Pretraga

Nova dilema oko pravila UNO-a: Zbunjenim igračima odgovorili tvorci ove popularne kartaške igre

A- A+

UNO je zabavna kartaška igra koja već više od trideset godina zabavlja ljude diljem svijeta, a mnogim Hrvatima je jedna od omiljenih razbibriga na plažama, ali naravno i u drugim, manje opuštenim situacijama. No, čini se da se zbog velikog broja ljudi svih dobi koji je igraju, javljaju proizvoljna tumačenja određenih pravila. Tako je jedno izazvalo dilemu, oko koje su se na Twitteru očitovali iz tvrtke koja proizvodi ove karte.

Foto: pixabay

Naime, jedan zbunjeni igrač je upitao može li se igra završiti akcijskom kartom (+4, +2, promjena boje, promjena smjera, preskakanje igrača), a iz Una su mu potvrdili da može, ali da mora odigravati jednu po jednu kartu.

Inače, ovo je pravilo nepisano, što znači da nije navedeno s ostalim pravilima igre, ali po svemu sudeći, neka je društva zbunjivalo. S druge strane, brojni drugi pratitelji UNO-a na Twitteru su komentirali kako oduvijek i igraju s mogućnošću završetka partije akcijskom kartom.

Izdvojeni članak

Čitav život pogrešno igrate UNO: Pravilo o karti +4 nitko ne poštuje, a može pošteno ‘zapapriti’ igru

Kada smo već kod UNO-a, spomenimo još jedno pravilo, koje su brojna društva zbunjivala, a o kojem smo pisali prošle godine.

Karta +4, može biti odigrana samo kada u rukama nemate kartu koja odgovara traženoj boji. Naravno, kartu je moguće odigrati i u situaciji kada imate onu tražene boje, ali ako posegnete za tom ‘ilegalnom’ radnjom, a netko od vaših suigrača posumnja da imate kartu tražene boje, od vas može zatražiti da mu pokažete svoje karte.

Ako ispadne da ste ‘ilegalno’ bacili +4, odnosno imali ste traženu boju, izvlačite još četiri karte. Ako suigraču koji je izrazio sumnju dokažete da niste imali traženu boju, on koji vas je izazvao mora izvlačiti četiri karte plus dvije dodatne.