Pretraga

Nikad veća Inova mladih 2014: Inovatori okrenuti prirodi i autoindustriji

A- A+

Najveća izložba mladih inovatora u ovom dijelu Europe Inova mladih 2014. jučer je održana na zagrebačkom FSB-u gdje su predstavljeni najbolji radovi iz Republike Hrvatske, ali i iz dijela inozemstva.

www.savez-inovatora-zagreba.hr

Čak 458 predstavilo je 343 izloška na nikad većoj Inovi mladih održanoj jučer na zagrebačkom FSB-u. Radi se o najvećoj izložbi inovatora za mlade u ovom dijelu Europe na kojoj su predstavljeni najbolji radovi iz proteklih godinu dana iz cijele Hrvatske kao i dijela inozemstva, piše Dnevnik.hr.

Izdvojeni članak

Mladi inovator iz Ruđera izradio maketu energetski samoodržive kuće

Nikad veća 14. Inova mladih

Prema riječima Nevena Markovića iz Saveza inovatora Zagreb, 14. Inova mladih s preko 300 izložaka nikad nije bila veća. – Usporedbe radi, najveća britanska izložba inovacija ima 180 izložaka, istaknuo je Marković.

Budući da smo prema izvještaju EK na poraznom mjestu kad su u pitanju ulaganja u pamet, podaci s ovogodišnje Inove mladih itekako su povoljni i dostatni za veće ulaganje u domaća znanstvena istraživanja i razvoj.

Izdvojeni članak

Najnagrađivaniji mladi inovator Mate Rimac našao se pred najvećim izazovom do sada

Inovatori pronašli način da smanje broj smrtno stradalih u prometu

Na 14. Inovi mladih zamjetan je trend okrenutosti prirodnim izvorima energije te alternativnom gorivu, a mladim inovatorima sve je privlačnija autoindustrija.

Nakon pet mjeseci mladi inovatori iz Sarajeva su otkrili na koji način mogu smanjiti broj smrtno stradalih u prometu. – Vrši stabilizaciju automobila, te čuva nas od svih prometnih nesreća koje se mogu dogoditi pri velikoj brzini, objasnio je za navedeni izvor princip rada svog izuma Main Suša iz Tehničke škole u Sarajevu.

Dodao je da, izuzev što čuva naše živote, cijena ugradnje njegova izuma iznosi svega nekoliko tisuća kuna. – Kada bi ugrađivali posebno u automobile cijena bi bila od četiri do osam tisuća kuna, no masovnom industrijom ta cijena bi bila smanjena na minimum, istaknuo je mladi inovator Suša.

Izdvojeni članak

Inovacije koje su neočekivano promijenile svijet

Okrenuti prirodni i obnovljivim izvorima energije

Mihael Lehki iz Tehničke škole Faust Vrančić svoju je inovaciju bazirao na prirodnim izvorima energije. – Sušilo za voće, povrće i razno bilje uglavnom sve što hoćete sušiti možete pomoću toga, inovacija je u tome što preko sunčeve energije samo suši, pojasnio je Lehki.

Za svoj izum Josip Andrijević iz iste tehničke škole kao i prethodno spomenuti srednjoškolac koristio je sunčevu energiju kao izvor i za zagrijavanje prostorije pomoću starih limenki. – Strujanjem kroz klektor se ugrije taj zrak izlazi na gornji ventilator stalno se regulira i postepeno se zagrijava prostorija, pojasnio je srednjoškolac Andrijević.