Pretraga

Ako ne dobiju veće plaće, učitelji će u štrajk: ‘Zaposleni u sustavu obrazovanja su zanemareni’

A- A+

Sindikati prosvjetnih radnika, zajedno s resornom ministricom Blaženkom Divjak ovih dana od premijera Andreja Plenkovića traže povećanje plaća za učitelje i dionike obrazovnog sustava. Preniski su im koeficijenti u usporedbi s ostalim poslovima u javnom sektoru, a uvođenjem obrazovne reforme, smatraju, opterećeni će biti više nego prije. Dok je ministrica sigurna da će do rješenja doći, sindikati u protivnom prijete štrajkom, donosi RTL.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

Sindikati i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak od Vlade traže povećanje plaća prosvjetnim radnicima u iznosu od 600-injak kuna. Kao glavne razloge navode preniske koeficijente, kada ih usporedimo s drugim poslovima javnog sektora, ali i nadolazeću reformu obrazovanja uslijed koje će im poslovi postati još složeniji.

Traže korekciju koeficijenata od šest posto

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske za RTL je istaknuo koliko bi se koeficijenti trebali povećati da bi prosvjetni dobili plaću koju, po njihovom mišljenju, zaslužuju.

– Da se ti koeficijenti korigiraju za 6,11 posto jer u ovom trenutku smatramo da su toliko premali u odnosu na ostale javne službe. Pregovori za osnovicu tiču se svih javnih službi, ali se ne mijenjanju naši međusobni odnosi. Mi želimo te odnose promijeniti jer smatramo da smo zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja zanemareni, rekao je Mihalinec.

To bi značilo povećanje plaća u prosjeku oko 600 kuna. Ministrica Divjak uputila je zahtjev za korigiranjem koeficijenata premijeru Andreju Plenkoviću.

– Ja sam sigurna da ćemo kao Vlada konstruktivno odgovoriti na zahtjeve većinskih sindikata. Ti zahtjevi su opravdani jer su učitelji ti koji će ovu reformu iznijeti na svojim leđima, rekla je novinarima RTL-a ministrica Divjak.

Vlada traži ‘financijski održiva i realna rješenja’

Povećanje plaća Sindikati traže u dosta bliskoj budućnosti. Štoviše, već početkom nove školske godine u rujnu očeuku korigirane koeficijente što bi značilo spomenuto povećanje od 600-injak kuna. Zatražili su i sastanak s premijerom. Ako kojim slučajem ne dođe do adekvatnog rješenja, sindikati prijete štrajkom.

– Ukoliko do kraja kolovoza nemamo konačno rješenje koeficijenta i sindikat učitelja i sindikat srednjih škola ima odluke tijela o najavi prosvjeda i mogućoj najavi štrajka, kazao je Mihalinec.

Iz Vlade kažu kako očekuju financijski održiva i realna rješenja te naglašavaju svoju odgovornost prema svim javnim službama.