Pretraga

Neslužbeno: Produljuju se uskršnji praznici, nastavnicima manje plaće za travanj

A- A+

Kako neslužbeno doznajemo, uskršnji praznici, koji su trebali trajati tjedan dana, bit će produljeni do kraja mjeseca. Još uvijek nije poznato hoće li biti nadoknade nastave, a po svemu sudeći, u pozadini ovog poteza je loša gospodarska situacija i manjak novca u proračunu za plaće javnih službenika, a ne kao što bi mnogi pomislili – zdravstvena situacija.

Foto: Pixabay

Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira produljiti uskršnje praznike. Iako je na prvi glas mnogima, posebno učenicima i nastavnicima, ovo zazvučalo kao sjajna vijest, stvari nažalost nisu dobre kakvima se čine.

Manje plaće za nastavnike

Uskršnji praznici, podsjetimo, trebali su trajati do 12. veljače kada je zamišljeno da se učenici vrate u školu. No, kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo ima spremnu odluku o produljenju uskršnjih praznika do 3. svibnja . Drugim riječima, učenici i nastavnici bit će oslobođeni nastave umjesto zamišljenih tjedan, cijelih mjesec dana.

No s informacijama koje barata više medija, u pozadini ove odluke nije rasterećenje sustava, već posljedice koje je sad već jednogodišnja pandemija koronavirusa ostavila na već krhko hrvatsko gospodarstvo. Zbog naglog pada BDP-a i povećanja duga, država nema novca za isplatu cijelih plaća za niz djelatnosti. Nastavnici i učitelji dobit će tek manji dio svojih plaća za travanj pa će ih kao svojevrsnu kompenzaciju Ministarstvo na mjesec dana osloboditi posla. Nije još poznato koliko će to biti manje, ali naveliko se razmatra i o ukidanju prijevoza i smjenskog rada kao trajnog rješenja do kraja polugodišta.

Ovo nije jedina odluka koju Vlada planira donijeti uslijed sve teže gospodarske situacije. U jeku vijesti o povećanom dugu bolnica prema veledrogerijama, zbog čega je privremeno obustavljena isporuka lijekova, ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će svi zaposleni morati plaćati veća davanja za zdravstvo. To je također jedan od elemenata koji će utjecati, među ostalim zaposlenima, i na neto plaće nastavnika. Trenutačno je vrlo znakovita i šutnja sindikata oko ovih novosti.

Nije jasno hoće li biti nadoknade

Ovakav rasplet okolnosti, iako možda privlačan za učenike, mogao bi stvoriti dodatne probleme. Sredinom svibnja oko četrdeset tisuća učenika četvrtih razreda srednjih škola trebalo bi završiti s nastavom, nakon čega slijede posljednje pripreme za ispite državne mature.

Obavijesti o eventualnoj nadoknadi nastave, kojih još uvijek nema, najviše zapravo znače maturantima. Raspored ispita državne mature donesen je prije nekoliko dana, a ako bi se izgubljena nastava morala nadoknaditi to znači da bi se ponovno morao mijenjati. I ne samo to, već bi se shodno tomu morali pomaknuti i rokovi za prijemne ispite, kao i za upise na fakultete. Oni koji su u planu imali studirati u inozemstvu također bi se mogli naći u problemu, no iz Ministarstva o tome, kao ni o spornoj odluci produljenja praznika, još ništa službeno nije rečeno. Ipak, za maturante postoji lagodno rješenje na primjeru prakse iz prošle godine, kada su određena gradiva koja nisu stigla biti obrađena jednostavno uklonjenja iz pitanja državne mature.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.