina gdje su prezentirali svoje radove, ali i družili se s nobelovcima profesorom Draganom Primorcem i ostalim znanstvenicima.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Otvoren natječaj za učenike: Najbolje očekuje nagrada od 1.000 kuna i druženje s nobelovcima

– Edukaciju je vodio dr. Petar Brlek iz Centra za preciznu i preventivnu medicinu, a nagrađeni učenici stekli su iskustvo i znanje o najnovijim spoznajama u polju regenerativne i personalizirane medicine, najmodernijim metodama liječenja, glikanskim biomarkerima, genetskim bolestima i primjeni farmakogenetike u kliničkoj praksi, staničnoj imunosti te najnovijim spoznajama molekularne medicine u svrhu rane dijagnostike i optimalne terapije matičnim stanicama.Ante, Đurđica, Nika i Frane svoju budućnost usmjeravaju prema medicinskim znanostima, a mi ćemo učiniti sve da im pomognemo na njihovom novom životnom putu, poručili su iz bolnice Sv. Katarina.

Podsjetimo, u veljači ove godine otvoren je natječaj za sve učenike srednjih škola za najbolje radove iz područja kemije, genetike i biologije čovjeka. Osim druženja s nobelovcima, najbolji učenici i njihovi mentori dobili su nagradu od 1.000 kuna i certifikat. Učenici su u prijavi trebali napisati svoja dosadašnja postignućima, koji im je bio prosjek ocjena, kakve su sve nagrade dobili i ostala postignuća koja su ostvarili tijekom školovanja te esej na temu biologije čovjeka, kemije ili genetike, dok su profesori morali poslati svoj životopis s naglaskom na rezultate u nastavi i znanosti.