Pretraga

Na norijadi u Zagrebu privedeno 14 maturanata, u Rijeci se provodi kriminalističko istraživanje

A- A+

Svim policijskim upravama u Hrvatskoj u srijedu smo poslali upit vezan uz to kako je protekla ovogodišnja norijada te jesu li igdje bile potrebne policijske intervencije. Od njih 20 pristigao je odgovor iz 17 policijskih uprava. Najburnije je bilo u Zagrebu, gdje je privedeno 14 maturanata. Na području PU vukovarsko-srijemske zabilježena su dva slučaja kršenja javnog reda i mira, a iz istog razloga PU splitsko dalmatinska podnosi optužne prijedloge protiv pet osoba. Iz PU primorsko goranske javljaju kako provode kriminalističko istraživanje, ali ne otkrivaju koji je razlog istrage.

Foto: Ivan Božić| srednja.hr

U nastavku se nalaze izvješća s jučerašnje norijade 17 policijskih uprava diljem Hrvatske. Odgovore nismo dobili od PU virovitičko-podravske, PU krapinsko-zagorske i PU varaždinske.

PU zagrebačka

Prisutno je bilo oko 7.000 maturanata. Tijekom okupljanja policijski službenici postupali su prema 14 osoba koje su privedene u službene prostorije policije radi narušavanja javnog reda i mira, paljenja pirotehnike, posjedovanja droge, sumnje na posjedovanje oružja i krađe. Nad četiri osobe uporabljena su sredstva prisile.

Izdvojeni članak

Filmska scena na Bundeku: Maturant bježao od policije, a razlog je pomalo smiješan

Naime, oko 11.45 sati, na prostoru Trga bana Josipa Jelačića policijski službenici su uporabili tjelesnu snagu zbog odbijanja naredbi, te savladavanja otpora i sprječavanja bijega nad 19-godišnjakom nakon što se nasilno ponašao prema svojim roditeljima. On je priveden u službene prostorije gdje mu je utvrđena koncentracija od 1,38 g/kg alkohola u krvi, te će po otrježnjenju, uz optužni prijedlog biti prepraćen na Općinski prekršajni sud.

Također, oko 13.25 sati policijski službenici su u parku Bundek zbog narušavanja javnog reda i mira te vrijeđanja policijskih službenika, te sprječavanja bijega uporabili tjelesnu snagu nad 19-godišnjakinjom, koja je potom privedena u službene prostorije policije, a alkotestiranjem joj je utvrđena koncentracija od 1,25 g/kg alkohola u krvi.

Nadalje, oko 16.45 sati, policijski su službenici u parku Bundek zbog sprječavanja bijega nakon krađe hrane sa štanda, uporabili sredstva prisile nad maloljetnikom koji je potom priveden u službene prostorije gdje mu je utvrđena koncentracija alkohola od 1,32 g/kg.

Prilikom dolasku na ograđeni prostor Bundeka, 18-godišnjak je prilikom pregleda rekao zaštitaru da ima vatreno oružje. Pri bijegu u društvu prijatelja istog godišta, za njima su potrčali policijski službenici i uočili kako u tom trenutku, nepoznati predmet predaje prijatelju. Tom prijatelju policijski službenici izdali su naredbu da se zaustavi, on to nije učinio pa su ga sustigli i nad njim uporabili sredstva prisile, tjelesnu snagu te utvrdili da navedeno oružje ne posjeduje.

PU dubrovačko-neretvanska

Izdvojeni članak

Najbolje od norijade: Pogledajte kako se jučer ludovalo diljem Hrvatske

Ovogodišnja proslava Dana maturanata u Dubrovniku protekla bez bilo kakvih značajnijih incidenata. Tijekom čitavog dana zabilježen je tek jedan prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Napominjemo da niti jedan učenik nije zadobio bilo kakve ozljede te da nisu zabilježene prometne nesreće u kojima bi sudionici bili maturanti.

PU karlovačka

Ovogodišnja proslava mature na području PU karlovačke protekla je bez ikakvih policijskih intervencija. Nije bilo zabilježenih niti prekršaja niti kaznenih djela.

PU primorsko-goranska

Izdvojeni članak

[VIDEO] Sramotan incident na norijadi u Rijeci: Maturanti uzvikivali ustaške parole!

