Pretraga

Nasilje u školama: Škole prijave 14 slučajeva zlostavljanja dnevno

A- A+

Hrvatski školarci su svake godine sve nasilniji, potvrdila je evidencija za školsku godinu 2011./2012. tijekom koje je prijavljeno više od 2 400 incidenata u školama. Da stvari budu alarmantnije, procjena je da je stvarno stanje do tri puta gore. Udruga Nastavnici Organizirano traži strožije kazne za nasilnike, a s njima se slažu i u Školskom sindikatu Preporod.

Da buka koju su oko sankcioniranja učenika digli hrvatski profesori posljednjih mjeseci nisu samo prazne priče pokazala je i evidencija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za školsku godinu 2011./2012. u kojoj se broj evidentiranih nasilnih slučajeva popeo do brojke od 2 435 odnosno 14 dnevno (ako odbijemo neradne dane). Pogledamo li izvješća prijašnjih godina jasno je da je stanje alarmantno jer je tijekom samo pet godina broj incidenata u osnovnim i srednjim školama narastao za 275 slučajeva. 

Realno stanje još daleko lošije

Stvarna situacija je još gora, tvrde iz Školskog sindikata Preporod. Oni naime tvrde da prema njihovoj anketi prije par godina na svaki evidentirani slučaj dolaze čak tri neprijavljena. – Škole se često boje prijaviti nasilje jer bi onda bile percipirane kao problematične, ravnatelji kao neuspješni, a nastavnicima bi se nametao osjećaj krivnje kao da su zaslužili to što im se događa, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Valja napomenuti kako i u osnovnim i srednjim školama najveći broj slučajeva otpada na verbalno nasilje i nasilničko ponašanje dok broj seksulnih delikata i zlouporabe droga je u porastu.

Izdvojeni članak

Više od sedam tisuća nastavnika želi stati na kraju nasilju u razredimaJovanović: Suspenzija ne rješava uzroke

Ministar je za Slobodnu Dalmaciju kazao kako ga raduju inicijative od strane profesora te najavio određene poteze Ministarstva. – Ipak suspenzije neće riješiti problem ako se ne riješi razlog. Uvjeren sam da će veliki doprinos rješavanju ovog problema dati zdravstveni i građanski odgoj, zaključio je.

Nastavnici nisu iznenađeni

Kao što se moglo i očekivati, profesori okupljeni u organizaciju Nastavnici.org nisu iznenađeni rezultatima, jer kako njihov predsjednik Dalibor Perković tvrdi ‘sustav stimulira nasilje’. Zbog toga Nastavnici.org ne odustaju u prikupljanju potpisa i traženju strožijih mjera za nasilnike u učeničkim klupama. – Ne tražimo privilegije već djelotvorna rješenje za probleme s kojima se borimo svaki dan, zaključio je Perković.

Prije četiri godine iz Ministarstva su povučeni određeni potezi koji po svemu sudeći nisu dali očekivane rezultate. Uvedena je mjera produženog stručnog postupka prema kojoj se nasilni učenici ne smiju izbaciti iz škole prije no što prođe ‘rok kušnje’ tijekom kojeg mu pokušavaju pomoći školski stručnjaci. Već prilikom njenog uvođenja profesorima nije ‘legla’ pa je sindikat Preporod prikupio 16 tisuća potpisa kako bi je se ukinulo. – Uvođenje ove mjere je iz ruku škola izbilo dvije druge efikasne mjere osnovnim prebacivanje, a srednjim izbacivanje. Nasilnicima je omogućeno da ostanu u školi, a ostali moraju trpiti, kazao je Stipić.

Profesorima tada nije udovoljeno te je navedena mjera ostala, a kako će se Ministarstvo dalje nositi s ovim problemom i hoće li u obzir uzeti profesorske zahtjeve saznat ćemo vrlo brzo.