Pretraga

Norijada: Malo posla za policiju i Hitnu, maturanti zgrozili fašističkim znakovljem

A- A+

Norijada u Zagrebu je protekla relativno mirno, a ljagu na lijepi događaj je bacila nekolicina maturanata svojim fašističkim ispadima. Splitski maturanti su slavili po školama, a kiša pokvarila tradicionalno kupanje na Bačivicama.

Slavilo se danas diljem Lijepe naše. Deseci tisuća maturanata su se vrlo bučno oprostili od svojeg srednjoškolskog obrazovanja. Plesalo se, pjevalo, zasipalo brašnom, kupalo u fontanama i sve se to zalijevalo priličnim količinama alkohola. Osječani su plesali Quadrillu, Zagrepčani i Riječani se mimohodima pokazali gradu, a Spličani su se u svojim školama opraštali jedni od drugih. Iako su norijade, zasada, prošle relativno mirno, ipak dogodilo se i nekoliko incidenata koji su narušili dojam.

Dvadesetak intervencija Hitne pomoći, nema ozbiljnije ozlijeđenih

U Zagebu je i ove godine maturantsko slavlje bilo najveće i najspektakularnije. Nakon što su se okupili na Trgu bana Josipa Jelačića i pošteno se zabrašnali i okupali u Manduševcu, zagrebački maturanti su se preselili na Bundek gdje je njihovo slavlje došao uveličati čak i gradonačelnik Milan Bandić.
Na zagrebačkom izletištu je maturante dočekala obilna kiša, ali neki su pretjerali s alkoholom i akrobacijama.

Policija je do poslijepodnevnim satima intervenirala četiri puta, a par maturanata je privedeno na prekršajnu obradu. Oštećeno je jedno osobno vozilo i dva ZET-ova autobusa.
Službenici Hitne pomoći su imali nešto više posla te su intervenirali 20-ak puta uglavnom zbog manjih ozljeda i pretjerivanja s alkoholom. Na svu sreću nitko nije ozbiljnije ozlijeđen, a tek ih je nekolicina otpremljena u bolnicu.

Fašistički ispadi bacili ljagu na lijepo slavlje

Iako je za razliku od nekih prijašnjih godina norijada relativno mirna, nekolicina je ipak uspjela narušiti pozitivan dojam.
Naime, u Importane Centru je grupica od maturanata desetak minuta pjevala ustašku pjesmu ‘Jasenovac i Gradiška stara‘ iz sveg glasa, da bi nakon djelatinike okolnih trgovina pozdravljali nacističkim salutiranjem. Pjesma je završila povikom ‘Je…. se pederi’, a maturanti su komentirali kako se nemaju čega sramiti jer su oni nacionalisti u vlastitoj zemlji, prenosi Soundset.

Zanimljivo je da na njihov govor mržnje nitko nije reagirao, pa čak ni policija koja je to trebala sankcionirati.
Sankcioniranje su zaslužili i neki maturanti Nadbiskupske klasične gimnazije koji su za svoju norijadu odlučili obilježiti majicama koje nedvosmisleno pokazuju identifikaciju s ustaškom ideologijom.

t-portal

Splitski maturanti prepušteni sami sebi

Situacija u najvećem gradu Dalmacije se znatno razlikovala od one u metropoli.
Dok su zagrebačke gradske vlasti svojim maturantima omogućile još jednu nezaboravnu norijadu, u Splitu nitko nije imao sluha za ovaj veoma bitan dan u životima maturanata.

Nažalost nikakva zajednička ”fešta” na rivi nije organizirana, a ni kiša koja čitav dan uporno pada nije išla na ruku maturantima i omogućila već tradicionalno kupanje na Bačvicama. Tako da su za obranu epiteta Splita kao ”najluđeg” grada na svijetu bili prepušteni sami sebi. Feštalo se po školama, a do objave teksta nisu zabilježeni ozbiljniji incidenti.

Relativno je mirno bilo i u Rijeci i u Osijeku, a zanimljiv su potez povukli maturanti medicinske škole u Puli koji su brašno poklonili Crvenom križu umjesto da se njime razbacuju.

Foto i video: Šou s norijade

Za vrijeme koprivničke norijade uništen centar grada

Gimnaziju Dubrovnik za vrijeme norijade demolirali nepoznati počinitelji

Program norijade za Zagreb

Labinski maturanti bacali petarde po školi pa ravnatelj otkazao nastavu

Cijelu fotogaleriju norijade možete pogledati ovdje i označiti sebe i svoje prijatelje.