Pretraga

Nisu samo Vatreni srebrni: Gimnazijalac Luka osvojio srebro u prvom nastupu Hrvatske na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi

A- A+

Za dobre vijesti s međunarodnih natjecanja nisu zaduženi samo naši sportaši, već i naši izvrsni učenici! Nakon nogometne Rusije, sjajne vijesti sada stižu iz Irana. U prvom nastupu za Hrvatsku na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi, četveročlani učenički tim je briljirao; splitski gimnazijalac Luka Bulić Bračulj kući se vraća sa sjajnom srebrnom medaljom, a odlične i zapažene rezultate ostvarili su i Mirna Reljić, Kian Bigović Villi i Elizabeta Gegić. Velik uspjeh za Hrvatsku na natjecanju na kojem je sudjelovalo čak 270 učenika iz 70 zemalja svijeta!

Prvo sudjelovanje na 29. međunarodnoj biološkoj olimpijadi u Iranu Hrvatskoj donijelo srebro | Foto: pmf.unizg.hr/biol

Hrvatski učenici i ovoga ljeta nižu vrijedne, dosad nezapamćene uspjehe na međunarodnim olimpijadama! Na sedmodnevnom natjecanju u Teheranu u Iranu, četveročlani tim učenika ove godine je po prvi put predstavljao Hrvatsku na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi, a već u svojem prvom sudjelovanju, u Hrvatsku se vraćaju sa srebrom.

Izdvojeni članak

Neka pati koga smeta što ne rasturamo samo u nogometu: S međunarodnih natjecanja u znanju u Hrvatsku stiže 6 medalja!

Luka Bulić Bračulj iz splitske III. gimnazije okitio se srebrnom medaljom

Naime, u natjecanju koje se održavalo od 15. do 22. srpnja sudjelovali su učenici Luka Bulić Bračulj (III. gimnazija, Split) koji je osvojio srebrnu medalju, Mirna Reljić (V. gimnazija, Zagreb) i Kian Bigović Villi (XV. gimn., Zagreb) koji su osvojili priznanja za izniman rezultat i učenica Elizabeta Gegić (XV. gimn. Zagreb) koja je također imala odličan rezultat.

U pratnji učenika na natjecanje su putovale dr. sc. Andreja Lucić i dr. sc. Petra Cvjetko koje su sudjelovale u odabiru učenika te zajedno sa suradnicima s Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu učenike pripremale za natjecanje.

Teorijski i praktični dio natjecanja kroz zadatke iz različitih područja biologije

Izdvojeni članak

MIOC opet izdominirao: Od 16 učenika koji će braniti hrvatske boje na matematičkim olimpijadama, polovica je iz te škole

Međunarodna biološka olimpijada prestižno je natjecanje učenika u znanju i rješavanju složenih problema u biologiji. Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 270 učenika iz 70 zemalja cijelog svijeta. Učenici su tijekom prvog dana natjecanja rješavali 4 praktična zadatka koja iziskuju spretnost u eksperimentalnom radu, preciznost i grafičku i matematičku pismenost te znanstveni pristup u interpretaciji rezultata. Drugi dan natjecanja učenici su rješavali dva teoretska testa u trajanju od tri sata tijekom kojih je potrebna koncentracija te kreativnost u rješavanju složenih problemskih zadataka iz različitih područja biologije.

Naši učenici u svojem prvom nastupu na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi kojim su predstavljali Hrvatsku, bili su iznimno uspješni i ponosni se vraćaju kući, a njihov odlazak na natjecanje u Teheran financijski je poduprlo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Prvo sudjelovanje na 29. međunarodnoj biološkoj olimpijadi u Iranu Hrvatskoj donijelo srebro | Foto: Facebook PMF-Biološki odsjek