Pretraga

Novi podaci pokazuju da muškarci u IT sektoru imaju i do 23 posto veću plaću od žena

Kad vam danas netko kaže da radi u IT sektoru pretpostavit ćete da ima, za naše standarde, dobru plaću. I nećete biti u krivu. No, znajte da će se visina te plaće dosta razlikovati ovisno o tome pitate li muškarca ili ženu. Prema podacima TABU, projekta nastalog pod okriljem startupa Bornfight, muškarci su u IT sektoru plaćeni i do 23 posto više nego žene.

laptop

Ilustracija: Unsplash

TABU, nastao pod okriljem startupa Bornfight, nastavlja s razbijanjem tabu tema. Podigli su prašinu objavom valjda najveće baze plaća u IT sektoru, a sada imaju analizu koja baca svjetlo na neke specifične probleme u sustavu – razliku u plaći.

Ne između juniora i seniora, onih koji rade kratko i onih koji imaju desetke godina staža. Već razliku u plaći između muškaraca i žena na jednakim ili usporedivo sličnim pozicijama, razini senioriteta i godinama staža.

Žene tek u startu malo više plaćene

Muškarci su na juniorskim pozicijama u prosjeku plaćeni 8.015 kuna mjesečno, a žene 7.605, što je za 5 posto manje. Na middle pozicijama muškarci zarade 11.843 kune mjesečno, dok žene 10.674 kune, što je iznos manji za 10 posto. Na seniorskim pozicijama nesrazmjer dolazi do vrhunca; muškarci imaju 16.887, a žene 13.899 kuna mjesečno, odnosno 18 posto manje od svojih muških kolega.

Trendovi nisu puno drugačiji ni kada uspoređuje muškarce i žene po godinama radnog iskustva. Iako je u startu razlika u plaći, opet u korist muškaraca, nešto manje veća nego li kad gledamo senioritet, u najvišoj kategoriji – a pričamo o radnicima s preko 30 godina iskustva – muškarci su za čak 23 posto više plaćeni od svojih kolegica s istim stažem. Jedino su u rangu početnih pozicija, s manje od godinu dana iskustva, žene plaćene više, i to tek za 3 posto.

Napomenimo još za kraj da je žena u IT sektoru, što potvrđuju i TABU podaci, znatno manje nego muškaraca; konkretno, muških je zaposlenika 74, a ženskih 26 posto. Najveći je omjer u korist muškaraca na seniorskim pozicijama gdje je žena tek petina.

Izdvojeni članak
nastavnica na faksu razgovara sa studenticom

Dan žena u brojevima: Imamo više studentica, doktorandica, nastavnica, a onda imaju – manje plaće

‘Žene usmjeravaju na voditeljske pozicije, što nije neka sreća, manje su plaćene’

Za srednja.hr ove podatke komentira Mia Biberović, direktorica i glavna urednica portala Netokracija. Rezultati koje spominjemo su je, kazala nam je, u jednu ruku iznenadili, a u drugu – baš i nisu. Svjesna je da na našem tržištu postoji jaz u plaćama, razna su istraživanja o tome govorila. Hrvatska je tu čak nešto bolja od Europe jer su plaće žena kod nas za 11,2 posto manje, a europske za čak 13 posto.

Neka druga istraživanja, poput onog portala Moja Plaća, koji obuhvaća IT sektor i telekomunikacije, pokazuje da je razlika među plaćama čak 17 posto. Iako je taj podatak načelno zabrinjavajuć, naša sugovornica napominje da je riječ o preširokom sektoru – IT i telekomunikacije – koji je previše raznolik da bi podaci nešto jasnije govorili. Pitamo ju i kako objašnjava razlike u plaćama muškaraca i žena IT-jevaca.

– Objašnjava se to na razne načine, poput toga da žene doživljavaju ‘prekide’ u karijeri zbog zasnivanja obitelji, no IT sektor ima i neke druge specifičnosti. Primjerice, zastupljenost muškaraca jednostavno je u startu veća, a prema iskustvima kolegica iz tog sektora, njihova se karijera češće usmjerava na voditeljske pozicije, umjesto na specijalizaciju. Što također nije velika sreća, u pojedinim situacijama, jer prema jednom istraživanju koje sam pronašla, u Hrvatskoj najlošije prolaze menadžerice koje po satu zarađuju 23 posto manje nego muškarci na istim pozicijama, pojašnjava nam Mia Biberović s Netokracije.


‘TABU JE NAPRAVIO DOBRU STVAR’

TABU je napravio dobru stvar, kaže, jer je omogućio usporedbu plaća u IT sektoru prema ulogama, tehnologijama i senioritetu. Kad je u cijelu priču ušao i rod, kaže, podaci su postali itekako zanimljivi.

– Što se tiče TABU-a, svaki projekt koji donosi transparentnost, baca svjetlost na probleme koji postoje u industriji, a to svakako doprinosi fazi osvještavanja. No, osvještavanje da postoji problem tek je prva faza njegovog rješavanja, a mi očito još nismo ni tu fazu završili, komentira naša sugovornica.


‘Mnogi negiraju da problem postoji’

Mia Biberović u našem razgovoru spominje i neke druge, manje ‘opipljive’ probleme u sektoru. Da plaće kao takve stavimo po strani, istraživanje koje su proveli na Netokraciji u sklopu projekta Ladies of New Business. U toj je studiji 38 ispitanica izjavilo da se osjeća zakinutim za napredovanje u odnosu na muške kolege.

– Ispitanice su se također našle u neugodnim situacijama s nadređenima zbog odlaska na čuvanje trudnoće, doživjele pritisak da se ranije vrate s porodiljnog dopusta ili zbog uzimanja bolovanja radi bolesnog djeteta. Također je bilo i nekoliko primjera kada su poslodavci postavili protuzakonito pitanje ‘planirate li imati djecu?’, prepričava nam Biberović.

Izdvojeni članak
Snježana Prijić Samaržija, Nina Begičević Ređep i Iva Tolić (s lijeva nadesno)

Pitali smo rektoricu, dekanicu i vrhunsku znanstvenicu kako je biti žena u znanosti

Postoji i subjektivan dojam ispitanica, dodaje, da su se osjećale kao da se moraju više dokazivati od muških kolege i da ih kolege ili nadređeni manje cijene.

– Isti broj ih je bio u situaciji kada se klijent ili nadređeni obraćao isključivo njihovom kolegi, umjesto njima, kao i u situaciji u kojoj je nadređeni, kolega ili klijent prešao granice profesionalne komunikacije. No, najzanimljivije od svega su mi komentari na ovakva istraživanja. Ako čak i uz konkretne brojke ili istraživanje koje govori o iskustvima, mnogi negiraju da problem postoji, kako se onda boriti protiv njega, zaključno se pita naša sugovornica Mia Biberović, direktorica i glavna urednica Netokracije.