Pretraga

Ne znate što upisati? Tri načina kako jednostavno provjeriti koje je zanimanje za vas

A- A+

Nastavna godina u punom jeku, ali razdoblje mature, upisa na fakultete i u srednje škole sve je bliže. Za one koji još nisu odlučili što upisati – dobre vijesti, postoji nekoliko alata i načina na koje jednostavno možete doznati koje je zanimanje za vas.

zanimanja

Ilustracija: pixabay/srednja.hr

 

Izbor srednje škole i fakulteta nije jednostavan jer je to vrlo često prva važna odluka koju jedan osnovac mora donijeti, a ona bi mu mogla odrediti daljnji životni put. Osim toga, u toj dobi mnogi još uvijek ne znaju koje je zanimanje najbolje za njih, s obzirom na interese, ali i sposobnosti kojima raspolažu.

E-usmjeravanjem do konačnog savjeta

Jedan od alata koji će vam pomoći u odabiru zanimanja koje vam najbolje odgovara jest E-usmjeravanje. Riječ je o online upitniku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za čije je popunjavanje potrebno 20-ak minuta.

– Prvo trebaš odgovoriti na 47 pitanja o svojim interesima i sklonostima, na temelju čega će ti sustav ponuditi zanimanja koja bi ti se mogla svidjetiZatim trebaš odgovoriti na 47 pitanja o svojim vještinama, znanjima i sposobnostima, nakon čega ćeš dobiti konačni savjet. Računalo će analizirati tvoje odgovore i predložit će ti nekoliko zanimanja koja bi ti mogla odgovarati s obzirom na tvoje interese i sklonosti te vještine, znanja i sposobnosti. Klikneš li mišem na bilo koje zanimanje s tog popisa, moći ćeš pročitati njegov opis – sadržaj tipičnih poslova, potrebno obrazovanje, poželjne osobine radnika i slično. Naravno, računalo ti može dati dobar savjet samo ukoliko sebe opišeš iskreno, stoji u opisu upitnika E-usmjeravanje.

Izdvojeni članak

HZZ objavio koja su zanimanja tražena, a za koja u 2020. treba smanjiti upisnu kvotu

Upitnik za samoprocjenu osobina ličnosti povezanih s poslom

Drugi je alat također razvio Hrvatski zavod za zapošljavanje, a riječ je o Upitniku za samoprocjenu osobina ličnosti povezanih s poslom. Upitnik je namijenjen određivanju obilježja pojedinca koja su važna za prilagođenost na različitim radnim mjestima i u raznim poslovnim situacijama. Drugim riječima, oni koji ga odluče ispuniti trebali bi kroz njega bolje upoznati vlastite osobine i zaposlenje koje im, s obzirom na te osobine, najviše odgovara.

–  Rezultati mogu ukazivati na ono što vas čini jedinstvenom osobom s obzirom na to kako razmišljate, osjećate i pristupate drugim osobama. Ispunjavanje upitnika traje oko 20 minuta. U ovom upitniku nema točnih i netočnih odgovora, te je on anoniman. Stoga, opišite sebe iskreno i izrazite svoje mišljenje što točnije možete. Za svaku od navedenih tvrdnji procijenite u kojoj mjeri se odnosi na vas, stoji u uputama uz upitnik.

Individualno savjetovanje

Ako vam ti spomenuta dva online alata nisu bila od koristi, uvijek možete posjetiti Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri i ondje iskoristiti mogućnost individualnog savjetovanja. Centara je u Hrvatskoj 16.

– Glavni cilj Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) je unaprijediti osobne potencijale korisnika za cjeloživotni razvoj karijere. U CISOK-u je moguće dobiti savjete vezane uz traženje i stvaranje profesionalnih prilika te uz unapređenje tehnika traženja posla, stoji u opisu na stranicama CISK-a.

Svoje bodove za upis željene srednje škole možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova.