Pretraga

Traženje posla: Nema Hrvata koji bi odbio inozemni angažman, Europa najpoželjnija

A- A+

Zbog konstantnog ponavljanja, vjerojatno su već i osnovci upućeni u činjenicu da je stanje na tržištu rada u Hrvatskoj daleko od bajnog. Stoga sve više građana svoju budućnost vidi izvan granica Lijepe naše. Istraživanje koje je na uzorku od 1200 ispitanika proveo portal moj-posao.hr, utvrđeno je da je 99 posto ispitanika spremno napustiti Hrvatsku u potrazi za (boljim) poslom. Malo više od polovice ispitanih preselilo bi se bilo gdje u potrazi za poslom, dok njih 47 posto isključivo izvan države. Otvoreniji za preseljenje bili su mlađi ispitanici.

www.123rf.com

Teška gospodarska situacija uvjetuje činjenicu da su ljudima sve prihvatljivije opcije preseljenja zbog pronalaska posla i unutar domovine i izvan nje. Na netom provedenom istraživanju portala MojPosao na uzorku od 1200 ispitanika, utvrđeno je da bi 99 posto Hrvata bilo spremno otići u inozemstvo radi (boljeg) posla. Unatoč takvim rezultatima 55 posto sudionika istraživanja nije se javilo nijednom javilo na natječaj za posao u inozemstvu, a razlog leži i u činjenici da tri četvrtine ispitanih ne zna kome bi se obratilo u vezi s preseljenjem izvan države.

Izdvojeni članak

Zidari, mesari i autolakireri: Nepopularna zanimanja, ali posao gotovo siguran

Hrvatski zavod za zapošljavanje zasada posreduje radnike samo u Njemačku, ali su uz njega migracijski informacijski centar i konzulati najsigurnije ustanove za prikupljanje informacija o inozemnim poslovnim aranžmanima.

Nezaposleni očekivano spremniji na preseljenje, a mlađi ispitanici također fleksibilni

Oko polovice ispitanika spomenutog istraživanja, točnije 51 posto njih preselili bi se radi posla i izvan granice i unutar nje, dok 47 posto ispitanih isključivo u inozemstvo. Preko polovice nezaposlenih obuhvaćenih u istraživanju (54 posto) otišlo bi bio gdje u svrhu zaposlenja, a 53 posto njih preselili bi se isključivo unutar hrvatskih granica.

Uočena je i veća fleksibilnost kod mladih ispitanika, budući da bi svaki treći otišao bilo kamo za radno mjesto, dok su stariji od 41 godine, više naklonjeni inozemnom angažmanu.

Ekonomska situacija glavni razlog za preseljenje, zemlje Europe prvi odabir

Sve tri razloga koja su ispitanici naveli kao razlog za eventualno mijenjanje životne sredine materijalne su prirode. Kao glavni razlog za selidbu, 88 posto je navelo lošu ekonomsku situaciju, njih 87 posto poboljšanje životnog standarda, a 67 posto mogućnost razvoja karijere.

Unatoč želji za preseljenjem, većina ispitanih nema dovoljno novca za odlazak preko granice ili se ipak nada svjetlijoj gospodarskoj budućnosti u domovini.

Međutim s druge strane dva od pet ispitanih nikada se ne bi vratilo, u slučaju da odu iz Hrvatske. Tri od pet bi ih se vratilo u slučaju bolje poslovne ponude u domovini.

Izdvojeni članak

Provjerite gdje u inozemstvu možete vrlo lako pronaći posao

Kao najpoželjnije destinacije za odlazak su europske zemlje gdje bi najradije otišla tri od četiri ispitanika, no ne zaostaje ni Sjeverna Amerika gdje bi najradije otišlo 71 posto sudionika istraživanja te u Australiju njih 69 posto.