Pretraga

Navala na zagrebački MIOC, od sljedeće godine se uvodi prijemni

A- A+

Zagrebačka XV. gimnazija, popularni MIOC, zbog velikog je interesa ove godine upisala 70 učenika više od maksimalne kvote. Osim bodova koji se dobivaju na temelju ocjena iz osnovne škole i ostvarenih rezultata na natjecanjima, trenutno nema drugih kriterija za selekciju prijavljenih učenika, a sljedeće se godine očekuju prijemni ispiti.

srednja.hr

Izdvojeni članak

Više od trećine stopostotnih na maturi iz zagrebačke XV. gimnazije

Ove je godine ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Vedran Mornar, najavio izmjenu kriterija za upise u srednje škole. Osim drugačijeg bodovanja, u pojedinim će se školama uvesti i prijemni ispiti, u kojem će učenici pokazivati svoje stvarno predznanje, koje je ključno za nastavak obrazovanja.

Prednost prijamnog ispita je da će škole same moći odlučiti o bodovnom pragu, ali i vidjeti
motiviranost i znanje učenika iz predmeta ključnih u daljnjem
obrazovanju, što su brojni ravnatelji i profesori vidjeli kao velik
problem sustava koji vrednuje samo ocjene.

Ljiljana Crnković, vršiteljica dužnosti ravnateljice XV. gimnazije u Zagrebu je u Dnevniku HRT-a komentirala situaciju ovogodišnjih upisa. Za upis u popularni MIOC tražilo se mjesto više, pa je ove godine među prijavljenim bilo 277 učenika s maksimalnim mogućim brojem bodova, 80 i više bodova, što je 70 više od plana upisa.

– Upisali smo ih dakako sve, u dogovoru s Ministarstvom, nije bilo dodatnog kriterija prema kojem bi se mogla izvršiti daljnja selekcija, a ne bi imali niti srca na bilo koji drugi način odbiti učenike, organizirat ćemo nastavu tako da im pružimo maksimum, kao i svih prijašnjih godina, i nadamo se da će biti sretni i zadovoljni u našoj školi i nastaviti ove prekrasne rezultate njihovih prethodnika, komentirala je Ljiljana Crnković.

Prijemni ispit bi pomogao, dodala je Crnković, iako je on ove godine odgođen, ali se očekuje da će se sljedeće godine održati, iako neće biti ništa teško, a učenici nemaju razloga za strah.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap