Pretraga

Novi akcijski plan: Uvode se kodeksi ponašanja i kazne za sve oblike nasilja u školama

A- A+

Novi akcijski plan prevencije nasilja za sljedeće četiri godine danas će biti na dnevnom redu Vlade. Akcijski plan propisuje da će sve osnovne i srednje škole do početka listopada morati izraditi školske kodekse koji definiraju prava i obveze nenastavnog i nastavnog osoblja u obrazovnim ustanovama i učenika i njihovih roditelja kad je riječ o nasilju u školama.

foto: pixabay

Prema akcijskom planu, do kraja drugog tromjesečja ove godine sve škole u Hrvatskoj trebaju imati ujednačen odnos za bilo koji oblik nasilja u školama, a u to su uključene i kazne, piše vecernji.hr.

Izdvojeni članak
nasilje

Provjerili smo kako fakulteti pripremaju buduće učitelje i profesore na nasilje u školama

Uz to, nastavnici će morati osmišljavati i provoditi programe i projekte koji će biti usmjereni na prevenciju nasilja. Škole će u svojim programima biti dužne uvrstiti i dodatne programe i projekte za prevenciju nasilja, a za takve aktivnosti u proračunu će im biti osiguran dodatni novac – gotovo četiri milijuna kuna, prenosi navedeni izvor.

U škole će se uvesti i digitalna evidencija nasilja u školama. Tako bi se trebalo brže pratiti što se događa, pa i brže djelovati, a škole će morati dostaviti izvješće o nasilju.  Naglasak u Akcijskom planu je na poticanju empatije, tolerancije i prihvaćanja različitosti, a Ministarstvo obrazovanja izradit će “pakete” odgojno-obrazovnih alata kojima će se težiti tom cilju.

Akcijski plan predviđa i izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji, Zakona o stručnom pedagoškom nadzoru i kvalitetnijoj podršci za učenike koji su žrtve nasilja.

Nadopuna i izmjena teksta, 6. veljače, 2020. u 15:25h:

U prvoj verziji teksta prenijeli smo vecernji.hr koji je pisao da je rok školama za izradu kodeksa 1. travnja, no iz MZO-a poručuju da je rok zapravo 1. listopada 2020. te smo unijeli tu izmjenu u tekst.

– Prenoseći originalni tekst članka iz Večernjeg lista, objavljen dana 6. veljače 2020. godine pod naslovom “Kodeksi ponašanja i kazne, borba protiv mržnje na mrežama”, skrećemo pozornost na jednu netočnu informaciju vezanu za rokove. Naime, kao što je jasno navedeno u Akcijskom planu, podcilj 1.1.- Usvojiti Povelju o nenasilju na nacionalnoj razini na temelju koje će svaka škola izraditi kodeks ponašanja koji se temelji na empatiji i definira zajednički sustav vrijednosti usmjeren na promociju nenasilja i podržavajućega školskog okruženja, očekivani rok za provedbu tog podcilja je III. kvartal 2020. Dakle rok za navedeno je do 1. listopada, a ne do travnja kako su interpretirali neki mediji što bi školama značilo prekratak rok za navedenu aktivnost, napisali su iz MZO-a.