Pretraga

Nema vozačke dozvole bez da naučite ove 222 stranice

A- A+

Novi Priručnik za osposobljavanje i polaganje vozačkog ispita za kategorije  A1, A2, A, B i BE, predstavljen je u Zagrebu. Sadrži čak 222 stranice, preko 600 fotografija i 115 crteža te ilustracija. Zainteresirane odnosno kandidate koji polažu vozački ispit potiče na razmišljanje, pronalaženje rješenja te postupanje u skladu s Prometnim propisima i sigurnosnim pravilima. Uz buduće vozače, dobro će doći i dugogodišnjim da ponove i nadopune gradivo.

Budući kandidati za polaganje vozačkog ispita, učit će propise iz novog Priručnika za osposobljavanje i polaganje vozačkog ispita za A1, A2, A, B i BE kategorije vozila, koji je predstavljen u prostorijama Hrvatskog autokluba u Zagrebu. Priručnik sadrži 222 stranice, više od 600 fotografija te 115 crteža i ilustracija. Potiče čitatelja na razmišljanje, pronalaženje rješenja, kao i postupanje u skladu s Prometnim propisima i sigurnosnim pravilima.

Izdvojeni članak

Agresivna i glasna muzika u automobilu, potiče mlade vozače na pogreške za upravljačem

Mladi vozači sve rjeđi krivci za nesreće

Na predstavljanju Priručnika, u ime HAK-a je govorio predsjednik te udruge Slavko Tušek.

On je istaknuo da je došlo do poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu od 1990., kada je na hrvatskim cestama poginulo 1 360 osoba, dok je prošle godine život na cestama izgubilo 367 ljudi.

Tušek je posebno naglasio pozitivne trendove među mladim vozačima.

– U posljednjih pet godina broj prometnih nesreća koje su skrivili mladi vozači u nas smanjio se za 52 posto, a u njima je poginulo 63 posto manje osoba.Sve postignuto rezultat je dobre suradnje sa Ministarstvom unutarnjih poslova, drugim državnim tijelima, znanstvenim institucijama, organizacijama i autoškolama, rekao je predsjednik HAK-a.

Izdvojeni članak

Svakom drugom hrvatskom poslodavcu uvjet zapošljavanja vozačka dozvola


Priručnik odgovara planu i programu osposobljavanja kandidata za vozače, a obogaćeni je i brojnim primjerima iz prakse

Sadržaji u Priručniku odgovaraju Planu i okvirnom programu osposobljavanja kandidata za vozače, odnosno Programu vozačkog ispita iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila, te su obogaćeni i oplemenjeni raznim prometnim situacijama iz prakse. Korišten je novi koncept Priručnika s problemskim pristupom, pri čemu pitanja na početku sadržaja izravno čitatelja uvode u problem, što ga potiče na razmišljanje i za kraće vrijeme stjecanje potrebnog znanja i razumijevanja sadržaja. Alispahić je istaknuo kako je Priručnik na 222 stranice strukturiran po cjelinama u 13 poglavlja koja prate sadržaje Programa vozačkog ispita, te je u pisanju teksta Priručnika korišten problemski pristup uz navođenje konkretnih primjera tako da potiče čitatelja na razmišljanje, iznalaženje rješenja i postupanje u skladu s Prometnim propisima i sigurnosnim pravilima. Priručnik je obogaćen s više od 660 fotografija i 115 crteža i ilustracija, koje prate tekstualni sadržaj pojedinog poglavlja, što ga čini zanimljivijim i atraktivnijim. Na jednostavan i pristupačan način budućim novim vozačima jasno i zorno predočava različite prometne situacije.

Za Priručnik će biti mjesta i u srednjim strukovnim školama

Novi Priručnik je predstavio koautor i urednik Sinan Alispahić, pojasnivši kako je Priručnik ponajprije namijenjen osobama koje se osposobljavaju za vozače i polažu vozački ispit, predavačima nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila u autoškolama te svim stručnim djelatnicima autoškola koji sudjeluju u procesu osposobljavanja vozača.

– Priručnik će sa sigurnošću naći svoje mjesto u srednjim i strukovnim školama kao i kod vozača koji već posjeduju vozačku dozvolu u svrhu osvježavanja i proširivanja znanja iz područja prometnih propisa, istaknuo je Alispahić.

Teorijska priprema budućih vozača je vrlo kompeksna

U ime koautora, riječ-dvije o Priručniku je rekao i Hrvoje Baričević, redoviti profesor na na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. On je rekao kako je teorijska priprema budućih vozača kompleksna, što je vidljivo iz novog Priručnika, čija koncepcija, strukturirana uravnoteženost i aktualnost, uz suvremene metode transfera znanja širokoj populaciji predstavlja snažan doprinos prometnoj kulturi.

Baričević smatra da ovaj novi skup propisa i znanja neće biti na odmet u svojstvu konzulatacijske literature niti vozačima koji imaju kraći ili dulji period dozvolu.

– Ovaj Priručnik upotrebljiv je i na postojećoj vozačkoj populaciji koja vrlo često nema znanja i informacije koje kandidati za vozače imaju, a posebno je upotrebljiv na profesionalne vozače koje direktive EU obvezuju na periodičku provjeru znanja, objasnio je profesor s Pomorskog fakulteta u Rijeci.