Izvješćujemo Vas kako je jučerašnje okupljanje maturanata u Rijeci, tzv. norijada, proteklo uobičajeno kao i dosadašnjih godina. Po utvrđivanju elemenata počinjenja kažnjivih radnji, počinitelji će se sankcionirati u skladu s važećim zakonskim propisima u svezi čega se provodi kriminalističko istraživanje.

PU zadarska

Tijekom jučerašnje proslave završetka srednjoškolskog obrazovanja (norijade) na području grada Zadra nisu evidentirani sigurnosno interesantni slučajevi koji bi iziskivali policijsko postupanje.

PU sisačko-moslavačka

Tijekom ovogodišnje norijade policijski službenici ove Policijske uprave postupali u samo jednom slučaju i to u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je prilikom proslave norijade maturant udario maturanticu, koja je zadobila lakše ozljede. On će temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira biti prekršajno prijavljen. Drugih postupanja policijskih službenika u svezi norijade nije bilo.

PU vukovarsko-srijemska

Izdvojeni članak

[FOTO] Malo ljubavi, malo mržnje i puno cuge: Pogledajte najbolje detalje s norijade u Zagrebu

Policija je za vrijeme proslava završetka srednjoškolskog obrazovanja, zabilježila dva događaja remećenja javnog reda i mira, u Županji i u Vinkovcima.

U Županji, oko 13 sati na mjesnoj tržnici fizički su se sukobili 18-godišnjak iz Bošnjaka i 22-godišnjak iz Županje koji je bio pod utjecajem alkohola. Daljnji sukob spriječila je policija, a 22-godišnjak je zadržan u službenim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U Vinkovcima je , pak, oko 14:30 sati, također došlo do fizičkog sukoba između 17-godišnjaka iz Nuštra i 18-godišnjaka iz Otoka, u kojem je 17-godišnjak lakše ozlijeđen.

Osim navedenih događaja, policija nije zabilježila druge incidente, a s obzirom na to da su na području Vukovarsko-srijemske županije u četiri grada (Ilok, Vukovar, Vinkovci i Županja) bile organizirane proslave ‘Norijade’ u kojima je sudjelovalo više od tisuću maturanata, možemo reći kako su ovogodišnji maturanti, svojim primjerenim ponašanjem, ‘položili ispit zrelosti’.

PU međimurska

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Pogledajte najbolje natpise na majicama maturanata

S posebnim zadovoljstvo ističemo kako tijekom ovogodišnje, 16-te kulturno-zabavne manifestacije ‘Dani maturanata – Coolijada 2019.’, nisu evidentirana kažnjiva ponašanja maturanata.

U sklopu ovog preventivnog projekta, koji se u proteklih šest dana (od 17. do 22. svibnja 2019.) održavao na području naše Županije, uglavnom na području grada Čakovca, međimurska policija poduzimala je niz preventivni aktivnosti u cilju sprečavanja svih oblika kažnjivih ponašanja. Prvenstveno na sprečavanju narušavanja javnog reda i mira, prevencije kaznenih djela, ali i sigurnosti cestovnog prometa. Sve te aktivnost bile su usmjerene na podizanje opće razine sigurnosti tijekom ‘Coolijade’. Upravo taj projekt, sada već davne 2004. godine, inicirala je i pokrenula Policijska uprava međimurska kako bi sa sigurnosnog aspekta osigurala završnu svečanost svih međimurskih maturanata.

Svake godine, kroz obilaske završnih razreda svih srednjih škola (maturanata i njihovih roditelja) policijski službenici prezentirali su i zahtijevali pozitivno ponašanje te upozoravali na moguće posljedice neželjenog ponašanja. Sustav natjecanja i nagrađivanja maturanata i njihovih razreda, nudi izbor općeprihvatljivog ponašanja za koje su tijekom završne svečanosti, i nagrađeni. Podsjećamo da je osnovni kriterij za izbor najboljeg razreda i najboljih maturanata, upravo pozitivno ponašanje za vrijeme trajanja njihovih dana.

Sve te preventivne aktivnosti rezultirale su uspješnim završetkom još jedne završne svečanosti, ‘Coolijade 2019.’.

PU osječko-baranjska

Izdvojeni članak

Zvijezda norijade: Jedan maturant baš se potrudio da mu mama ne umre od brige

Na području PU osječko-baranjske, kao i prošle godine, nije bilo neprimjerenih ponašanja tijekom obilježavanja ‘Dana maturanata’ te iz tog razloga nije bilo potrebe za intervencijom policije.

