Pretraga

Opravdana sumnja u studente: Salata s paukom je fotomontaža

A- A+

Nezadovoljni studenti su nakon poskupljenja u menzama počeli učestalo objavljivati što su sve ‘pronašli’ u svojim obrocima. Dio studenata, ali i zaposlenici zagrebačkog Studentskog centra, iskazali su sumnju u njihove postupke i namjere. Fotografija koju su 10. listopada ‘uslikali’ splitski studenti na kojoj se nalazi pauk u salati probudila je i našu sumnju pa smo provjerili njenu ispravnost. Urednik Netokracije te strateg za internet marketing i nove medije Ivan Brezak Brkan uvidio je da se radi o fotomontaži.

Foto: esava.info (poslali studenti iz splitske menze 10. listopada)

Buka oko poskupljenja cijena u menzama lagano se stišava, ali pojedini studenti ne odustaju pa i dalje objavljuju fotografije s hranom u kojoj su pronašli glistu, pauka ili nešto treće što se ne bi trebali naći na tanjurima. Međutim, takvi ‘dokazi’ preplavili su društvene mreže i medije tek nakon 1. listopada kada je na snagu stupio novi Pravilnik o studentskoj prehrani. Zbog toga je dio studenata, ali i zaposlenici zagrebačkog Studentskog centra, posumnjali da su nezadovoljnici podmetali spomenute životinje kako bi se osvetili za smanjenu subvenciju Ministarstva obrazovanja.

Izdvojeni članak

‘Kvalitetnija’ hrana već stigla u menze: U salatama gliste i pauci

Mnogi počeli sumnjati u namjere i postupke studenata

Dan nakon poskupljenja, točnije 2. listopada, studentica sa Save je u svojoj salati pronašla glistu koja je obišla sve hrvatske medije. Već smo pisali o tome kako nekolicina ne vjeruje u slučajan pronalazak gliste, nego da je odmetnuta kao i pauk kojeg su navodno previdjeli zaposlenici menze.

– Skoro je nemoguće da glista ove dužine preživi proces pripreme salate prije nego što završi poslužena na tanjuru na liniji. Salata se prvo temeljito opere, zatim nasjecka na sitne komade te onda polije uljem i octom. Neshvatljivo je kako tu glistu nitko nije prerezao ili kako je ona preživjela u ulju i octu, objasnila je upraviteljica restorana u SC-u Ljiljana Gjergja.

Izdvojeni članak

Najbolji komentari studenata na poskupljenje hrane u menzama i najavljeni prosvjed

Isto mišljenje dijeli i dobar dio studenata kojima je sumnjivo da su se te čudne stvari počele događati tek nakon poskupljenja hrane. U ispravnost jedne od fotografija koju su splitski studenti poslali 10. listopada portalu esava.info posumnjali smo i mi, stoga smo odlučili provjeriti radi li se o fotomontaži.

Splitski studenti nisu dobili pauka u salati

Samim pogledom na fotografiju salate u kojoj je ‘pronađen’ pauk pomislili smo da je ista čudna. Obratili smo se uredniku Netokracije te strategu za internet marketing i nove medije Ivanu Brezaku Brkanu kako bi nam stručnjak otklonio ili potvrdio sumnju u ispravnost slike.

Nakon što je pogledao pauka u salati, shvatio je da se radi o fotomontaži. – Pauk je preplosnat i nema shadowa, zapazio je Brezak Brkan, potvrdivši tako da nekolicina studenata te SC s pravom nisu povjerovali u slučajno pronađene životinje u svom obroku.