Pretraga

Norveška traži mlade i obrazovane, a evo kakve sjajne uvjete nude

A- A+

Dok tržište rada na našim prostorima iz dana u dan izgleda sve lošije, Norvežani uvoze kvalificiranu i dobro obrazovanu radnu snagu. Pogledajte kakva se prilika nudi i kako je iskoristiti na najbolji mogući način.

Dugogodišnja kriza i golema nezaposlenost drmaju Hrvatskom što se posebno neugodno odražava na mlađu, obrazovanu populaciju. Svjedoci smo da visok postotak ljudi iz ove dobne i obrazovne skupine usprkos velikom potencijalu vrijeme provodi uglavnom na burzi. Dio mladih ustraje u traženju posla u Lijepoj našoj dok ostatak aktivno razmišlja o odlasku u inozemstvo.

Za ove potonje dolaze dobre vijesti iz Norveške. Naime, kompanije u ovoj iznimno bogatoj skandinavskoj zemlji traže stručnjake raznih profila. Neke od najprosperitetnijih i konkurentnijih tvrtki pati od kroničnog nedostatka kvalificirane radne snage te su Norvežani prisiljeni uvoziti je.

Izdvojeni članak

Njemačka traži 350 tisuća mladih radnika i nudi uvjete koje je teško odbiti

Norveška za strance propisuje prilično blage uvijete koje mora ispuniti prilikom privremenog boravka. Potrebno se prijaviti za dozvolu boravka u periodu od tri mjeseca. To se može napraviti u lokalnim policijskim postajama. Dopušteno je biti u zemlji do pola godine za vrijeme traženja posla.
Bitno je naglasiti da istraživanja pokazuju da su uvijeti rada u Norveškoj među najboljima u svijetu.

Nakon zaključenog ugovora čeka vas do pola godine probnog roka. Plaća se isplaćuje na mjesečnoj razini, a radni dan traje oko sedam i pol sati. Osim toga ukoliko ste mlađi od 30 imate 25 dana plaćenog godišnjeg odmora, a prosječna plaća je na razini od 4 300 eura.

Iako su primanja radnika iznimno visoka valja napomenuti kako je i život u Norveškoj znatno skuplji nego u velikom dijelu Europe. Ipak primanja su i više nego dostatna da vam osiguraju kvalitetan život na sjeveru Starog kontinenta.

Ukoliko vam mogućnost rada u Norveškoj izgleda primamljiva potražite detaljnije informacije na stranici EURES te olakšajte sebi put do boljeg života.