PU požeško-slavonska

Na području naše Policijske uprave nismo imali evidentiranih prekršaja i postupanja tijekom norijade.

PU koprivničko- križevačka

Na području Policijske uprave koprivničko – križevačke prilikom održavanja ‘Norijade’ nisu zabilježena protupravna ponašanja.

PU šibensko-kninska

Izdvojeni članak

Na rubu tragedije: Pogledajte kako norijadu provode virovitički maturanti

Na području Policijske uprave šibensko kninske jučer u vrijeme održavanja norijade nije zabilježen niti jedan prekršaj remećenja javnog reda i mira niti bilo koji drugi prekršaj ili kazneno djelo. Dakle, održavanje norijade na području ove Policijske uprave je proteklo mirno, bez incidenata.

PU brodsko-posavska

Ovogodišnja norijada (22./23. svibnja), u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški na kojoj je prisustvovalo iznad pet tisuća maturanata i drugih posjetitelja prošla je u najboljem redu. Policijski službenici su vodili računa o stanju sigurnost te nije bilo policijskih intervencija, niti evidentiranih prekršaja ili kaznenih djela.

PU bjelovarsko-bilogorska

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske nije bilo sigurnosno interesantnih događaja vezanih uz ‘Norijadu’.

PU istarska

Izdvojeni članak

Biramo najbolju majicu s norijade: Glasujte dok nije prekasno

Obavještavamo Vas kako je Norijada na području Pule protekla u redu te nije bilo potrebe za policijskim postupanjem.

PU splitsko-dalmatinska

Obavještavamo Vas da je danas oko 16:00 sati došlo do aktiviranja pirotehnike u grupi mlađih osoba koja se okupila na Trgu Matice Hrvatske u Imotskom, pa su im policijski službenici izdali naredbu da se raziđu. Pet osoba je odbilo postupiti po zapovijedi policijskih službenika, zbog čega će protiv njih biti podneseni odgovarajući optužni prijedlozi, zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Okupljanje maturanata u Splitu i svim drugim gradovima na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske proteklo je bez incidenata.

PU ličko-senjska

Na području Policijske uprave ličko-senjske nije bilo intervencija policijskih službenika za vrijeme Norijade.

U videu pogledajte atmosferu sa zagrebačke norijade:

Više o norijadi 2019. čitajte na sljedećim poveznicama:

Najbolje od norijade: Pogledajte kako se jučer ludovalo diljem Hrvatske

Ministrica odgovarala na pitanje što će biti s maturantima koji su vikali ‘za dom spremni’

Ljepša strana norijade: Maturanti s Cresa ispit zrelosti položili nezapamćenom gestom

Biramo najbolju majicu s norijade: Glasujte dok nije prekasno

[VIDEO] Pogledajte preludu atmosferu s ovogodišnje zagrebačke norijade

[FOTOGALERIJA] Pogledajte najbolje natpise na majicama maturanata

[FOTO] Malo ljubavi, malo mržnje i puno cuge: Pogledajte najbolje detalje s norijade u Zagrebu

Dosta nezgodno: Maturantica se skoro ispovraćala po bliskom suradniku ministrice Divjak

Norijadu započeli neobičnim činom: Trag za osječkim maturantima teško će se izbrisati

Na rubu tragedije: Pogledajte kako norijadu provode virovitički maturanti

[VIDEO] Sramotan incident na norijadi u Rijeci: Maturanti uzvikivali ustaške parole!

Na rubu tragedije: Pogledajte kako norijadu provode virovitički maturanti

Norijada je počela: Ministrica obrazovanja upozorila maturante na jednu važnu stvar

[FOTO] U pojedinim gradovima norijada je već počela: Pogledajte kako feštaju Varaždinci

Vremenska prognoza za norijadu se mijenja i to na gore: Ovakvo nas vrijeme očekuje diljem Hrvatske

Kreće kaos: Zbog sutrašnje norijade u Zagrebu se privremeno obustavlja promet

Prvi doznajemo tko će sve zabavljati gotovo 10.000 zagrebačkih maturanata na norijadi

Gađanje brašnom je out: Plan ovih maturanata za norijadu oduševit će svakoga

13 situacija koje će se dogoditi na svakoj norijadi