Pretraga

Nema više zviždanja i dobacivanja za djevojkama na ulici: Novčane kazne su visoke, no novi zakon teško može riješiti problem

A- A+

Francuska je zakonski odlučila stati na kraj takozvanom catcallingu. Zviždanje na ulici za djevojkama ili bezobrazno dobacivanje postalo je ilegalno nakon što je jedna djevojka objavila video u kojem ju je nepoznati muškarac udario jer je odgovorila na njegovo nepristojno ponašanje.

Marie Laguerre mlada je djevojka koja je u srpnju na YouTube-u te svom Twitter profilu objavila šokantan video s ulica Pariza. Dok je prolazila pokraj terase jednog kafića nepoznati muškarac joj je nešto dobacio, na što mu je ona prigovorila i nastavila hodati. On je zatim pobjesnio i bacio nešto na nju te se zaletio za njom i udario je u lice. Sve je snimila nadzorna kamera kafića.

Djevojka je na svom Twitteru napisala da ju je muškarac udario jer je odlučila odgovoriti na njegovo uznemiravanje. Dodala je da joj je dosta toga da se osjeća nesigurno na ulicama jer se ovakve stvari svuda događaju svakodnevno.

Francuska je stoga prošlog tjedna donijela zakon kojim se rodno uznemiravanje kažnjava novčano neoviso o tome dogodi li se ono na ulici ili u javnom prijevozu, piše The Washington Post. Ovisno o situaciji, kazna će iznositi oko 90 do 750 eura.

Laguerre nije posve zadovoljna načinom na koji se zakon izveo. U intervjuu za  The Associated Press rekla je da kažnjavanje zlostavljača neće dovoljno ukazati na ovaj problem koliko bi moglo mijenjanje stava kroz edukaciju, prenosi abcnews. Dodala je da je ovaj zakon kao nekakva šala i da nije realan jer bi to značilo da bi policajci trebali biti na svim ulicama i to oni educirani da bi prepoznali ovakvu vrstu zlostavljanja.

S njom se slaže i feministica Rebecca Amsellem koja kaže da će prva reakcija ljudi, pa i polciije ako ih se nazove i kaže da vas je netko uvrijedio na ulici, biti smijeh.

– Nije stvar u zlostavljanju, nego u tome da se žene tretira kao objekte i novi zakon to neće promijeniti, rekla je za The Guardian.

 

Nema više zviždanja i dobacivanja za djevojkama na ulici: Novčane kazne su visoke, no novi zakon teško može riješiti problem
Share via
Copy link
Powered by Social Snap