Pretraga

Nije moglo bez problema: Prvog dana e-upisa kaos zbog pada sustava

A- A+

Proces prijave za upis učenika u srednju školu trebao je početi jučer u 14 sati. Učenici i roditelji s nestrpljenjem su krenuli u elektronske prijave programa, no umjesto par klikova mišem do uspješne prijave – panika i kaos među tisućama njih.

E-upisi uvedeni su kako bi se u nekoliko jednostavnih i kratkih poteza mišem svako dijete prijavilo na šest srednjoškolskih programa. Prijave su trebale otpočeti jučer u 14 sati, no od toga ipak neko vrijeme nije bilo ništa jer se sistem srušio. Očekivano, roditelje i buduće srednjoškolce uhvatila je panika.

Izdvojeni članak

Važni datumi: Ljetni rok upisa u srednje škole 2014/2015

Kaos i panika prvog dana prijava

Prijave se vrše putem mrežnih stranica Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u škole na web stranici upisi.hr. Sve što učenici trebaju učiniti jest unijeti korisničko ime i lozinku te odabrati željene programe za upis. No, svojih šest programa nisu uspjeli prijaviti. Barem ne odmah.

Sistem se srušio, stoga su umjesto svojih podataka i programa učenici mogli vidjeti samo poruku ‘The service is unavailable’. Zbog toga je mnoge hvatala nervoza, a telefoni CARNET-ove službe za korisnike nisu prestajali zvoniti. Ispočetka odgovorni nisu znali u čemu je problem, no kasnije se ispostavilo kako se radi o takozvanim DDoS napadima, piše Jutarnji list. Njih je, kako tvrdi ravnatelj CARNET-a Goran Stanić, nemoguće spriječiti.

Učenici i roditelji izgubili živce

Radi se zapravo o Distributed Denial of Service problemu koji napada server i zagušuje ga.

Izdvojeni članak

Brošura za upise u srednju školu 2014/2015

Dva sata poslije sve je bilo riješeno, no to nije pomoglo roditeljima koji su od jutra izgubili živaca i živaca zbog upisa, za što su djelomično i sami krivi.

Telefoni CARNET-ove službe za korisnike zvonili su od ranog jutra, budući da su se mnogi s ranom zorom pokušali prijavljivati iako je na stranici upisi.hr naglašeno kako prijave startaju od 14 sati. Nekoliko sati kasnije ipak su razriješene sve dileme, a učenici su polako počeli prijavljivati svoje programe. Konačni poredak na rang listama saznat će 11. srpnja.