Pretraga

Više od sedam tisuća nastavnika želi stati na kraju nasilju u razredima

A- A+


Izdvojeni članak

Nastavnici se peticijom bore protiv nasilja u učionicama

Iako mnogim nastavnicima nasilje u razredu i nije neka novost, u medijima je u posljednjih nekoliko dana odjeknulo nekoliko primjera nasilja iz učionica. Po Zakonu o odgoju i obrazovanju, nastavnici ne smiju iz učionice izbaciti nemirne učenike koji ometaju rad u razredu. Zbog toga je udruga ‘Nastavnici organizirano’ pokrenula peticiju kojom traži uvođenje strožijih pedagoških mjera među kojima bi bila i suspenzija nemirnih učenika na dva ili više dana.

Nastavnici su skupili preko sedam tisuća potpisa u svojoj peticiji za stože pedagoške mjere, a od svojih zahtjeva prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ne misle odustati. Tvrde da je njihovih sedam tisuća potpisa iz struke isto kao i da neku drugu peticiju na razini države potpiše 700 tisuća građana.

Izdvojeni članak

Sve je više nasilnika u razredima, ne poštuju ni roditelje ni nastavnike

Najvažnije je da ne saginjemo glavu pred problemima

Iako su već bili na sastanku u Ministarstvu obrazovanja, nastavnici još nisu dobili nikakav konkretan odgovor vezan za mjere koje zahtjevaju. Jedino što znaju jest da se postojeći Zakon o odgoju i obrazovanju mora ponovno napisati, jer se više ne može mijenjati.

– Na naš stručni pritisak očito nitko ne reagira, jer izgleda da u Hrvatskoj nije bitno koliko znaš i koliko si pametan, nego koja ti je titula – i nadamo se da će bar javni pritisak uroditi plodom, nada se Dalibor Perković, predsjednik udruge ‘Nastavnici organizirano’.

Dodaje kako u Udruzi vlada dobro raspoloženje, jer barem nešto poduzimaju i to zasada ide u dobrom smjeru.
– Najvažnije je da radimo nešto, da nemamo osjećaj da mirno saginjemo glavu i gutamo sve ono što neću imenovati, a što nam nadležni serviraju, slikovito je objasnio Perković.

Dok jedni divljaju, drugi ne mogu učiti i raditi

Primjeri nasilja u učionicama su brojni. Mnoga djeca na razne načine ometaju rad, pa profesori ne mogu održati kvalitetnu nastavu. Neki od njih su i javno izašli sa svojim svjedočanstvima na portalu nastavnici.org gdje objašnjavaju kako druga djeca zbog onih koja ometaju nastavu imaju posljedice u vidu nedostatnog znanja koje je potrebno za nastavak školovanja.

Iz navedenih razloga, više od sedam tisuća nastavnika želi se boriti protiv nasilja i nemira u razredima, a ne da sve mjere budu svedene na brojne birokratske postupke koje na kraju ne vode – nikamo.

Nastavnici smatraju da je u ovo jedna od najvažnijih tema za dugoročni napredak cjelokupnog hrvatskog društva. Zbog toga željno očekuju odgovor na svoju peticiju od nadležnog Jovanovićevog ministarstva.