Pretraga

Otvoren natječaj za učenike: Najbolje očekuje nagrada od 1.000 kuna i druženje s nobelovcima

A- A+

Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje pokreću natječaj za učenike srednjih škola, odnosno nagradit će se najbolji učenički radovi i njihovi mentori iz biologije čovjeka, kemije te genetike. Osim nagrade, učenici će dobiti priliku da se upoznaju i druže s nekoliko nobelovaca.

razred učenici učionica

Foto: Pixabay

Svi učenici srednjih škola kao i njihovi mentori mogu se prijaviti na natječaj za najbolje radove iz područja kemije, genetike i biologije čovjeka. Natječaj organizira Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, a rok za prijavu je 1. svibnja.

– Osim nagrade od tisuću kuna i certifikata, šest najboljih učenika imat će priliku upoznati i družiti se s nobelovcima. Njihovi mentori isto će dobiti nagradu te certifikat, stoji na stranicama ISABS-a.

Izdvojeni članak

Kakva nagrada: Učenici rasturili na državnom natjecanju pa osvojili besplatno ljetovanje

Nagrade će učenicima biti dodijeljene 24. lipnja i to u Dubrovniku kada će se održavati i 12. ISABS-ova konferencija. Kako stoji na stranicama MZO-a, ministar Radovan Fuchs zahvalio je Draganu Primorcu, predsjedniku ISABS-a što je pokazao inicijativu za ovakav natječaj. Primorac je naglasio kako će učenicima ovo biti nezamjenjivo iskustvo, a posebice upoznavanje s nobelovcima poput Sira Richarda Johna Robertsa, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, Thomasa Südhofa, dobitnika Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu te Aarona Ciechanovera koji je dobio Nobelovu nagradu iz kemije.

Učenici u prijavi trebaju napisati svoja dosadašnjim postignućima, koji im je bio prosjek ocjena, kakve su sve nagrade dobili i ostala postignuća koja su ostvarili tijekom školovanja. Uz to, potrebno je poslati i esej na temu biologije čovjeka, kemije ili genetike. Mentori moraju poslati svoj životopis s naglaskom na rezultate u nastavi i znanosti. Više detalja možete pronaći na poveznici.